Romanian deadlift, bir çeşit deadlift varyasyonudur. Normalde yerden kaldırdığımız deadlift egzersizinden farklı olarak, Romanian deadlift yaparken yere bırakmıyorsunuz ve gerilimi kalça ve hamstring kasında tutuyorsunuz.
Romanian Deadlift Egzersizinin Faydaları
1- Sürekli Kas Gerilimi: Daha İyi Hipertrofi
Romanian deadlift, egzersizin negatifini de içerdiği için ve kaslarda sürekli bir gerilim gerektirdiği için hipertrofi (kas kütlesi artışı) anlamında büyük avantajlara sahiptir.
Özellikle hamstring kaslarında sürekli bir gerilim gerektirdiği için ve kalçayla kilitlemeyi gerektirdiği için, vücut geliştirmede normal deadlift yerine sık sık kullanılır.
2- İyi Form Garantisi
Romanian deadlift, esnekliğinizin el verdiği ölçüde bir hareket mesafesinde yapılır. Bu nedenle bel bükülmesi, postür kaybı gibi durumlar gerçekleşmez.
Zayıf noktalar sebebiyle güç kaybı yaşamanıza sebep olacak bütün değişkenleri devre dışı bıraktığı için Romanian deadlift egzersizini uygulayabilirsiniz.
Romanian Deadlift Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Kalçadan bükülmeye özen gösterin. Dizlerden büküldüğünüz anda, egzersizin amacını saptırmış olursunuz. Daima üst vücudunuzun ağırlığını öne verin ve hamstring kaslarınızın gerildiğini hissedin.
- Omurganızın düz pozisyonunu korumaya çalışın. Kanatlarınızı, belinizi ve tüm omurganızı bir çizgi olarak hareket ettirin. Bu sayede doğru kasların çalışmasını sağlayacaksınız.
- Kalça ile kilitlemeye özen gösterin. Deadlift, daima kalça ile sonlanmalıdır. Bu sayede kalça kaslarınız gelişecek, belinize binen ekstra yük de devre dışı kalacaktır.
- Barı vücudunuza yakın tutun. Bar vücudunuzdan uzaklaştığında, gücünüz dezavantajlı bir pozisyona girer. Gücünüzü doğru şekilde uygulayabilmek istiyorsanız, barı vücudunuza en yakın tutacağınız şekilde hareket ettirin.
Romanian Deadlift İçin En Uygun Set ve Tekrar Sayısı
Romanian deadlift, set ve tekrar sayısı en optimum şekilde olacaksa, 2-4 set 10-12 tekrar uygulanmalıdır.