Amerikan Futbolu Tutkunlarına Uzmanından Tavsiyeler

0
amerikan-futbolu-topu

Ülkemizde Amerikan futbolu gün geçtikçe popülerleşiyor ve özellikle üniversite takımlarında bu sporu tutkuyla yapan birçok sporcumuz yetişiyor. Amerikan futbolu topu artık bazılarımıza sıkı bir disiplini hatırlatırken bazılarımız için ise izlerken büyük zevk aldığımız maçları sembolize ediyor.

Odtü Amerikan FutboluAkdeniz Üniversitesi Amerikan FutboluYTÜ Amerikan FutboluYeditepe Üniversitesi Amerikan Futbolu, Ege Üniversitesi Amerikan Futbolu takımları bu sporun Türkiye’de de popülerleşmesini sağlıyor. Yeditepe Üniversitesi’nde kadın amerikan futbolu takımı da bulunuyor.

Reklam

Pete Koch spor salonunda harcadığı mesailer sayesinde başarılı bir NFL maçları (National Football League: Amerikan Futbol Ligi) oyunculuğundan sinemaya, hatta vücut geliştirmenin babasıyla bizzat tanışmaya kadar yükseldi! Haydi, onun hikayesini dinleyelim!

Amerikan Futbolunda “Koch” Gibi Sağlam Olun!

amerikan-futbolu-uzman-tavsiyeleri

Vücudunu bir kenara koyarsak, 55 yaşındaki aktör ve eski NFL (Ünlü Amerikan Futbol Ligi) defans oyuncusu Pete Koch, Weider Prensiplerine sadık kaldığınız sürece zorlanmadan yıllara karşı konulabileceğinin su götürmez bir kanıtı gibi.

1984 yılında, yani Cincinnati Bengals takımında oynamadan önce, Koch 198 cm boyu ve 127 kg ağırlığıyla NFL keşif raporlarının “olağanüstü” diye tabir ettikleri kaslı bir vücuda sahipti.

Amerikan futbolu nedir ne değildir henüz bilmeyen Koch, futbol koçunun “Yeteneğin var ama futbol oynayacak kasın yok!” dediği o 45 kiloluk cılız ve sırık gibi lise dokuzuncu sınıf  öğrencisinden çok farklıydı artık.

[ls_content_block id=”6553″]

Koch, o sıralar Weider’in yolunu bulduğunu söylüyor.

“Harçlığımla Muscle & Fitness alır ve defalarca okurdum” diye anımsıyor. “En sevdiğim fizik Arnold’ınkiydi. Franco Columbu’nun kuvvetine hayrandım. Aynı boyda olduğum Lou Ferrigno’nun da boyuna. Dave Draper ise hayalimdeki Kaliforniyalı vücut geliştirici fiziğine sahipti.”

Spor salonunda geçen sayısız saatler ve yüksek miktarda yumurta proteini tozu sayesinde Koch lise son sınıfa kadar 27 kilo almış ve çok vakit harcamadan Maryland’a gitmişti. Burada da 80’lerin başındayken bench press’te 211 kg basarak takım rekoru kırmıştı.

Amerikan Futbolu Ona Harika Bir Vücut Kazandırdı!

amerikan-futbolu-antrenman

NFL nedir?” sorusunu cevaplamak gerekirse, açılımı National Football League olan dünyanın en profesyonel Amerikan futbolu ligi olarak tanımlayabiliriz. Koch’un NFL kariyeri beş sezon sürdü; Bengals, Chiefs ve Raiders takımlarında top koşturdu. 1986 yılında Chiefs takımında oynarken kariyerinin zirvesindeydi ancak bu zamanda bile ağırlık kaldırmayı bırakmadı. Kendini bu işe öylesine adamıştı ki bunun bir ödülü olarak Joe Weider’la şahsen tanışma fırsatı yakaladı.

Koch, “Kocaman, devasa bir ofisi vardı” diyor. “Masasının hemen önünde birbirine yanaştırılmış iki büyük masa daha vardı. Sekreterleri bu masalarda otururdu.”

Kısa bir hoşbeşten sonra Weider protein takviyelerinden birinin yüzü olmasını teklif etmiş. “Herhalde 150 dolar falan almıştım ama kendisi o reklamdan çok kazanmıştı” diye hatırlıyor. “Umurumda değildi gerçi. Joe Weider ve imparatorluğunun tarihinde küçük de olsa bir yer bulabildiysem ne mutlu bana.”

NFL kariyerinin sonunda Koch sporcu şöhretini, kaslı vücudunu, Venice Beach bronzluğunu ve kusursuz dalgalı kumral saçlarını gösteri dünyasında kullanmaya karar verdi. Çok geçmeden IMDB’de birçok sinema ve televizyon puanı topladı. Bunlardan biri de bugün hâlâ ezbere bilinen, unutulmaz klasiklerden Heartbreak Ridge filminde tehditkâr Denizci Swede Johanson rolüyle Clint Eastwood’a diklendiği sahnelerdir.

“Bazen yaklaşıp ‘Swede, Swede!’ diye çağırıyorlar beni. Tuhaf geliyor. Instagram’a alakasız bir fotoğraf koyuyorum diyelim, altına yine ‘Swede’ yazıyorlar.”

Amerikan Futbolu Oyuncuları Nasıl Antrenman Yapar?

amerikan-futbolu-tavsiye

Koch şimdilerde NFL zamanlarından 14 kilo daha zayıf ama hâlâ barın ucuna 20’lik plakalar takıp set set shoulder press yapabiliyor.

Üstelik kişisel antrenörlük sertifikası alarak hem Weider Prensiplerini daha geniş kitlelere yayıyor hem de kendi yarattığı FAST sistemini insanlara tanıtıyor. Hem ünlü öğrencilerinde (Benicio Del Toro gibi) hem de yaşlanmaya karşı spor yapmak isteyen babaannelerde uyguladığı FAST sisteminin açılımı Functional Advanced Sports Training (İşlevsel İleri Düzey Spor Antrenmanı). Zamana karşı verdiğimiz savaşı kazanmanın yolu ise squat yapmaktır diyor: goblet squat, front squat, tek bacakla, vücut ağırlığıyla squat ya da aklınıza ne gelirse.

[ls_content_block id=”6553″]

“Malum sona yaklaştıkça keşke daha çok kardiyo yapsaydım diyeceğinizi hiç zannetmiyorum. Klozetten kendi başıma kalkabilseydim diyeceksiniz. Peki, bunu nasıl başaracaksınız? Squat yaparak elbette!”

Gerçi artık o Venice Beach güçlü adamlığı pek kalmadı ancak kendi demesiyle “herşeyci” olmaktan da çok memnun.  Her şeyde daha iyi olmaya odaklanıyor artık yani: uzun ve kısa mesafe koşularında, atlamada, kürek çekmede. “C2 kürekte de en az deadlift, girya savurma veya burpee’de olduğum kadar becerikliyim” diyor. “Bundan gurur duyuyorum. Hedeflediğim buydu.”

Bugün ise Koch’un Patrick Swayze’ninkine benzer kumral saçları ağarmış durumda ancak fiziği onu hâlâ sette diğerlerinden ayırıyor… Neredeyse, yani. “Yıldız oyunculardan biri beni görüp ‘Vay canına! Richard Gere’e baksanıza ne olmuş. Antrenman yapıyor’ dedi. Çok gülmüştüm.”

Daha Fazlası İçin 

Pete Koch ve antrenman sistemi için Instagram’da takip edin: @petekoch

Röportaj Notları

Maryland takımında ilk yarıda oyuna seçilen Pete Koch, beş sezonluk NFL kariyerinde L.A. Riders da dâhil üç takımda top koşturdu.

Beyaz perdeye terfi eden Koch, Loverboy, Komplo Teorisi ve Heartbreak Ridge gibi filmlerde rol aldı.

Yazar: Jeff Tomko & Muscle and Fitness TR Editörleri

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz