Sergio Olivia, Frank Zane, Arnold Schwarzenegger, Lee Haney, Franco Columbu, Dorian Yates, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Dexter Jackson, Phil Heath… Hepsi farklı farklı fizikler. Her biri bambaşka bir dönemi temsil ediyor.
Estetik dönemin yıldızlarından sonra Dorian Yates ile birlikte başlayan canavarlaşma ve akabinde kas kütlesi, detaylılık, büyüklük gibi özellikleri bir arada taşıyan canavarların türemesi vücut geliştirmenin modern halini bayağı değiştirdi. Eskilerin estetik görüntüsü, yerini canavarlara bıraktı.
Peki en canavar Mr. Olympia kimdi? Hem simetri, hem büyüklük, hem detaylar bakımından en inanılmaz fizik hangi ismin hangi zamanındaydı. Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişecek bir cevap değil. Estetik algısı farklı olabilir, ama hem en büyük hem de en detaylı Mr. Olympia’nın kim olduğu apaçık ortada.
Ronnie Coleman’ın 2003 Yılında Sahnede Devrim Yaratan Fiziği
Ronnie Coleman günümüzde daha çok olduğu ameliyatlarla, tekerlikli sandalyede gezişiyle konuşuluyor. Bu çok üzücü. Çünkü Coleman hem tarihin en fazla ödül alan Mr. Olympia yarışmacısı, hem de bir zamanlar yarattığı gelmiş geçmiş en iyi vücutlardan biri olan fiziğinin daha iyisi günümüzde dahi yok.
Özellikle 2003 yılındaki fiziği, bir uzaylıyı andırıyor. Kanatlarındaki gelişim ve sırtının büyüklüğü, kalça kaslarının her detayının o kadar büyük olmasına rağmen belli olması ve diğer tüm şok edici özellikleriyle Coleman’ın 2003 yılındaki fiziği tartışmasız en canavar fizikti.
Coleman öylesine devrim niteliğinde bir fizik yaratmıştı ki, 2. olan rakibi Cutler sahnede sanki başka bir sikletteymişçesine küçük kalıyordu.
Dorian Yates’in eski halleri de gelmiş geçmiş en iyi fiziklerden olarak konuşulur. Özellikle Yates’in sırtı en büyük sırtlardan biri olarak görülür. Coleman’ın 2003 haline baktığınızda, Yates’in o konuma ne kadar uzak olduğunu görüp bir kez daha şok olabilirsiniz.
Coleman’ın 2003’teki fiziğinin yanına herhangi bir sporcuyu koyun, büyük ihtimalle ya küçük kalır ya da detayları azdır. Dolayısıyla Coleman’ın 2003’teki arkadan görünüşünün önüne geçebilecek bir vücut geliştirici dünyaya gelmedi diyebiliriz.
Günümüzde eskiden yaptığı ağır antrenmanlar sebebiyle sakatlanmasının eleştirilmesi tabii ki doğal. Ancak Coleman’ın ne kadar başarılı olduğunu unutmamakta fayda var. Böylesine tarihi önem taşıyan bir vücudu yaratmanın bedelleri tabii ki olacaktır, bu bedelleri eleştirirken bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.