Spor salonlarına baktığımızda, insanların egzersizlerinde ve uygulama şekillerinde çeşitlilikler görürüz. Bazıları belli amaçlardan ötürü kaslarını büyütmeyi amaçlar. Bazıları kilo vermeyi hedefler. Bazı insanlar ise sadece belli bir spor branşına odaklı antrenman yapar.Bir de salonlara formunu koruma ya da sosyalleşme amacıyla gelen insanlar vardır. Belli amaçlara yönelik antrenmanlar arasında Fitness ve Vücut Geliştirme antrenmanları büyük bir kısmı temsil eder.
Fitness, Fit olmak, yani içinde bulunduğun duruma, yaşam şartlarına uyumlu olma anlamındadır. Bu kavram zamanla şekillenerek, sporda bugünkü anlamını da kazanmıştır. Fitness, günümüzde sportif anlamda uygun ve sağlıklı bir vücuda sahip olma anlamında kullanılmaktadır. Estetik, düzgün görünümlü bir vücuda sahip olmak ve kardiyovasküler açıdan yeterli bir seviyede olmak, Fit olma amacında önemlidir. Eski zamanlara kıyasla bu kavram, sporda çok önemli bir yer edinmiştir.
Vücut Geliştirme sporu ise, 1960’lardan beri olan, kas kütlesini arttırma ve kasları büyütme odaklı bir spordur. Daha önce bahsettiğimiz pump tekniği de bu antrenmanlarda önemli bir yer edinmektedir. Hipertrofi’ye odaklı bu antrenmanlarda, kası tahribata uğratıp, toparlanma süreci ile kasta büyümeyi sağlamak temel amaçtır. Bununla beraber, özellikle yarışmalara hazırlanan bir vücut geliştirme sporcusu iseniz yağ yüzdenize de dikkat etmeniz önemli.
Antrenman Farklılıkları
Vücut Geliştirme Sporcuları, nadir olarak kardiyovasküler antrenmanlara yer verirler. Onlarda temel amaç, kası maksimum şekilde yıpratmak, başka tekrar çıkaramayacak kadar zorlamak, ardından toparlanma sürecinde kasın gelişimini sağlamaktır. Bu yüzden düşük ağırlıklar çok fazla tercih edilmemektedir. Pump gibi bazı tekniklerin ya da sistemlerin uygulandığı bazı zamanlarda düşük ağırlık tercih edilmektedir.
Fitness programlarını ele alırsak, temel amaç formda, vücut hatları belirgin ve sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Örneğin Fitness modellerine bakarsak, estetik görünüme ve belirgin kaslara sahiptirler. Bu amaca uygun olarak istedikleri ya da çekimler için istenen görüntüye sahip oldukları sürece daha fazlasını zorlamaya ihtiyaçları yoktur. Kas kütlelerini daha da arttırmayı hedeflemezler. Özellikle six pack kaslarını belirginleştirmeye ve kardiyo antrenmanlarına önem verirler. Bu amaçla düşük ağırlık, yüksek tekrarlı egzersizler de Fitness antrenmanlarında uygulanmaktadır.
Zaman bakımından da incelemek gerekirse Vücut Geliştirme antrenmanları uzun süreleri bulabilmekte. Fitness antrenmanlarına göre daha çok dinlenme ve daha çok egzersiz(bazen) uygulanmaktadır.
Piyasadaki En İyi BCAA Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Gainer Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Kreatin Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Pre-Workout Takviyeleri
Piyasadaki En İyi Protein Tozu Takviyeleri
Beslenme Farklılıkları
Beslenme açısından iki grubun da beslenmeleri benzerdir. Karbonhidrat ve protein önemli bir yer edinmektedir. Gıda takviyeleri olarak da kreatin ve protein tozları da genellikle kullanılmaktadır. Vücut Geliştirme sporcularının daha fazla gıda takviyesi tercih ettiği de görülmektedir. Ancak iki grup arasında ortaya çıkan beslenme farkı besin tercihleri açısından değildir. Asıl fark kalori alım miktarındadır. Fitness antrenmanları yapanların 2 ile 3 bin arası kalori aldığı gözlenirken, Vücut Geliştirme sporcularının 5 bin kaloriye yakın bir diyet uyguladığı da görülmektedir.
Ayrı olarak Vücut Geliştirme sporcuları sene içinde dönemlere bağlı olarak antrenman sistemlerini ve diyetlerini değiştirmektedir. Bunların önemli nedenlerinden biri de yarışmalara hazırlanma amaçlıdır.
Fitness’a Yeni Başlayanların Aklına Takılmış Olması Muhtemel 3 Önemli Soru