Orta seviyede ve ileri seviyedeki spor tutkunları için, vücut ağırlığıyla barfiks bir noktadan sonra sonuç vermeyebiliyor. Sürekli olarak kasları aynı ağırlıkla uyarmak, zaman ilerledikçe kas kütlesine etki etmeyebiliyor. Ağırlığa veya farklı bir uyarıya ihtiyaç da tam olarak bu noktada doğuyor.
Ağırlıklı barfiks, hem kasa farklı bir uyarı hem de daha zorlaştırılmış bir varyasyon seçeneği olarak orta ve ileri seviye için en iyi egzersizlerden.
Neden mi? İşte ağırlıklı barfiksi seçmenizin avantajları:
1- Ağırlıklı Barfiks Sırt Kası Hipertrofisi Sağlar
Squat, bench press gibi egzersizler kadar hızlı artmasada, ufak artışlarla büyük sonuçlar alabilirsiniz.
Tavsiyemiz, yüksek tekrarlarda zorlanmak yerine, 6-10 tekrar arası “orta” tekrar sayılarında ağırlık artışına odaklanmanız.
2- Ağırlıklı Barfiks Tutuş Gücünüzü Arttırır ve Bilek Kaslarınızı Güçlendirir
Daha dayanıklı, güçlü bir tutuş için vücut ağırlığınıza eklediğiniz ağırlıkla çektiğiniz barfiksten daha etkili ne olabilir?
Tabii ki buradaki tutuş gücü, deadlift egzersizinde gereken maksimum tutuş gücü ile ilintili değil. Fakat bir yere asılı kalırken kullandığınız bilek kasları, ağırlıklı barfikste ciddi oranda gelişecektir.
Merkezi sinir sisteminiz, zamanla ağırlıklı barfikste kullandığınız ek ağırlıkları arttıkça adaptasyon sağlayacaktır. Bu şekilde tutuşunuz da güçlenecektir.
3- Ağırlıklı Barfiks İle Sürekli Olarak Güçlenebilirsiniz
Barfikse, ağırlık artışı opsiyonu eklediğiniz için, sürekli olarak güçlenebilmeniz mümkün. Yalnızca tekrar ve set sayılarını arttırmaya odaklandığınız barfiksler yerine, ağırlık değişkenini de devreye soktuğunuz ağırlıklı barfiksler güçlenmede çok daha işlevseldir.
Sürekli 10-20 tekrar aralığında dayanıklılık, kas kondisyonu ve hipertrofi gelişimi sağlayabilirsiniz. Ancak ağırlık arttırıp tekrar sayısı düşürerek güçlenmek, sırt kaslarınız için oldukça önemlidir.
Yalnızca yüksek tekrar ve bol setlerle uyguladığınız barfiksler yerine, ağır ve düşük-orta tekrarlı barfikslere de şans tanımalısınız.