Squatı Doğru Yapıp Yapmadığınızı Anlamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural

2
squati-dogru-yapip-yapmadiginizi-anlamak-icin-dikkat-etmeniz-gereken-5-kural

Kendinizi squat ustası görüyor olsanız bile, çoğu kişinin düştüğü beş hataya düşmemek için yazımızı okumaya devam edin.

Yazan: Brad Baldwın

Reklam

Bacak hareketlerinin kralı olarak anılan squat; kuvvet, güç ve kütle inşası için olmazsa olmazlardandır. Bu tür zorlu bir harekette formunuzu sık sık kontrol etmeniz de gerekir çünkü en ufak bir hata dahi büyük bir sakatlanmaya yol açabilir. Farkında olmadığınız beş hatayı ve bunları nasıl düzelteceğinizi sıraladık.

Squat Hataları

1. Sırtı Fazla Bükme

Squat yaparken sırtınız asla normal duruşunda kalamasa da, fazladan bükülmesi veya kamburlaşması bel omurunda dengesizlik yaratarak ağırlığı kaldırma becerinizi zayıflatır. Bunun sebebi çoğu zaman karnın yeterince sert sıkılmamasıdır.

Piyasadaki En İyi Pre-Workout Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Protein Tozu Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Kreatin Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Gainer Takviyeleri
Piyasadaki En İyi BCAA Takviyeleri

2. Yanlış Kavrama

squati-dogru-yapip-yapmadiginizi-anlamak-icin-dikkat-etmeniz-gereken-5-kural

Kavrayışınız, kişisel rekorunuz ile boşa gitmiş bir hareket arasındaki ince çizgi olabilir. Ellerinizi omzunuza olabildiğince yakın yerleştirin ancak dirseklerinizi zemine doğru itme kabiliyetiniz kısıtlanmasın. Bu sayede dengeli bir temel kurup gövdenizi dik tutabilirsiniz.

3. Kalça Seğirmesi

Squat’ın dip noktasında kalçanın aşağı ve içeri doğru düşmesi anlamına gelen kalça seğirmesi, zayıf kalça hareketliliği ve azalan güç üretimi yüzünden kaynaklanıp belinizin sakatlanmasına yol açabilir.  Güvercin esnemesini deneyin: Dört ayak üzerindeyken sol bacağınızı arkanıza alıp sağ bacağınızı öne getirin ve zemine 90 derece açıya gelene kadar döndürün. Esnemeyi arttırmak için öne eğilin. Her taraf için 90 saniye böyle durun.

4. Diz Kemiği Çarpıklığı

squati-dogru-yapip-yapmadiginizi-anlamak-icin-dikkat-etmeniz-gereken-5-kural

Yuvasından dışarı doğru çıkardığınızda dizlerin içe doğru gömülmesi anlamına gelen diz kemiği çarpıklığı zayıf kalça ve kalça kasları olan erkeklerde sıkça görülür çünkü zayıf olan bu bölgeler, dizlerin dışarı doğru dönmesini destekleyemezler. Formunuz bozulduğu için fazla ağırlık kaldıramaz ve bağdokularınızı sakatlayabilirsiniz. Dizlerinize mini bant sarıp ayaklarınızı birbirinden ayrı tutarak yana doğru yürüyün. Bunu her squat antrenmanından önce uygulayın.

5. Çok Yavaşsınız

Gücünüzü arttırmak için squat antrenmanının ısınma setlerinde tek tekrar maksimumunuzun %60’ından az bir ağırlığı kaldırın.

NOT: Sert Karın!

Squat yapmadan önce karnınızdan nefes alıp karın kaslarınızı ve belinizi gerin. Kaburganızı pantolonunuzun içine sokuyormuş gibi kendiniz sıkın.

Kaynak: M&F 2017, Mayıs

Muhtemelen Yanlış Yaptığınız En Önemli 5 Temel Egzersiz

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz