Steroid Kullanmanın Korkunç mu Korkunç 7 Yan Etkisi

0

Eğer ortalama bir vücut geliştiriciyseniz, ortalamanın üstü olmak için steroid kullanımını düşünmüş olmanız muhtemel. Peki yan etkilerden de haberdar mısınız?

Araştırmalar, profesyonel sporculardan bazılarının yanı sıra, steroid kullanan kitlenin büyük çoğunluğunun sporda ilerlemeyi beceremeyip kısa yol olarak steroide başvuran kitle olduğunu gösterir nitelikte. Hiç antrenman yapmadığı halde steroid kullanan %10 civarı bir kesim bile bulunuyor!

Reklam

Steroidleri mucize ilaçlar olarak nitelendiren cahil kesim, steroid kullanıp Phil Heath gibi olabileceğini düşünürken; steroidlerin etkisi sanılanın çok çok altında. Steroidler iyiyi daha iyi yapar, ama ortalamanın altını ortalama üstüne dahi zor çıkarır. Gerçekçi olmak gerek…

Bu kadar ufak bir etki için göze aldığınız risklerin farkında mısınız? Gelin bu riskleri ve yan etkileri birlikte inceleyelim.

1- Sivilce

Hormon dengesindeki bozulmalar, ciltte problemlere yol açacaktır. Ergenlikteki hormon dengesizliğinin suratınıza yansımasını hatırlıyor musunuz? Aynı hale gelmeniz, steroid kullanımı ile de mümkün.

Vücutta daha fazla yağ ve kolesterol üretilirken, sivilcelerden kaçmanız imkansız. Üstelik bu risk, steroidi bıraktığınızda dahi vücudunuzda yer etmiş olabilir. Ömür boyu sivilceli olma riskini, bir miktar kas için alabilir misiniz?

2- Yüksek Kan Basıncı (Tansiyon)

Yüksek kan basıncı, steroidlerin en yaygın yan etkilerinden biridir. Sodyum ve sıvı miktarı sabit kalır ve bu da damarlardaki basıncı arttırır. Steroid kullanan bireylerin kan basıncı, kullanmayan bireylere kıyasla oldukça yüksektir.

Yüksek kan basıncı, kalp kasını sertleştirir ve kalpten dolayı ölümlerin ihtimali artar. Kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir ve bu da kalıcı yüksek kan basıncına neden olabilir.

3- Kalp Krizi Riskinde Artış

Kan basıncındaki artışın yanı sıra, steroidler kötü kolesterol (LDL) artışına sebep olurken, iyi kolesterol (HDL) azalışına sebep olur. Bu durum da ani kalp krizlerine sebep olabilir. Çünkü steroidler, kolesterolü yöneten hepatik trigliserit lipaz enzimini baskılamaktadır. Bu durumda dengesiz iyi ve kötü kolesterol miktarı değişimi de kal krizine zemin hazırlar.

Steroidleri ne kadar süre kullanırsanız, riskler de o kadar artacaktır.

4- Agresif Davranışlar

Image result for roid rage

Testosteron türevi ilaçları vücuda aldığınızda, psikolojik dengeniz de bozulur. Tahammül seviyeniz azalır ve agresif davranışlarınız artar.

Heyecan, sinir, kuşku, paranoya dahi artış gösterir. Asla tahmin etmediğiniz bir kişiliğe bürünebilirsiniz. Seratonini baskılayıp, sinir sisteminizi alt üst eden testosteron ile davranışlarınızın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Stres ve öfke seviyeniz de bu nedenle artacaktır.

5- Jinekomasti (Meme Büyümesi)

Image result for gynecomastia

Testosteron alımını arttırdığınızda, estradiole bağlı olarak vücudunuzdaki östrojen miktarı de artar. Fazla östrojen, östrojenik yan etkilere sebep olabilir. Meme büyümesi bunlardan biridir. Üstelik bu yan etki, steroid kullanımını bıraktığınızda dahi vücudunuzda kalacaktır. Tedavisi ancak ve ancak ameliyatla mümkündür.

Jinekomasti ile ilgili yakın zamanda yazdığımız yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

6- Saç Dökülmesi

Image result for baldness

Kreatin takviyesinin dahi DHT’ye dönüşmesi sebebiyle saç dökebileceğinden korkanlar, direkt olarak testosteron takviyesi almanın zararının farkında mısınız?

Saçlarınıza belki de en çok hasarı steroid takviyeleri verecektir. Genetiğiniz de müsaitse, steroid kullanımı kelliğe dahi zemin hazırlar. Steroidleri bunun farkında olarak kullanmayı düşünmelisiniz, ki bizce asla düşünmemelisiniz.

Bu yan etki de, steroid kullanımını bıraktığınızda, kalıcı bir hasar olarak vücudunuzda kalacak yan etkilerden…

7- Kısırlık

Image result for infertility

Sperm kalitenizi azaltan, vücudunuzun testosteron üretmesini baskılayan steroidler kısırlığa da sebep olabiliyor. Testislerde atrofi (küçülme) ve spermlerde kalitesizlik kalıcı bir hal alabiliyor.

Vücuda fazla testosteron aldığınız zaman, sperm üreten hormonlar da baskılanır ve bu da çocuk yapma ihtimalinizi dibe indirir.

Genellikle bu etki bıraktığınızda birkaç ay sonra normale dönecektir. Ancak birkaç ay, hatta kullanım sürenize göre birkaç yıl, çocuk yapamamanız muhtemel.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz