Arnold 15 Sene Geç Doğsaydı, Flex Lewis Mr. Olympia’da Yarışsaydı Ne Olurdu?

0

Hiç düşündünüz mü, ya tarih farklı şekilde tekerrür etseydi ne olurdu?

Gelin, bunun cevabını birlikte verelim!

Reklam

Örneğin, Arnold 15 Yıl Geç Doğsaydı Neler Olurdu?

Arnold Schwarzenegger, 1969-1975 yılları arasında yarıştığı sekiz Olympia’nın yedisini kazandı. Acaba modern zamanlarda nasıl yarışırdı? 188 cm boyunda 106 kilo olan Arnold’ın dev ama klasik bir fiziği vardı. 2016 standartlarında düşünecek olursak, bacaklarının biraz geri kaldığını söyleyebiliriz. Zamana ayak uydururdu, orası kesin ancak bunun yerine ‘70li yılların fiziği ‘80li yılların sonunda neler başarabilirdi buna bakalım. Eğer Arnold 15 yıl sonra doğmuş olsaydı, 1984 -1991 yılları arasında sekiz defa Mr. Olympia şampiyonu olmuş, 180 cm boyundaki ve 111 kilo ağırlığındaki bir başka estetik dev adam Lee Haney ile yolları kesişecekti.

1984 Olympia yarışması 24 yaşındaki Haney ve ilk defa Olympia sahnesinde beliren 22 yaşındaki Arnold arasındaki çetin mücadele şeklinde tanıtılırdı. Daha parlak görünen Haney yarışmayı kazanır ve Mohamed Makkawy de ikinci gelirdi, Arnold da böylelikle üçüncü olurdu. Sonraki sene Haney yine şampiyon olurdu ve Arnold bu sefer ikincilik elde ederdi. Haney’nin geniş bir sırtı var ama Arnold’ın da kolları çok üst seviyede. Şampiyon, sağlam quadriceps kasları sergilese de ona meydan okuyan adamın baldır kasları çok üstündü. 1986 yılında Haney biraz geri kalınca Arnold vücut geliştirme dünyasının yeni kralı ilan edilirdi.

Sonraki dört sene boyunca Arnold, en büyük rakibini yenmek için geliştirdiği formülünden faydalanmaya devam ederdi. Haney’de eksik olan sırt detaylarını devamlı olarak geliştirir, Arnold arka duble biceps kaslarını herkese gururla gösterirken Haney de lateral kas ayrımlarını ustaca sergilerdi. Her türlü karşılaştırmada Arnold biceps kaslarını ön plana çıkarırken “küçük adam” dediği Haney’in kollarına laf atmaktan da geri kalmazdı. 1989 yılında Haney 116 kiloya ulaşır ama zirvede tutunamazdı. Schwarzenegger o yıl galip gelir ve 1990’da tekrar kupayı eve götürürdü. Sonra 28 yaşına geldiğinde Arnold oyunculuk kariyeri için emekli olurdu. Hiç tavsiye edilmese de, boyut olarak oldukça küçülmüş olan Arnold, 1995 Olympia yarışması için tekrar jüri önüne çıkardı. Daha önce görülmemiş yarışmacı listesi karşısında kendine beşincilikte yer bulur ama bunu bir mucize olarak görürdü. Beş Sandow kupasıyla hala Haney ile olan düelloları tartışılırdı.

Ya Flex Lewis MR. OLYMPIA’da Yarışsaydı?

1965 – 2015 212 Olympia teorilerimiz onu dezavantaja itiyor ama gerçek dünyada Flex Lewis tüm zamanların en çok yarışma kazanan hafif sıklet Olympia yarışmasıcı ve bu yıl da kupa için mücadele etti. Peki ya Mr. Olympia yarışmasına katılsaydı? 2011 yılında Olympia yarışmasından üç hafta sonra gerçekleştirilen bir açık yarışmada beşinci olmuştu. Kendisi dışında herkes haftalar önce Olympia’da yarışmıştı, dolayısıyla sıralamada geçtiği ve geçemediği kişiler üzerinden onun Olmypia’da onuncu olabileceğini öngörebiliyoruz. Geçen sene katılsaydı belki de William Bonac’ın ardından yarışmayı dokuzuncu olarak tamamlayabilirdi. Lewis, Bonac’ı 2012 yılında kolayca yenmişti ama o yıl Bonac da 212’de yarışmıştı. Boyut önemlidir.

Ancak eğer Lewis alan değiştirseydi, inanılmaz gelişme de kaydederdi. 165 cm boyunda 107 kilo olan Galler Ejderhası’nı hayal edin. 167 cm ve 106 kilo olan 2008 Mr. Olympia şampiyonu Dexter Jackson geçen sene ikinci oldu. Çok daha dolgun bir vücuda sahip olan Flex Lewis, Olympia unvanına daha yakın dururdu. Geçen yıl yarışmış olsaydı en iyi altı arasında yer alırdı ve kimi favori isimler ciddi şekilde bocaladığı için, Lewis şampiyonluk hedefinde Jackson’ı fena halde zorlayabilirdi. Mr. Olympia’nın mevcut şampiyonu 36 yaşında, Mr. 212 Olympia şampiyonu ise 32, dolayısıyla vücut geliştirmenin en esaslı sahnesinde 113 kiloluk Phil Heath’in 106 kiloluk Flex Lewis ile savaştığını rahatlıkla görebilirdik.

Peki, Cutler 2001 Yılında Şampiyon Olsaydı?

27 Ekim 2001 yılında 28 yaşındaki Jay Cutler, hüküm süren üç defa şampiyonluk kazanmış Ronnie Coleman’dan altı puan öndeydi. (Beş jüri üyesinden dördünün gözü Cutler’daydı.) Ancak bu değerlendirme finallerde değişti ve Coleman dört puan fark atarak yarışmanın kazananı oldu. Coleman yoluna devam etti ve rekor seviyeye erişerek toplamda sekiz Sandow kupasını havaya kaldırdı. Bu esnada Cutler’ın rakibini yenmesi beş sinir bozucu sene sürdü ve toplamında dört kez şampiyon oldu.

Ancak ön değerlendirmenin 15 sene önce yapıldığını farz edelim. Cutler yeni kral olurdu. Coleman’ın ne olacağı belirsizken bir sonraki yıl da aynı sonucu tekrar ederdi. Cutler sadece 30 yaşında ve uzun sürecek şampiyonluk dönemine hazırdı. Coleman ise 39 yaşında ve kötüye gidiyor olurdu. Ancak Coleman kendini baştan yaratıp 136 kiloya çıkarak zafer ardına zafer elde ederdi. Sonra Coleman Cutler’ı iki defa daha yener, ardından bir defa kaybederek nihayetinde tekrar iki kez yarışmayı kazanırdı. Her iki efsane de altı Sandow kupası almış olurdu. 2001-1007 yılları arasında başa baş giden rekorlar, Cutler için 4 yarışmada 3 galibiyet şeklinde tarihe geçer ve yedi yıllık dönem Coleman’ın tartışmasız hükümdarlığı olarak adlandırılmasa da, vücut geliştirme tarihi için kesinlikle heyecan verici yıllar olurdu. Yani yalnızca birkaç puan ve çelişkili görünen karar, Coleman-Cutler rekabetini ve iki ismin de Olympia sıralamasını tamamen değiştirirdi.

Ya Başından Beri 212 OLYMPIA Yarışması da Yapılsaydı?

1974- 1979 yılları arasında Mr. Olympia’nın iki alanı vardı: ağır sıklet ve hafif sıklet. İki kategoriyi ayıran sınır 90 kiloydu. 2008 yılında 202 Olympia başladı ve 2012 yılında şimdiki 96 kilo sınırına ulaştı. Peki ya geri kalan onca yıl? Hafif sıklet, 202 ve 212 şampiyonları olmadan 97 kilonun altındaki herhangi bir Olympia yarışmacısını sıraladık ve ödüllendirdik. (1967-71 yılları arasında yalnızca birkaç yarışmacı sınırın üzerinde kiloya sahipti.) Bu tüm tarihi baştan yazar. Günümüzde Shawn Ray açık ara önde, Lee Labrada ikinci, David Henry zaferlerini dörde katladı ve mevcut 212 şampiyonu Flex Lewis ise Franco Columbu ile mücadele etti.

Vücut Geliştirmenin En Büyük Yarışmasına 3 Farklı Senaryo

 

Yazan: Grett Merritt
Kaynak: FLEX 2016, Eylül
SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz