Merak Edilen Tüm Yönleriyle ZMA

0

Uzaktan yakından sporla ya da vücut geliştirmeyle ilgilenmiş pek çok kişi bilir; kas kütlesini artırmak, vücudu şekillendirmek ve kısa sürede etkili sonuçlar alabilmek için birtakım takviyelere ihtiyaç vardır. ZMA da kaslara olan faydasıyla ön plana çıkmış ve sporcular arasında popüler olmuş bu gıda takviyelerinden biridir. Oysa bu besin takviyesi, spor yapmayı desteklemenin ötesinde vücudun ihtiyaç duyduğu bazı önemli maddeleri barındıran ve günlük hayatta herkes için fayda sağlayan ürünlerden biridir. Peki tam olarak nedir bu ZMA ve tam olarak ne işe yarar? Gelin birlikte keşfedelim.

ZMA Nedir?

Reklam

Pek çok gıda takviyesi gibi ZMA da, vücudun ihtiyaç duyduğunu mineralleri kazandırmak için geliştirilmiş özel bir metabolizma desteğidir. Magnezyum aspartat, çinko ve B6 vitamininden faydalanarak oluşturulan bir kombinasyon olan ZMA; günümüzde çoğunlukla vücut geliştirme sporuyla ilgilenen kullanıcılar tarafından tercih edilir. Bunun nedeni testosteron hormonunu artırdığının düşünülmesidir. Doğrudan hormona etki edip etmediği klinik çalışmalarla kanıtlanmamış olsa da çinko içeriği sayesinde testosteron hormonuna olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Çünkü vücuttaki çinko eksikliği, erkeklerde bu hormonun düşmesine neden olur. Zengin çinko içeriğine sahip olan ZMA, araştırmalara göre vücudunda çinko eksikliği olan erkeklerin testosteron hormonunu artırarak egzersizlerinden daha fazla verim alabilmelerini sağlamıştır.

Mineral Deposu ZMA Ne İşe Yarar?

Sporcuların popüler olarak tercih ettiği bir gıda takviyesi olsa da ZMA’nın vücut fonksiyonlarını iyileştirmede doğrudan veya dolaylı yoldan pek çok faydası vardır. Bunlardan birkaçını sizler için aşağıda sıraladık:

  • Bağışıklık sistemini düzenler: Yaz ayları başta olmak üzere yılın her günün terlediğimiz her an, vücudumuzdaki çinko ve magnezyum minerallerini kaybederiz. Aynı zamanda idrar yoluyla da kaybettiğimiz bu mineralleri düzenli olarak vücudumuza geri kazandırmamız gerekir. ZMA, düzenli olarak alındığında bu eksiklikleri gideren ve doğrudan bağışıklık sistemimizin düzenlenmesine yardımcı olan takviyelerden biridir.

  • Testosteron seviyesini korur: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çinko takviyesi testosteron hormonunun yükselmesine yardımcı olur. Dolayısıyla ZMA kullanımı, yoğun şekilde yaptıkları antrenman dönemlerinde sporcular için testosteron hormonunu yükseltmenin yanı sıra belli bir seviyede tutabilmek için de destekleyicidir. Böylece kasların hızlı gelişimine ve güç kazanımına olumlu etki eder.

  • Metabolizmayı hızlandırır: Magnezyum, metabolizmayı destekleyen hatta hızlandıran bir mineral olarak eksikliğinde vücudun metabolik hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilen bir gıdadır. Bu nedenle ZMA’nın zengin magnezyum içeriği, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırıp kilo vermeye yardımcı olur.
  • Tiroid hormonunu destekler: Çinko eksikliği, tiroid hormonunun etkinliğini azaltan ve işlev bozukluğuna sebep olan olumsuz bir durumdur. Çinko desteği sayesinde hem tiroid hormonunu çalışma mekanizması düzenlenir hem de buna bağlı olarak metabolizma hareketleri hızlanır.

  • Uyku kalitesini artırır: Insomnia gibi ağır seyreden uyku bozuklukları gibi gece uyanma ya da uykuya dalamama şikâyeti olanlar için de vücuttaki en önemli eksikliklerden biri magnezyumdur. ZMA yoluyla vücuda sağlanan magnezyum desteği, çeşitli uyku bozukluklarını gidererek kaliteli bir uyku deneyimi yaşanmasına yardımcı olur.

ZMA Kullanmanın Yan Etkisi Var Mı?

Vücuda yoğun bir şekilde çinko ve magnezyum takviyesi yapmanın şimdiye kadar klinik araştırmalarla kanıtlanmış bir zararı yoktur. Ancak her iki mineral için de bir yetişkinin vücuduna alması gereken oran bellidir. Bu oranlar çinko için en düşük 5 – 10 gram, en yüksek 25 – 45 gram iken magnezyum için ise standart 200 – 400 gram aralığındadır. Çinko, en yüksek değerden daha fazla oranda vücuda alınırsa zehirlenmeye yol açabilir. Magnezyumda ise doz aşımı, ishal gibi mide – bağırsak problemlerine neden olabilir.

ZMA kullanımında 1 servis için tavsiye edilen 3 adet kapsülde ortalama 14 mg çinko, 235 mg magnezyum ve 7 mg B6 vitamini bulunur. Bu oranlar vücudun günlük magnezyum ve çinko ihtiyacını ideal şekilde karşılar. Fazlasının bahsettiğimiz zararlara yol açabileceği için tavsiye edilen miktarı aşmamak sağlık açısından çok önemlidir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz