Kafein, tüm dünyada en çok kullanılan uyarıcı maddedir. Özellikle kahve tüketimi ile vücuda alınan kafein kısa sürede enerji veren, odaklanmamıza yardımcı olan ve zinde hissettiren bir besindir.
Ancak çoğu kişi kahvenin bağımlılık yapabilen etkisinden kaçındığı için kahve tüketimini kesmeyi ya da en azından azaltmayı düşünür. Bu kahve isteğinin yanına ek olarak günlük limitleri (300-400 mg kafein) aştığınızda kahve size kendinizi dinlenmemiş hissettirebilir, uykusuzluğa sebep olabilir, aşırı ve hızlı tüketiminde çarpıntıya sebep olabilir… Bunlar da sıkça kahve tükettiğini düşünen kişilerin korktuğu yan etkilerdir.
Kafeinin fazla tüketiminin getirdiği bu rahatsızlıkların yanısıra kahveyi ve kafeini tamamen hayatınızdan çıkarmanıza gerek olmadığını gösteren araştırmalar da mevcut. Günümüzde yapılan birçok araştırma, direkt olarak kahvenin sağlığa iyi geldiğini söylemese de kahve tüketen kişilerin bazı hastalıklara daha az yakalanma riskinin olduğunu bize gösteriyor.
Günlük hayatta tüketimini kesmemiz gereken birçok ürünün olduğunu biliyoruz, ancak kahveyi bu kara listeden çıkarmanın vakti gelmiş durumda.
1. Karaciğer Sağlığı
9 araştırmanın bir araya gelerek hazırlandığı bir yazıda, kahve tüketiminin daha az siroz riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Bu yazıya göre, her gün bir bardak kahve %22 oranında siroz riskini düşürürken, 2 bardak %43, 3 bardak %57 ve 4 bardak kahve ise %65 düşük siroz riski ile ilişkilendiriliyor.
2. Kalp Sağlığı
200’den fazla çalışmanın sonucu oluşturulan bir makalede, her gün 3 ya da 4 bardak kahve tüketen kişilerin kardiyovasküler sorunlardan dolayı hayatlarını kaybetme riskinin %19 daha az olduğu belirtiliyor.
3. Tip2 Diyabet
Çalışmaların büyük bir bölümü, her gün 1 bardak kahve tüketen kişileri %7 oranında daha düşük Tip2 diyabete yakalanma riski ile ilişkilendiriliyor.
4. Kanser
Bir çalışmada, yüksek oranda kahve tüketen kişilerin (her gün minimum 3 bardak) %18 oranında daha az kanser tehlikesi ile karşı karşıya olduğu söyleniyor.
Başka bir çalışmada ise her gün en az 1 bardak kahve tüketiminin %15 daha düşük karaciğer kanseri riski ve %8 daha düşük rahim kanseri ile karşılaşabileceği söyleniyor.
5. Alzheimer ve Demans
Bir başka çalışmada, kahve tüketenlerin %16 oranında daha az Alzheimer, demans ya da bilişsel rahatsızlıklara yakalanabildiği açıklanıyor.
Daha küçük çapta yapılmış, kahve içmenin büyük oranda Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığını söyleyen araştırmalar da mevcut.
6. Depresyon
50.000’den fazla kadının katılımı ile yapılan büyük bir araştırma, haftada en az 1 bardak kahve içmeyi %15 daha az depresyon riski, günde 2 ya da 3 bardak kahve tüketmeyi ise %20 daha az depresyon riski ile ilişkilendiriyor.
100.000 kadın ve erkeği bir arada inceleyen başka bir çalışma ise, kahve tüketenlerin %45 daha aza intihar sebebi ile ölme riskine sahip olduğunu, çok yoğun kahve tüketenlerin ise (4 ya da 4’ten fazla) %53 daha az bu riske sahip olduğunu belirtiyor.
7. Genel Ölüm
16 yıl süren ve 500.00 Avrupalı ile yapılmış büyük bir araştırma, günde 3 ya da daha fazla bardak kahve içen erkeklerin %12, kadınların ise %7 ölüm riskinin daha az olduğunu gösteriyor. Özellikle kahve içen kişilerin sindirim ve dolaşım sistemi sorunlarından ölümü daha az gözlenirken, yoğun kahve tüketenlerin karaciğerlerinin daha da sağlıklı olduğu gözlemlenmiş.
Başka bir araştırmada ise, 185.855 Amerikalı arasında yapılmış, her gün 1 bardak kahve tüketenlerin %12; 2 ya da 3 tüketenler %18 daha az erken ölüm riski ile karşı karşıya olduğu söyleniyor. (Decaf kahvelerde de aynı sonuca ulaşılmış.)
[…] Kahvenin Genel Sağlığınız İçin Faydalı Olabileceğini Gösteren 7 Bilimsel Sebep […]