Whey Protein Faydaları

0

Whey protein tozunun gözlemlenen faydaları ve artılarını anlatmadan önce, hiçbir gıda takviyesinin bütünsel, doğal ve işlemden geçmemiş besinlerden oluşan bir beslenme düzeninin yerine geçmeyeceğini söyleyelim. Ancak whey protein, yoğun çalışıyor ve protein alımınızı doğal gıdalardan tamamlamakta zorluk çekiyorsanız size faydalı olabilir.

Whey Protein’in Faydaları?

Yüksek kaliteli whey protein tozunun artıları, estetikten genel sağlık muhafazasına kadar değişebilir. Whey proteinle ilişkilendirilen hedefe göre pozitif durumlar şunlardır:

Reklam
  • Kilo verme
  • Kas kütlesinin artışına destek
  • Kanser tedavisine destek
  • Vücudun temel suda çözünür antioksidanı olan glutathione seviyesini yükseltme
  • HIV belirtilerinde azalma
  • Trigliseritlerde azalma
  • Kötü kolestrolün azaltılması, iyi kolesterolün arttırılması
  • Bağışıklık sistemi sağlığına destek
  • Sportif performansta artış
  • Toparlanma süresinde ve aşırı antrenman belirtilerinde azalma

kazein-protein

En iyi whey protein tozları diye listeler yapılabilir ancak bir whey proteini iyi ya da kötü yapan şey içeriği ve içerdiklerinin oranıdır. Belli başlı amino asitler vücutta belli amaçlar için kullanılır. Örneğin whey protein, kasların onarılması ve korunmasında özel bir öneme sahip olan, 9 amino asitten 3 tanesini içeren BCAA bakımından zengin bir protein tozudur. Hem antrenmanda hem de vücut toparlanmasında vücudunuz ‘yakıt’ için küçük bir miktar (%1-5) amino asidi parçalayacaktır ve bu amino asitler genelde BCAA olur. Bu miktar az görünse de, vücudunuz bu BCAA’ları almak için bu sefer kaslarınızı yıkacaktır. Ancak vücuda yüksek oranda BCAA sağlandığında, vücut bu sefer kası muhafaza ederken BCAA’lardan lösin, kas sentezini tetikleyecektir. Diğer bir deyişle, lösin vücudunuza amino asit deposunu arttırma sinyali gönderir ve vücudunuz da bunu daha çok kas ekleyerek yapar.

Yani daha çok kas inşa etmek gibi bir hedefiniz varsa, yeterince BCAA almak hem mevcut kasın korunmasına hem de fazladan kas inşasının uyarılmasına yardımcı olacaktır. Eğer kilo verme dönemindeyseniz ve kalori kısıtlaması yapıyorsanız, kas muhafazası daha önemli bir hale gelir. Bu dönemde yeterince BCAA almak, vücudunuzun yağ kaybederken kas kaybının frenlenmesine de destek olur.

Whey proteinin yararlarından bir tanesi de, bazı çalışmalara göre, glutatothione üretimini arttırmasıdır. C ve E vitaminlerinin antioksidan olduklarını duymuşsunuzdur ancak vücudunuzun serbest radikalleri bertaraf etmesi için kullandığı bir antioksidan da glutathione’dur. Glutathione üç amino asitten oluşur: sistein (cysteine), glutamik (glutamic) ve glisin (glycine). Whey proteinde yüksek oranda bulunan sisteinin vücuttaki glutathione üretimini arttırdığı düşünülmektedir.

 

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz