Vücut geliştirme yapan kişiler hakkında türlü basmakalıp yargılar duyarsınız. Yalnızca tozlarla yaşayan aklı kaçıklar, “meathead”ler (kafası kas geliştirmek dışında bir şeye basmayanlar, hayatlarını salonda harcayan zavallılar ve daha neler neler…
Bu önyargıları objektif bir şekilde kırmanın vakti geldi. Nasıl mı? Yalnızca vücut geliştirmenin iyi yanlarına değil, kısmen olumsuz noktalarına da değinerek. İşte vücut geliştirmenin (yalnızca yarışmacıları değil, tüm vücut geliştirme tutkunlarını kastediyoruz) olumlu ve olumsuz yanları:
Vücut Geliştirmenin Artıları
1- Düzgün Beslenme
Vücut geliştirmenin ağırlık kaldırma değil, mutfakta doğru kararlar alma sporu olduğunu artık biliyoruz. Daha önce de vücut geliştirmenin mutfakta yapılacağına değinmiştik. Karbonhidrat, yağ ve protein tüketimine en ince ayrıntısına kadar dikkat eden bir insanın sağlıksız beslenmesi çok zordur.
Yüksek miktarda yağsız etler, esmer pirinç ve haşlanmış patatesler, meyveler, sebzeler, sağlıklı yağlar, yumurtalar ile beslenen bir insanı ortalama bir insanla kıyaslayalım. Ortalama bir insanın diyetinin pizza ve McDonald’s menülerinden oluştuğunu düşünürsek, vücut geliştirmenin “deli işi” değil de “sağlıklı beslenmeye teşvik eden bir spor” olduğunu görebiliriz.
2- Sağlık ve Güç
Vücut geliştirme harekete teşvik eder. Uzanıp kalınan o koltuktan kalkmak için bir sebeptir. 9-5 işte veya okulda tembelleşen bedeni zinde tutar. Berbat olan postürü bir nebze düzeltir.
Bu perspektiften bakıldığında da, vücut geliştirme kas yapmak dışında bir şey bilmeyen insanların değil, fiziksel olarak daha sağlıklı hareket edebilen insanların sporu diyebiliriz. Günlük hayatta işe yarayacak olan squat, deadlift, ağırlık taşıma, barfiks gibi hareketleri sık sık yapan vücut geliştiriciler çok daha sağlıklı bir hayat stili içerisindeler.
3- Destek Besin Kullanımı
Ortalama bir insanın da tüketmesinin faydalı olacağı destek besinler, vücut geliştirmede önemli yer tutar ve bu destekler sayesinde vücut geliştiricilerin çok daha doğru bir beslenme alışkanlığı vardır. Destek besinler yalnızca protein tozlarını kapsamaz; vitaminler, mineraller ve daha pek çok besin takviyesi de destek besindir.
Bazen et pişirmek yerine hızlı bir protein kaynağı olan protein tozu, atıştırmalık olarak simit tüketmekten çok daha sağlıklıdır. Balık yağı vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerini tüketmenizi sağlar. Beyniniz, kalbiniz ve sindirim sisteminiz daha iyi çalışır. Zerdeçal ile daha sağlıklı olursunuz, 500-1000 miligramlık dozlarla ödemi önlersiniz ve çok daha hızlı toparlanırsınız. Kalp sağlığınız da iyileşir.
Piyasadaki En Îyi Protein Tozları
Piyasadaki En İyi Kreatin Takviyeleri
Piyasadaki En İyi BCAA Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Pre-Workout Takviyeleri
Ortalama bir insan bu besin desteklerini önemsemezken, vücut geliştirme tutkunu bir insan bu tip ince detayları da yoğun bir şekilde önemser. Bu nedenle vücut geliştirme, sağlıklı bir vücut için küçük detayları da önemseyenlerin sporudur.
Vücut Geliştirmenin Eksileri
1- Sporun Gerektirdiği Karakter
Fiziğini bu kadar önemseyen, detaylara bu kadar takılan bir insan sürekli kendini eleştirir ve asla tatmin olmaz. Vücudundan tatmin olmuş bir vücut geliştirici dahi yoktur.
Bu nedenle öğün kaçırmayan, her yerde yemek yiyen, tatsız tuzsuz öğünlerin zamanlamasını hesaplayan bir kafa yapısı bazen yorucu olabilir. Yemeksiz duramayan, spor salonunda saatlerini öldüren amaçsızlar gibi gözükse de bu insanların hedefi daima olabileceklerinin en iyisi olmaktır. Bu da gerçekten zorlayıcı bir mentalite gerektirir.
2- Özgürlük ve Rahatlık Kısıtı
Özgürce ve spontane kararlar almak, vücut geliştiriciler için imkansızdır. Bu hayat stilini seçenler, büyük bir özgürlük kısıtı içindedirler. Acıkınca yemek yemek, sosyal aktiviteyi antrenmana tercih etmek vücut geliştirme tutkunu birinin yapamayacaklarından bazılarıdır.
Katı bir diyet planı, gidilen tatillerin askeri usülle gerçekleşmesi gibi sebepler vücut geliştiricilerin çevresindekileri hayrete düşürse de olması gereken budur.
3- Toplumdan Uzaklaşmaya Sebep Olabilen Bir Spor Olması
Tüm insanlara bakıldığında, küçük bir topluluğuz. Büyüyoruz, ancak asla “normal” olamayacağız. Bu nedenle kendimizi hep toplumdan uzak hissedeceğiz.
Markette alışveriş yaparken gözler üzerimizde olacak, daima kaç kilo bench press yaptığımız sorgulanacak… Buna alışmamız gerekiyor. Nasıl göründüğümüz, uzun yıllar kişiliğimizin önüne geçecek. Bu duruma alışmak zorunda olmak da bir olumsuzluk sayılabilir.