Fit ve kaslı olmak herkesin hayali değil mi? Yine de hayalde kalmaktan öteye çok fazla geçemiyor ve çoğu kişi göbeğinden, bel bölgelerindeki yağlardan, kol sarkmalarından şikayet ediyor. Güçlü, fit erkek vücudu oluşturmak tahmin edildiğinden daha kolayken (ve de sağlıklı) bunu gerçekleştirememek biraz bizden kaynaklı olsa gerek. Belki biraz da psikolojik baskıdan…
Havalı Programlara Gerek Yok
Birçok kişi diyetlerin oldukça karmaşık ve katı kurallara sahip olmasından, antrenman yapmaya zaman ayıramamaktan, spora nasıl başlayacağını bilememekten bahsediyor ve istedikleri o fit vücuda kavuşmayı başka bir tarihe öteleyip duruyor. Havalı kelimelerin ardına gizlenmiş aç bırakan diyetler ile fit vücut yapılmadığına inanıyoruz. Fit vücut antrenman programı adı altında verilen tek tip, sadece spor yapın yeter diyen programlara da inanmıyoruz. Spor yapma, vücut geliştirme konularını gözünüzde ulaşılması mümkün olmayan hiçbir plana inanmıyoruz. Fit vücut, beslenme, spor ve dinlenme ile birlikte geliyor, tabii ki sizin inancınızla da. Bu yüzden sizinle arzuladığınız vücuda kavuşmanız için yapmanız gereken değişiklikleri paylaşmak istiyoruz.
Başlamadan söyleyelim, birazdan anlatacaklarımız fit vücut hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak olsa da esasında hizmet ettiği temel nokta sağlıklı bir yaşam biçimi. Yani zaten sağlığınız için birtakım değişiklikler yapmanız gerektiğini hissediyorsanız vücudunuz sizi görsel bir değişimle de ödüllendirecektir. Şimdi not alma ve uygulamaya başlama zamanı!
[ls_content_block id=”6553″]
Fit ve Kaslı Olmak İçin Yapılması Gerekenler
1. Yiyeceklerinizdeki Besin Değerlerini Öğrenin
Aslında en büyük hata beslenme konusunda yapılıyor. Bugün et de sebze de yedim deyip yanında 1 litre kola içmek malesef yaptığınız hatadan sizi alıkoymuyor.
Yiyecekler içerisinde makro ve mikro besinler vardır. Bunlar proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitamin ve minerallerdir. Aldığınız her ürünün paketinde bu besinlerin miktarları yazar. Sebze ve meyve gibi yiyeceklerin besin değerlerine ise detaylıca internetten bakabilirsiniz.
Fit bir vücut için dikkat etmeniz gereken en önemli şey bizce beslenme. Aslında en kolay yönetebileceğiniz faktör de bizce beslenme. Sonuç olarak tükettiklerimizden bizler sorumluyuz.
Besin değerlerini öğrenerek gün içerisinde neyi az neyi fazla tükettiğinizi bulabilirsiniz.
2. Karbonhidratları Yemelisiniz
Karbonhidratlar makro besinlerden biridir. Medyada yıllarca karbonhidratlardan uzak durun dense de bu doğru değildir… Vücut için faydalı ve elzem bir besindir ancak karbonhidratların fazlası glikojene çevrilerek vücutta olası kıtlıklar için depolanır. Vücudumuzun böyle bir eğilimi vardır. Bu sebeple ihtiyacınız olandan fazla tükettiğiniz her karbonhidrat size kilo olarak geri dönecektir.
3. Peki Karbonhidratları Ne Zaman Ne Kadar Tüketmelisiniz?
Düşük glisemik indeksine sahip olan karbonhidartları özellikle spordan en az yarım saat önce tüketmeye gayret etmeniz fit bir vücut için önemlidir. Çünkü bu sayede vücudunuz aldığı karbonhidratları hemen enerjiye dönüştürecek ve spor yaparken kaslarınızda kullanacaktır. Karbonhidratlar vücutta en çabuk enerjiye dönüştürülen besinlerdir.
Gün içerisinde 1 ana ve 1 ara öğününüzde meyve, kuru fasulye, bulgur, nohut, kuru üzüm, kuru kayısı, tam tahıllı ekmekler, kinoa, patates ve yeşil sebzeler tüketmek iyi karbonhidratları almanız için önemlidir.
4. Bol Bol Su İçin
Su içmek için susamayı asla beklemeyin. Antrenman aralarınız ve antrenmandan önce de dahil olmak üzere tüm gün su içmeye özen gösterin.
Yağ yakımı ve toksin atımı için su çok önemlidir. Metabolizmanızın düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kaslarınızda enerji oluşturulması sırasında görev alır ve antrenman sürecinde oluşan toksinlerin atılmasını sağlar.
Vücudunuzdaki atık maddelerin böbrekler üzerinde baskı yapmasına da engel olur. Sindiriminizi kolaylaştırır. Kilo dengenizi koruyabilmek için su içmeniz gerekmektedir.
5. Yeter ki Spor Yapın
İsterseniz her gün düzenli bisiklete binin isterseniz koşun, isterseniz ağırlık antrenmanı yapın.
Vücut bölgesel yağ yakımı yapmadığı için, herhangi bir şekilde antrenman yapmanız vücudunuzun tamamında yağ yakımını tetikleyecektir. Yaptığınız antrenmanın türüne göre ise çalıştırdığınız asıl kaslarınız belirginleşmeye başlayacaktır.
Bu yüzden fit bir vücut için her türlü sporu yapabilirsiniz. Fitness da yüzme de yürüyüş de size yardım eder. Ancak öne çıkarmak istediğiniz kaslarınız ve bölgeleriniz için özel hareketler uygulamanız gerekir. Kaslı olmak biraz daha farklı bir kavramdır. Yağ yakımı ve fit bir vücudun üzerine eklemeniz gereken bir artı gibi düşünün.
6. Gün İçerisinde Daha Çok Hareket Edin
Yapacağınız her bir ev işi, atacağınız her bir adım ve çıkacağınız her bir basamak biraz daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.
Eve bir-iki durak kala inip yürümeyi tercih edebilirsiniz, asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz, temizlik yapabilirsiniz (çok ciddiyiz), ev içerisinde de dinamik olmanız, kaslarınızı daha çok çalıştırmanız farklı hareketler uygulamanız çok yönlü bir şekilde kaslarınızın aktif kalmasına ve metabolizma hızınızın yüksek olmasına yardımcı olur.
7. Yeterince Dinlenin
Kaslı olmak denildiğinde sanki durmadan spor yapmanız gerekiyormuş gibi bir algınız varsa ya da size “her gün saatlerce spor yapman gerekiyor” deniliyorsa bu düşünceleri kafanızdan uzaklaştırın.
Dinlenmek de bu işin bir parçası. Antrenman sürecinde yorulan ve parçalanan kaslarınızın yeniden daha çok oluşabilmesi yani kas gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için dinlenmeniz gerek.
Antrenmanlardan sonra esnetme yapın ve kaslarınıza ihtiyacı olan hızlı onarımı sağlayacak karbonhidrat ve proteinli yiyecekleri yiyin.
Daha sonra da dinlenin! Evet, her gün aynı miktarda uyumanız, günlük 7-8 saati uyuyarak geçirmeniz dinlenmeniz ve kas gelişimiz açısından çok önemlidir.
Faydalari tek kasmi
çok kaslı olmam gerekli