Kas Çekilmesi Nedir?

0
kas-cekilmesi-nedir

Kas çekilmesi, hasarlı kasa aşırı yüklenilmesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Kas çekilmesi, etkilenen bölgenin aşırı gerilmesi veya zorlanmasından kaynaklanır.

Kas çekilmesiyle beraber güç kaybı yaşanmaz, ancak aşırı ağrı oluşur. Zayıf bedenlerde ve hiç sporla ilgilenmeyen insanlarda görülür. Bu rahatsızlığı ilk duyduğunuzda kulağa garip gelebilir, ancak futbol veya basketbol gibi sporlara aşırı ilgi duyan insanlarda oldukça yaygın bir durumdur. Bunun nedeni kaslara aşırı yüklenilmesi ve kasların yorgun olmasıdır. Düzenli koşu ve egzersiz hareketleri kasın çekilmesine neden olmaz. (1)

Reklam

Kas Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

antrenman-sirasinda-sakatlik

Kas çekilmesi yaşandığında bu çekilmenin oluştuğu bölgede şişme meydana gelir veya bölgesel bir ağrı meydana gelir. İlk başta ağrılar şiddetlenir, özellikle bölgede daha fazla hasar gördüğünüzde daha çok artar ve sizi rahatsız eder. Yaralanmadan sonraki ilk 24 saat boyunca hassas bölgede sertlik meydana gelir ve tutulma da bu belirtilere dahil olur. Yaralı kısımda hiç ağrı hissetmiyorsanız doktorunuzu görmeniz şiddetle tavsiye edilir. Kaslardaki aşırı zayıflık hissi bazen hareket edemeyeceğinizi düşünmenize sebep olur ve yere bastığınızı fark edemezsiniz.

Hasarlı bölgedeki rahatsızlık tanı aşamasında oldukça önemlidir. Sorunun kemiğin yaralanmasına bağlı olup olmadığını belirlemek için doktorunuza görünmeniz gerekebilir. Kas çekilmesi iyileşme döneminde uygulanacak gerekli bakım ile kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, ağrı birkaç günden fazla sürerse ve tekrar etmeye devam ederse, kas yırtılması ihtimalinden şüphelenebilirsiniz. Bu aşamada bir doktora danışılabilir ve bir tedavi süreci başlatabilirsiniz.

Kas çekilmesi şiddet boyutuna göre derecelendirilir;

Derece I: Hafif rahatsızlık hissi yaşatır, genellikle sakatlık yoktur ve genellikle aktiviteyi sınırlamaz.

Derece II: Orta derecede rahatsızlık, üst düzey faaliyetler gerçekleştirme yeteneğini sınırlayabilir. Orta derecede şişlik ve morarma olabilir.

Derece III: Önemli derece ağrıya neden olabilecek ciddi bir yaralanmadır. Genellikle hastalar kas spazmı, şişlik ve belirgin morarma yaşarlar. (2)

Kas Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

kas-yirtilmasi

Yaralanmadan sonraki ilk gün, soğuk su ile buz uygulanarak rahatsız ve zayıf bölge tedavi edilir. Buz torbasını rahatsız olduğunuz alana koyarak hafifçe uygulayabilirsiniz. Daha sonra sıcak su banyosu ve termofor tedavisi uygulamak ağrınızı hafifletecektir. Şişlik çok fazlaysa, sıcak su banyosunu uygulamak için çok erken olabilir. Bu gibi durumlarda buz tedavisine bir süre devam edebilirsiniz. Hasarlı bölgedeki kasın şişmesine engel olmak için o bölge elastik bir bant veya bandaj ile sarılabilir. Çok sıkı bağlanmadığı sürece bu yöntemin faydalarını göreceksinizdir.

Morarma ve ağrı için doktorların verdiği ilaçlar ve merhemler önerilir. Buna ek olarak, hasarlı alana birkaç gün boyunca aşırı yüklenilmemeli ve dokunulmamalıdır.

Erkenden iyileşmek için, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak 1 ile 5 gün arası dinlenmeniz önerilir.

Ayrıca germe ve güçlendirme, kas çekmesi gibi durumların tedavisinde ve önlenmesinde faydalıdır. Daha güçlü ve daha esnek kasların yaralanma olasılığı her zaman daha düşüktür.

Yarışlardan veya spordan önce ısınma hareketleri kasları gevşetmeye ve yaralanmaları önlemeye yardımcı olacaktır. Bu sebeple ısınma hareketlerini hiçbir zaman ihmal etmemeniz gerekmektedir. (3)

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz