Vücut Kılları Kasların Gelişimini Engeller mi?

0
kıllar kas gelişimine engel olabilir mi?

Yazar: Yaren Özdemir

Özellikle, vücut geliştirme amacı olan sporcuların son zamanlarda aklını bir hayli karıştıran sorulardan birisi olarak gündemimizde, vücut kılları var! “Vücut kılları kas yapımına engel mi?” sorusunun cevabını veriyoruz.

Reklam

Kıl Nedir?

kıllar nasıl uzar

Kıl, kimi hayvan derisinde; insan vücudunun birçok bölgesinde, farklı renk skalası olan, deri üzerindeki ipliksi yapı olarak tanımlanabilir.

Kıl vücudunun hemen her yerinde bulunan ve belirli amaçlara hizmet eden yapılardır. Kıl olmayan yerler: dudaklar, avuçlar ve ayak tabanları olarak sıralanabilir.

Vücudunuzdaki kılların bir kısmı, kaşlarınız, saçlarınız, kollarınız ve bacaklarınızdakiler kolayca görülebilir. Ancak yanağınızdaki gibi diğer kıllar neredeyse görünmez.

Nerede olduğuna bağlı olarak, kılın farklı işlevleri vardır. Başınızdaki kıllar kafanızı sıcak tutar ve kafatasınız için küçük bir koruma sağlar. Kirpikler, içine giren ışık ve toz miktarını azaltarak gözlerinizi korur ve kaşlar gözlerinizi alnınızdan damlayan terlerden korur (1).

Aslında çoğu zaman rahatsızlıkla ifade ettiğimiz bu yapı, vücudumuzu korumak için her yerde bulunurlar. Peki, kıl nasıl oluşur biliyor musunuz?

Kılın Yapısı

kıl nasıl çıkar

Kıl, karbonhidratlar, serbest aminoasitler, lipitler, kolesterol, fosfolipitler gibi birçok yapının bileşiminden meydana gelir. Çoğu bakım ürünlerinden aşina olduğumuz üzere en önemlisi keratindir. Keratin, vücudumuzun birçok bölgesinde bulunan bir protein çeşididir. Suda çözünmeye dirençli olma özelliğinden ötürü saça dayanıklılık kazandırır.

Saç Dökülmesi

Kafanızda 100.000’den fazla saç bulunur ama her gün bunların birazını kaybederiz. Saçınızı yıkarken, tararken veya yalnızca otururken her gün yaklaşık 50 ila 100 saç dökülür. Ancak endişelenmeyin, yeni kıllar sürekli olarak dökülüp gidenlerin yerini almaktadır.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Kafanızdaki her saç yaklaşık 2 ila 6 yılda büyür. Sonra birkaç ay dinlenir ve sonunda düşer. Aynı kıl folikülünden büyümeye başlayan yeni bir kılla değiştirilir. Bu saç büyümesi, dinlenmesi, düşmesi ve yenisiyle değiştirilmesi, kafanızdaki doğru sayıda kılın korunmasına yardımcı olur (2).

Kıl Nasıl Uzar?

Kıl, cildinizdeki folikül adı verilen küçük ceplerden uzar. İşte böyle:

kıllar nasıl gürleşir

  • Kıllarınız folikülün dibindeki bir kökten büyümeye başlar. Kök, protein hücrelerinden oluşur.
  • Derinizdeki kan damarlarından gelen kan kökü bu yapıyı besler, bu da daha fazla hücre oluşturur ve kılların uzamasını sağlar.
  • Cilt boyunca büyüdükçe itilir ve yol boyunca bir yağ bezini geçirir. Yağ bezi kıla yağ ekler, parlak ve yumuşak tutar.
  • Kıl yağlı da olabilir. Bu yüzden saçlarınız yağlanır
  • Kıllar cilt yoluyla dışarı çıkacak kadar uzun olduğunda ölür. Bu yüzden kılların kesilmesi acı hissettirmez.

Saçlar ve vücut kılları aynı süreçlerden geçer ancak tüm döngü yalnızca bir ay kadar sürer. Bu yüzden vücut kılları, saçlar gibi uzun değil (3).

Neden Herkesin Kılları Farklı Renklerde?

çocuklar dna ve mucize

Ne tür saçlarınız var? Kıvırcık, düz, dalgalı; sarı, siyah, kahverengi?  Kıl rengi melaninden gelir ve bu yüzden kişiden kişiye değişen bir özelliktir. Tıpkı gözler, ten rengi gibi… Hepimizin DNA’sı farklıdır. Bu yüzden parmak izlerimizin farklı olduğu gibi; kıl, ten ve göz renklerimiz de kalıtımımızdaki melanin pigmenti sayesinde çeşitlenir.

Kıllar Vücut Geliştirmeye Engel Midir?

vücut geliştirme kıllarla mümkün mü

Bahsettiğimiz gibi kılın yapısı birçok aminoasit bileşeninden ve en önemlisi keratinden oluşuyor. Fakat kılların kullandığı protein ile kaslarımızın kullandığı protein ayrıdır. Yani vücut kılları kas gelişimini engellemez diyebiliriz. Eğer zaten engelleyecek olsaydı da bu çok küçük bir oran olurdu.

Vücut kıllarının alınması profesyonel sporcularda sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur fakat tamamen estetiksel görünüm ve bazı sporlardaki sürtünmenin performans düşürücü etkisi sebeplerinden ötürü kıllar alınır. Bu yüzden vücut geliştirmede bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz!

Zaten alındıkça her seferinde tekrardan uzayacak olan kıllar daha fazla protein harcamış olmaz mıydı?

diyetisyen

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz