Deadlift Hareketi Boyunuzu Kısaltır mı?

0
deadliftin boy kısalttığı doğru mu?

Deadlift boy uzamasını engeller mi? Eğer bu soruyu siz de soruyorsanız boy uzaması ve deadlift ile herhangi bir ilişkinin olmadığını öğrenmenizin zamanı geldi. Bu soru vücut geliştirme ve fitnessa başlamak isteyen gençler arasında oldukça sık dile getiriliyor. Bu sebeple biz de size herhangi bir ağırlık çalışması ya da deadlift egzersizinin neden ve nasıl boy uzamasına etki etmeyeceğini açıklamak istiyoruz.

Deadlif Hareketi Nedir?

Vücut geliştiricilerin, fitness ile uğraşanların ve powerlifting sporcularının en çok uyguladığı egzersizlerden bir tanesi deadlifttir. Deadlift yarışlarda da uygulanan bir harekettir.

Reklam

Bir bar, ağırlıklı bar, kettlebell ya da dumbbellar eşliğinde yapılan bu hareketin temeli ayakların biraz açık konumlandırılması ile hafifçe squat pozisyonunda dururken alt bacakların hemen önünde tutulan ağırlığın yukarı kalçalara doğru kaldırılmasıdır. Alçalma ve yükselme hareketi içeren deadlifti ilk kez yapanlar fitness eğitmenleri ile öncelikle ağırlıksız squat çalışmaları ve doğru formun kazanılması için çalışır.

Deadlift boy uzamasını engeller mi?

Deadlift vücuttaki büyük ve çoklu kas gruplarını aynı anda hedef alan ve çalıştıran hareketlerden bir tanesi olduğu için hızlı ve dengeli bir kas gelişimi sağlamak isteyen sporcular tarafından sıklıkla uygulanır. Deadlift kol kaslarını kalça ve bacak kaslarını,karın ve sırt kaslarını aynı anda çalıştırır. Farklı ağırlıklar ile uygulanabilir; sumo deadlift, narrow stance deadlift gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Boy Uzatma Konusunda Deadlift Olumsuz Bir Etki Yaratır mı?

Boy uzatma özellikle ergenlik dönemindeki spor yapan kişilerin gündemindedir ve boyunun uzamasını isteyen kişiler deadlift gibi ağırlık çalışmalarının boy uzamasına olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağını merak ederler.

Boyun uzaması ergenlik döneminin sona ermesi ve erkeklerde yaklaşık 24-25 yaş civarındaki dönemde sonlanır! Bu döneme kadar boy uzamasını sağlayan en önemli etmen büyüme hormonudur. Yetişkinlik ile beraber boy uzaması postürün düzeltilmesi ve kasların uzaması ile ilişkilendirilir. Yani aslında yetişkinlik döneminde boyu uzatan büyüme hormonu değil doğru duruş, kas ve iskelet sisteminin düzgün olmasıdır.

Genç yaştaki sporcular ve çocuğu vücut geliştirmeye ilgi duyan anne ve babalar ağırlık çalışmasının boyu kısaltmasından ya da uzamayı durdurmasından korkar. Ancak burada korkmanız gereken bir durumun olmadığını söylemeliyiz. Çünkü ağırlık çalışmalarının boy uzamasını engellediğine yönelik bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır (1).

Deadlift boy uzamasını engeller mi?

Yalnızca şöyle bir durumdan bahsedebiliriz ki bu tüm spor dalları için geçerlidir: çocuklukta, ergenlikte ya da genç yetişkinlik döneminde spor sakatlıkları ile kemiklerde hasar oluşturmak büyümeye zarar verebilir. Dokuların onarımı için çalışan büyüme hormonu ve metabolizma, boyun uzamasına yardımcı olmadan önce bir süre hasarlı kemik ve kas dokularına odaklanır. Dolayısıyla böyle bir sakatlıktan kaçınmak gerekir. Sakatlıklar olmadığı sürece deadlift ya da herhangi bir spor hareketinin boy kısalmasına bir etkisi yoktur.

Yani deadlift boyun uzamasına engel olur mu sorusu kocaman bir efsaneden ibarettir.

Bilimsel araştırmalarla desteklenen uygun şekilde tasarlanmış ve doğru formda uygulanan direnç antrenmanlarının (2):

  • Kemikleri güçlendirebildiği,
  • Kırık riskini azaltabildiği,
  • Spor yaralanmalarının önüne geçebildiği,
  • Zindeliği ve benlik saygısını artırdığı belirtilmektedir.

Nasıl Güvenli Bir Şekilde Deadlift Çalışabilirsiniz?

Eğer amacınız iyi bir sporcu olmaksa ya da sadece kas geliştirmek ve kilo vermek gibi hedefleriniz varsa deadlift uygulayabileceğiniz egzersizlerden bir tanesidir. Deadlift egzersizini yaparken hemen her harekette olduğu gibi doğru form uygulamaya özen göstermelisiniz. Acele etmemelisiniz. Bir anda, kaldırmak istediğiniz en yüksek ağırlıkların altına girmeye çalışmanız sakatlanmanıza sebep olabilir.

Öncelikle squat ve bar çalışmaları yapmalısınız! Bu çalışmaları doğru formda yapabilir hale geldikten sonra hafif ağırlıklar ile deadlift denemelerine başlamalısınız. Unutmayın kulandığınız ekipmanın ağırlığı değil, hareketi nasıl yaptığınız önemlidir. Eğer genç bir sporcuysanız, küçük yaşta sakatlık geçirmekten kaçınmak için antrenörünüzün talimatlarını dikkate alarak hareketi uygulamalısınız.

Deadlift boy uzamasını engeller mi?

Deadlift hareketinde size yardımcı olabilecek ve boyunuzun daha uzun gözükmesine de katkı sağlayabilecek bir diğer önemli konu esnemedir. Aslında tüm sporcuların ve hatta hareketsiz bireylerin bile esneme yapması gerekir. Esneme kaslarınızın uzamasına ve hareket açılarının genişlemesine yardımcı olur. Esneme yaparak, omurlarınızın aralarını hafifletir ve iskelet sisteminizin daha dik olmasına yardımcı olursunuz. Esneme, bir boy uzatma yolu gibi de düşünülebilir! Rakamsal olarak olmasa da dik ve düzgün duruşunuz her zaman çevreniz tarafından daha uzun olduğunuzun düşünülmesini sağlar.

Deadlift ve ağırlık çalışmaları öncesi, ısınma yapın ve antrenmandan sonra esneme yaparak doğru soğuma sağlayın. Deadlift konusunda da artık içiniz rahat olsun!

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz