Ortalık “antrenman efsanesi” diyebileceğimiz bilgilerle dolu. Herkes kendince farklı sonuçlara varan bilgiler türetiyor ve bu bilgiler ağızdan ağza yayılıyor. Şanslıyız ki birçok bilimsel çalışmanın yanı sıra bilimi esas alan fitness antrenörleri ve uzmanları da var.
Bu 9 Antrenman Efsanesine Sakın İnanmayın!
Bu efsanelerin en yanlış olanlarını alıp sizler için derledik ki bu söylentilere inanıp, sakatlanma gibi bahtsızlıklar yaşamayın!
1. Güç Antrenmanı Bulk İçindir ve Şişirir
Bunu her güç antrenmanı yazısında vurguluyoruz. Antrenman vücudun gireceği şekli belirlemez, sporcu beslenme programı ile bunu belirler. Güç antrenmanı yaparak define de olabilirsiniz!
Güç antrenmanı çok işe yarar bir antrenman metodudur. Her ağırlık kaldıran sporcunun rutini içerisine dahil etmesi gereken bir antrenman çeşididir. Sadece kaslarınız şişirmek için güç antrenmanı yapmamalısınız.
Daha “bulk” sporcular güç antrenmanı yaptığı için böyle bir algı var ancak modern powerlifting sporcularına bakarsanız gayet fit kalıp güç odaklı çalışılabildiğini görürsünüz.
2. Bölgesel Yağ Yakımı Mümkündür
Bir diğer efsane! Karın ve bel çevresindeki yağları yakmak için sopa çevirip mekik çekmek yeterli değildir.
Vücut her yağ hücresini yakacaktır, tek bir bölgedeki yağı o bölge aktif olarak çalıştığı için yakmaz. Sarf edilen efor sonrası her bölgeden yağ yakımı gerçekleşir.
Öncelikle yediklerinize dikkat etmelisiniz. Fitness beslenme programı çeşitleri sizi bu sporu yaparken güçlü kılar, daha fazla kas gelişimi sağlarsınız. Düzgün antrenman programlarında bulunan squat ve deadlift gibi bileşke egzersizleri doğru formda yaptığınızda karın kaslarınız zaten çıkacaktır. Mesele bu kasların üzerindeki yağlardan kurtulmaktır. Bu da sadece o bölgeyi çalışarak olmaz!
Aslında bölgesel yağ kaybının tıbbi olarak tek bir yolu vardır o da liposuction ama tabii ki çoğu insan sağlıklı kilo verip, spor ile tüm vücudu geliştirmeyi tercih ediyor.
3. Saatlerce Kardiyo Yapmak En Etkili Kilo Verme Biçimidir
Aslında bu çok da yanlış değil. Ancak zevkli değil ve açlığı beraberinde getirebilir.
Hangi aktivitenin tam olarak kaç kalori yaktığını söylemek mümkün olmadığı için kalori açığı oluşturmanızı öneririz. Bu sayede yağ yakımının gerçekleştiğine emin olabilirsiniz, hem de hiç efor sarf etmeden.
Kalori açığı ile beraber ufak kardiyo seansları ve güç antrenmanları yaptığınızda en iyi yağ yakımı sonucuna ulaşacaksınız. Saatlerinizi sürekli yürüyüş bandı üzerinde geçirmenize gerek de kalmaz.
4. Kas Ağrısı Yoksa İyi Antrenman Yapmadınız!
Yanlış kanılardan biri de kas ağrıları ile ilgilidir. Üstelik sakatlanma riskini de yok saymamak gerekir.
Aksine her antrenmandan sonra kas ağrısı çekiyorsanız bu büyük bir sıkıntıdır!
Vücut yeni bir egzersize, yeni bir antrenman programına adapte olurken kas ağrısı meydana getirebilir. Kaslar kasılı kalabilir. Ancak bunun sürekli olması “recovery” dediğimiz toparlanma sürecinde bir sıkıntı olduğunu veya programın yanlış olduğunu gösterir. Evde vücut geliştirme programı uygulayan ve uzmanlardan yardım almayan sporseverler bu sonuçla daha sık karşılaşır.
Bir süre sonra, bu kas ağrılarını çekmeden atlatabildiğiniz antrenmanlar en iyi antrenmanlarınız haline gelmelidir.
5. Her Antrenmanda %100 Eforla Çalışmak Gerekir
“Öyle çalışmalısınız ki tüm limitlerinizi aşmalısınız!” Bu da bir spor efsanesi! Gelişim sürekli limitleri zorlayarak gerçekleşmez. Gelişim, limitler dahilinde çok çalışarak gelir. Her antrenmanda limitleri zorlamak her gün paranızın tamamını harcamanıza benzer. Biraz tasarruf ile ilerlemek her zaman daha verimlidir.
Çok fazla eforla sürekli çalıştığınızda bağışıklık sisteminiz çökebilir. Bu yüzden özellikle full body antrenman programı yaparken limitlerinizi daha zekice zorlamalısınız.
6. Ter İçinde Kalmadan Antrenman Yaptım Demeyin
Antrenman programı süresince ya da sonlarında terlemek; nem oranı, mekanın sıcaklığı gibi bir çok dış faktöre de bağlıdır. Terlemek zorunda değilsiniz. Bu tip efsanelerden kurtulmanız sizin yararınıza olacaktır.
7. Mekik Çekmek En İyi Karın Egzersizidir
Vücut geliştirme antrenman programı yapanlar mekik çekmeye büyük bir önem atfeder. Aksine mekik çekmek squat, deadlift gibi güç egzersizlerinden çok daha fazla sakatlık riski içerir. Postürü düzgün koruyamamaya neden olur ve ileri seviye bir egzersizdir.
İleri seviye olduğu için yapan insanların çoğu, karnı yerine boynunu çalıştırır. Merkez bölgesini daha etkili egzersizler olan plank türevi hareketlerle geliştirip sonrasında bu egzersizlere yönelmek doğru seçimdir. Biz yine de ileri seviye de olsanız mekiğin yanı sıra güç antrenmanı yapmanızı da öneriyoruz.
8. En İyi Kas Gelişimi Makinelerde Gerçekleşir
Makinelerin hile yapmaya müsait olmadığını ve bu nedenle kası en etkili çalıştıran araçlar olduğunu düşünen kitle yanılıyor. Aslında vücut geliştirme aletleri de hile yapmak için oldukça elverişlidir. Hatta makinelerin kısıtlı alanı sebebiyle sakatlanmanıza bile neden olabilir.
Doğru şekilde hareket edebilmek ve doğru kasları çalıştırabilmeyi öğrenmek için sağlam bir güç temeli atmalısınız ve serbest ağırlıklara yönelmelisiniz. Kas geliştirme için makineleri arada sırada araç olarak kullanmanız oldukça mantıklı, yine de makineleri tek seçenek haline getirmek tamamıyla yanlış.
9. Yağ Yakımı 20 Dakikadan Sonra Gerçekleşir
Ve işte insanların fitness antrenman programı içerisinde saatlerce kardiyo yapmasına sebep olan efsaneye gelelim! Kalori açığı konusundan birçok kez bahsetmiştik. Kalori açığınız varsa 5 dakika kardiyo bile yağ yakımını gerçekleştirir. Saatlerce kardiyo yapmanıza veya 20 dakika sınırını aşmanıza gerek yoktur.
Vücut belli sınırları olan ve bu sınırlar çerçevesinde hareket eden bir mekanizma değildir, çok daha komplikedir. 20 dakikadan önce de yağ yakımı gerçekleşebilir.