Mükemmel Bir Antrenman Öncesi ve Antrenman Sonrası Öğünü Nasıl Olmalı?

0

Her sporcunun favori antrenman öncesi ve sonrası öğünü vardır. Hatta çoğu sporcu, bu iki öğünü rutin olarak aynı tüketmeyi sever.

Örneğin, antrenman öncesinde kompleks karbonhidrat ve protein bakımından zengin öğünlerle uzun süreli enerji salınımı hedeflenir. Besinler de bu stratejiye göre seçilir.

Reklam

Antrenman öncesi ve antrenman sonrası öğününün nasıl olması gerektiğiyle ilgili birçok tavsiye bulunsa da, tek ve net bir cevap vermek mümkün değildir. Burada tercihler ve hedefler devreye girer.

Antrenmanlara ve Hedeflere Göre Beslenme

Image result for training hard

Öğünlerinizi, antrenmanlarınız ve uzun vadeli hedefleriniz için bir “yakıt” olarak görenlerdenseniz lezzet gözetmeksizin tamamen stratejik öğünler tasarlayabilirsiniz.

Antrenman öncesinde ve sonrasında 30’ar gram protein ve bol miktarda karbonhidrat (tercihen proteinin 4 katı) içeren öğünler tüketmek işinize yarayacaktır. Bu öğünlerin az kalorili olmasını da istiyorsanız, bu noktada lezzetten bayağı fedakarlık yapmanız gerekecektir.

Antrenmanda ne yaptığınız da önemlidir. Vücut geliştirme, güç antrenmanı, crossfit vb. stillerde çalışıyorsanız dediğimiz stratejiyi uygulayabilirsiniz. Fakat tabii ki her sporun farklı besin talebi olacaktır. Antrenmanların amacı, stili ve yoğunluğu öğünleri şekillendirecektir.

Lezzet Odaklı Beslenme

Image result for delicious fit meal

Yediklerinin tadını önemseyen bir karakterde de olabilirsiniz. Bu noktada besinlere bir yakıt değil, bir “iyi hissetme” aracı olarak bakıyorsunuz demektir. Tabii ki bu karakteristik özelliğiniz, hedeflerinizi geri plana atmanız anlamına gelmez. Fakat öğünlerinizi hem lezzetli hem de antrenmanlarınıza uygun bir şekilde hazırlayabilmeniz için daha çok özen göstermeniz gerekecektir.

Kalori limitlerinizi ve makro kalitenizi zorlamayan, lezzetli alternatifler yaratabilirsiniz. Bu şekilde lezzeti geri plana atmadan, zevk alarak yiyeceğiniz öğünlerle beslenebilirsiniz.

Beslenme Kurallarla Oluşturulmamalıdır, Beslenme Kişiseldir

Image result for iifym

Herkesin aktivitesi, vücudunun ihtiyacı, zevki, amacı, antrenman stili farklılık gösterir. Bu nedenle beslenme ile ilgili genellemeler yalnızca fikir verir. Kişi her zaman beslenmeyi kendine adapte ederek ilerlemelidir. Aksi takdirde optimum sonuçlar almak zorlaşır.

Aynı aktivite, farklı kişileri farklı derecede yorabilir. Bu nedenle her sporcunun, vücudunu tanıyıp öğünlerini vücudunun verdiği tepkilere göre şekillendirmesi gerekir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz