Jinekomasti; Yunanca’daki gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan, erkeklerdeki meme büyümesinin tıptaki ismidir.
Vücut geliştirmede çok yaygın olarak görülen jinekomasti, aslında erkekler arasında hormon seviyeleriyle ilişkili olan bir sorundur. Yalnızca vücut geliştirme ile ilgilenenlerde değil, her erkekte görülebilir. Meme büyümesi olarak da bilinen jinekomasti; genetik, hormon seviyeleri ve diğer faktölere bağlıdır.
3 tip jinekomasti vardır; glandüler, mikst, lipomatöz. Glandüler büyüme meme dokusunun büyümesi sebebiyle oluşur. Lipomatöz büyüme ise yağ dokusu artışıyla gerçekleşir. Mikst (mixed) ikisinin de sebep olduğu büyüme tipidir.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomastinin en büyük sebebi, yağ oranı fazlalığıdır. Yağ dokusu artınca, östrojende artışın gözlemlenebilmesi olasıdır. Bu nedenle egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek, jinekomasti olasılığını azaltmanın en net sonuç verenidir. Diğer sebepler ise genetik ve hormon dengesizliği ile ilintilidir.
Hormonlardaki dengesizlik, sağlıksız beslenme alışkanlığından da kaynaklanabilir. Özellikle fast-food tüketiminin artışı, jinekomasti oranının da artmasına sebep olmuştur. Bu besinler genellikle kan şekerinde ani artışa sebep olur, insülini de arttıran bu artış yağların depolanmasına neden olur. Depolanan yağlar meme dokusunda biriktiğinde jinekomasti meydana gelebilir.
Jinekomastinin oluşma sebebi, biraz genetik biraz da alışkanlıklar sebebiyle oluşan hormon dengesizliği olarak da görülmektedir. Hormon dengesizliğinden kasıt, seks hormonları olan testosteron ve östrojen hormonlarının dengesizliğidir.
Bebeklik döneminde gerçekleşen jinekomasti genelde hızlıca kaybolur, sebebi anneden geçen hormonlar olarak gösterilebilir. Ergenlik döneminde ise hormonlardaki artış jinekomasti meydana getirebilir. Bu yaşlarda müdahale, risklidir. Zaten bu dönemde her iki erkekten birinde jinekomasti görülür. Önerilen müdahale yaşı, 18 yaş ve sonrasıdır ve büyümenin devam etmesi halinde tedavi uygulanabilir.
Yaşlılıkta da tekrar hormonlarda değişiklikler meydana gelir ve yağ oranı yüksek kişilerde jinekomasti gözlemlenebilir. Yaşlılıkta karaciğer ve böbrekte meydana gelen sorunlar da jinekomastiyi tetikleyebilir.
Jinekomasti Tehlikeli midir?
Her 20 erkekten birinde bulunan jinekomastinin sağlık tehditi oluşturabilme kapasitesi ihmal edilebilecek kadar az bir olasılığa sahiptir. Meydana getirdiği sorunlar daha çok psikolojiktir. Özellikle görüntüden rahatsız olan erkeklerde psikolojik sorunlar meydana getirebilir.
Jinekomasti Nasıl Önlenir?
Jinekomastinin tedavisi, hangi tip jinekomastiye sahip olduğunuza göre değişecektir. Meme bezinin alınması ve liposuction yöntemleri en yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir.
Mikst tipte ve lipomatöz tipte liposuction yoluyla fazla yağ dokusu alınabilir. Glandüler tipte de liposuction yönteminin iyi sonuç verdiği görülmektedir, ancak çoğunlukla iyi sonuç alınamamaktadır. Glandüler tipte meme glandının alınması en kesin sonucu verir. Meme ve yağ dokusunun yanı sıra deri fazlalığı da varsa, meme bezinin alınması en net çözümdür.
Lazer liposuction da son dönemde sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir.
Bir doktorun teşhis koyması bu sorun için kritik önem taşır. Bu nedenle büyüme veya ağrı hissettiğinizde kesinlikle bir doktora danışmalısınız.