Fitness, bilimle iç içe olması gerekse de bu bizi “efsane”lerden maalesef kurtarmıyor. Kulaktan dolma, yanlış anlaşılmış hatta uydurulmuş bazı bilgiler, piyasanın en çok inanılan bilgileri olmaya devam ediyor.
Hepsini duyduk, hepsini listeledik, bıkmadık ve listelemeye devam edeceğiz. Bu kez duymaktan gerçekten bıktığımız efsanelere yer verdik.
Ağrıyan Kas Güçlendiğiniz veya Geliştiğiniz Anlamına Gelmez
İnanılan, ağrıyan kasın gelişimin işareti olduğudur. Fakat ağrıyan kas birçok farklı durumun belirtisi olabilir. Evet, verimli bir antrenman geçirmiş olabilirsiniz. Şunu belirtmek gerekiyor ki, verimli bir antrenman geçirmemiş de olabilirsiniz.
Kas ağrısı, kaslara alışkın olmadığı bir uyarı verdiğinizi gösterir. Set sayısı, tekrar sayısı, daha az ara verme gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Bu geliştiğiniz anlamını taşımaz.
Merkezi sinir sistemine çok yüklenmiş de olabilirsiniz, bu da iyiden ziyade kötüye işaret olabilir.
Dolayısıyla kas ağrısını hemen iyi bir gelişim olarak görmemelisiniz.
Dinlenme Günlerinde Egzersiz Yapılmaz
Dinlenme günlerinde egzersiz yapmak, sandığınızdan çok daha faydalı olabilir. Tabii ki ağır, uzun süren antrenmanlar yapmanıza gerek yok. Fakat aktif kalıp, aktif şekilde de dinlenebilirsiniz.
Esneme çalışmaları, yoga veya pilates, vücut ağırlığıyla antrenman, kan akışı arttıran kardiyolar daima yapabileceğiniz antrenman seçenekleridir. Hele ki dinlenme günlerinde toparlanmanız dahi hızlanabilir.
Dinlenme günlerinde yoğunluğu abartmadığınız takdirde, hafif yoğunluklu her antrenmana yer vermeyi deneyebilirsiniz.
Kardiyo Gücünüzü Azaltır
Bunu sürekli dile getiriyoruz ama tekrar getirelim; kardiyo doğru şekilde programınıza dahil ettiğinizde performansınızı arttırır ve toparlanmanızı hızlandırır. Kan akışının hızlanması, toparlanmanız için oldukça yararlıdır.
Düşük yoğunluklu kardiyolara yönelmeniz çok daha doğru olacaktır, bu yine de yüksek yoğunluklu kardiyo seçeneklerini yapamayacağınız anlamına gelmez. Doğru zamanda, yüksek yoğunluklu HIIT antrenmanlarına dahi yer verebilirsiniz.
Yalnızca Düşük Tekrarlar ile Güçlenilir
Düşük tekrarlar ile güç, yüksek tekrarlar ile kas kütlesi artışı olduğu doğrudur. Fakat bu genelleme ile güçlenmeye çalışanların yalnızca düşük tekrarlar ile çalışması, kas kütlesi artışı hedefleyenlerin de yüksek tekrarlarla çalışması büyük bir yanılgıdır.
Düşük tekrarlarda daha ağır kaldırabilirsiniz. Bu nedenle amacınız güç ise daha çok düşük tekrar aralıklarına yönelebilirsiniz. Fakat toplam yapılan iş aynı olduğu sürece, güç ve hipertrofi bir bütündür. Düşük tekrarlarla büyük kas kütlesi artışları gözlemleyebilirken, yüksek tekrarlarla da güç artışı sağlayabilirsiniz.
Her tekrar aralığında güçlenmek, hem güç artışı hem de kas kütlesi artışı için en doğru yöntemdir.
Antrenman Sonrası Hemen Protein Tüketmek Gerekir
Yine duymaktan sıkıldığımız büyük bir yanılgı.
Bilimsel araştırmalar, protein sentezinin antrenmandan hemen sonra alınması ile antrenmandan birkaç saat sonra alınması durumunda pek farklılık göstermediğinin kanıtı. Tabii ki antrenmandan sonra protein almak kas gelişimi için olumlu. Fakat bunun bir aciliyeti yok!
Antrenmandan bir saat önce tükettiğiniz protein ağırlıklı bir öğün dahi, antrenmandan sonraki protein sentezine büyük katkıda bulunur.
Bu tip efsanelerden kurtulun, duyduğunuz her bilgiye inanmayın!