ZMA’nın Testosteron Artışına Etkisini Biliyor musunuz?

0
ZMA-testosteron

ZMA; çinko, magnezyum ve B6  vitaminlerinin birleşiminin ortak ismidir.

ZMA Ne İşe Yarar?

ZMA takviyelerinin performansı artırdığı ve kas geliştirdiği iddia edilmektedir. Teorik olarak, ZMA çinko veya magnezyum eksikliği olanlarda bu faktörleri artırabilir.

Reklam

Birçok vücutçu testosteronu ve ilaçsız olarak kas hacmini arttırmada etkili bir faktör olduğuna inanarak ZMA alıyor. Çinko, testosteron metabolizmasının bir parçası olarak bilinir.

Bu minerallerin herhangi birindeki eksiklik, kas kütlesini etkileyen bir hormon olan testosteron üretiminin yanı sıra hücre büyümesini ve iyileşmesini etkileyen bir hormon olan insülin benzeri büyüme faktörünü (IGF-1) azaltabilir.

ZMA Hakkında Bilimsel Arştırmalar

testosteron-nedir

1960’larda bilim insanları düşük çinko seviyesine sahip erkeklerin aynı zamanda düşük testosteron seviyesine de sahip olduğunu gördüler. 2000’de Brill ve Conti, ZMA‘nın atletlerde testosteron düzeyini %30 arttırdığını buldu. Bu araştırma ZMA’yı bir gecede sansasyonel bir üne kavuşturdu.

Sonraki araştırmalar çinko seviyesi normal olan insanlarda çinko almanın testosteron düzeyini arttırmadığını gösterdi. Almanya, Cologne’deki Alman Araştırma Merkezi’nde yönetilen bir araştırma ZMA desteğinin, kan düzeylerindeki toplam testosteron ya da biyolojik olarak aktif serbest testosteron değerlerinde herhangi bir etkisinin olmadığını tespit etti. Denekler 58 gün boyunca, her gün 3 ZMA kapsülü aldılar (her kapsülde 30 mg Çinko). Takviyeler kandaki çinko düzeyini yükseltirken, testosterona herhangi bir etki yapmadı (1).

ZMA ÜRÜNLERİNİ KEŞFET

Ek olarak, birçok sporcu düşük çinko ve magnezyum seviyelerine sahip olabilir, bu da performanslarını tehlikeye atabilir. Düşük çinko ve magnezyum seviyeleri katı diyetlerin veya ter veya idrara çıkma yoluyla daha fazla çinko ve magnezyum kaybetmenin bir sonucu olabilir.

ZMA Atletik Performans ve Testosteron Seviyelerini Artırdı

zmanin-testosteron-artisina-etkisi

Şu anda, sadece birkaç çalışma ZMA’nın atletik performansı iyileştirip iyileştiremeyeceğini araştırdı.

27 futbol oyuncusunda yapılan 8 haftalık bir çalışma, günlük ZMA takviyesi almanın kas gücünü, fonksiyonel gücü, testosteron ve IGF-1 seviyelerini önemli ölçüde artırdığını gösterdi.

Bununla birlikte, 42 direnç eğitimi almış erkekte yapılan 8 haftalık bir çalışma, günlük olarak bir ZMA takviyesi almanın, bir plaseboya kıyasla testosteron veya IGF-1 seviyelerini yükseltmediğini buldu. Ayrıca, vücut kompozisyonunu veya egzersiz performansını iyileştirmedi.

Bir diğeri, düzenli olarak egzersiz yapan 14 sağlıklı erkekte yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca günlük ZMA takviyesi almanın toplam veya serbest kan testosteron seviyelerini yükseltmediğini gösterdi.

Bireysel olarak, hem çinko hem de magnezyumun kas yorgunluğunu azalttığı ve testosteron seviyelerini yükselttiği veya egzersiz nedeniyle testosteronda bir düşüşü önlediği gösterilmiştir, ancak birlikte kullanıldıklarında daha faydalı olup olmadıkları konusunda ağız birliği henüz sağlanamamıştır.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz