Amino Asit Nedir, Ne İşe Yarar?

0

Amino asitlerin ne işe yaradıklarını öğrendiğinizde, vücudunuzda sağladıkları faydalar konusunda şaşırıp kalabilirsiniz.

Amino asitler, tıpkı vitaminler ve mineraller gibi sağlıklı bir bedenin temelini oluştururlar ve aynı zamanda gelişiminiz, sağlığınız ve vücudunuzun düzenli işlemesi için yakıt görevi görürler.

Reklam

Amino asitlerin yararlarını tek tek açıklamak istesek, sayfalar dolusu bilgi paylaşmak zorunda kalabilirdik. Bizde bu yüzden vücut geliştirme sporcularına yararı dokunacak en etkili olanlarını derlemek istedik.

ESANSİYEL AMİNO ASİTLER HANGİLERİDİR?

Besin maddelerindeki amino asitler, proteini oluştururlar. Protein sindirildiğinde, çeşitli amino asitlere bölünür ve sonra farklı kullanım alanları için toplanırlar. Vücutta şekillenen bu yeni proteinler vücudunuzdaki katı maddeleri şekillendirirler: cildiniz, gözleriniz, kalbiniz, bağırsaklarınız, kemikleriniz ve elbette kaslarınız.

Bilim çevrelerinde farklı görüşler olduğundan toplam amino asit sayısı 20 ila 22 arasında değişmektedir. Bunlardan 8-10 tanesi esansiyel olarak kabul edilmektedir. Beslenme düzeninizde bu esansiyel amino asitlerden belli bir miktarda tüketmeniz gerekmektedir. Vücudumuz diğer maddelerden bu esansiyel amino asitleri sentezleyemez, bu yüzen onları besin maddelerinden almamız gerekmektedir.

Yazımızda takviye olarak amino asit kullanmanın yararlarına değineceğiz ve vücudunuzda ne gibi görevler üstlendikleri, doğru kullanım miktarları ve zamanlaması hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Esansiyel olan 8 adet amino aside karşılık, 14 adette esansiyel olmayan amino asit bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Buna ek olarak 8 adet esansiyel amino asitten elde edilen ve amino asit olarak sınıflandırılan ara ürünlerde bulunmaktadır.

HİSTİDİN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Histidin, vücudumuzun büyümesi ve her türden dokunun onarımı için gereken amino asittir. Histidin aynı zamanda kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminden de sorumludur.

LİSİN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Lisin, büyüme ve gelişim göstermesi için vücudumuzun ihtiyacı olduğu en önemli amino asitlerden biridir. Vücutta kalsiyum emilimi konusunda kullanılmaktadır. Böylelikle kemik ve kas gelişimi düzenli bir şekilde sürdürülmektedir ve aynı zamanda enerji olarak vücudun yağı kullanmasını sağlar.

FENİLALANİN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Fenilalanin hakkında çokça tartışma yapılmıştır ama son araştırmalar sağlıklı bireyler için zararlı olmadığını göstermiştir.

Sinir sisteminizi uyararak ruh halinizi iyileştirir ve motivasyonunuzu korumanıza da yardımcı olabilir. Hafızanızı güçlendirir. Güneş ışığındaki UV ışınlarının emilimine yardımcı olmaktadır. Böylelikle vücudunuzda yüksek oranda D vitamini sentezlenir.

METİYONİN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Metiyonin, yağların yıkımı ve kullanımında görev almaktadır. Kan akımınızdan fazla yağı atar ve daha az adipoz (yağ) dokusu oluşmasını sağlar. Sindirim sırasında önemli görevlerde bulunmaktadır ve mide ve karaciğerinizi ağır metallerden uzak tutar. İyi bir antioksidan olarak da bilinmektedir.

BCAA NEDİR? NE İŞE YARAR?

BCAA’lar kas dokularının oluşmasında, korunmasında ve yenilenmesinde görev alan en önemli üç amino asidi oluşturmaktadırlar. Sadece valin ya da izolösin kas inşası söz konusu olduğunda çok büyük bir etki yapmazlar, ancak bu ikisi doğru miktarlarda birlikte kullanıldığında çok önemli bir amino asit olan lösinin etkisini artırmaktadırlar.

2-1-2 oranının (lösin/izolösin/valin) en iyi sonuçları verdiği düşünülmektedir. BCAA’ları B kompleks vitaminleriyle beraber tüketmenizi tavsiye ederiz.

TREONİN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Vücutta üretilmeyen bir amino asittir. Bu amino asidin ana kaynağı süt ürünleri ve ettir. Kalp, iskelet kaslarımızda ve merkezi sinir sistemindeki sinir dokularında bulunmaktadır. Kolajen ve elastin (cilt dokusu) oluşumunda kullanılmaktadır. Protein dengesinin korunmasında da önemli görevler üstlenmektedir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz