1970’lerde yarışıp, dönemin en iyilerinden olmasına rağmen hakettiği değer verilmeyen bu vücut geliştiriciyi biliyor musunuz?
Önden biceps pozunda belki de döneminin en iyisi olmasına rağmen, ismi efsaneler arasında hiç geçmiyor.
Mr. Olympia yarışmaları henüz prestij sahibi bile değilken vücut geliştirme yarışmacısı olan bu sporcunun ismi Freddy Ortiz.
Birçok Mr. America ödülü olan Ortiz, Mr. Olympia yarışlarının zirveye çıkmasından önce en iyi halinde olduğu için pek bilinmiyor. Mr. Olympia ün sahibi olduğunda ve Ortiz Olympia’da yarıştığında fiziğinin en iyi halinde değildi. Bu nedenle şöhret sahibi olamadı.
İlk yarışmasına 1960 yılında katılan Porto Rikolu Freddy Ortiz, Reg Park’ı bir derginin kapağında gördükten sonra fiziğindeki gelişmişliğin farkında olarak yarışmaya karar vermiş. İlk yarışmasını 19 yaşında gerçekleştiren, 76 yaşında ve hayatta olan bu ismin geçmişteki fiziğine bakarak, kusursuz ve estetik bir fiziğin nasıl olması gerektiğini örnek alabilirsiniz! Çünkü sporun tarihini bilmek, sporda daha iyi olmamızı sağlar.
Freddy Ortiz Efsanevi Kol Kaslarını Nasıl Elde Etti?
Ortiz ile ilgili maalesef ki pek fazla kaynak yok. Ancak Ortiz’le ilgili antrenman bilgilerinin bulunduğu kaynakların söylediğine göre Ortiz kol antrenman hacmini arttırmak yerine daima ağır itiş ve çekişlerin savunucusu.
Sürekli olarak ağır bench press, dumbbell bench press, incline bench press gibi hareketleri ağır yapıp daha sonra ufak izolasyon egzersizleri eklediği söyleniyor.
Ortiz’in antrenmanlarıyla ilgili en çok bilinen şey, hiçbir harekette hileye yer vermemesi. Her hareketi %100 doğru formda uygulayan ve dolayısıyla hareketleri tam olması gereken formda uygulayabileceği ağırlıklarla yapan bir vücut geliştirici olduğu söyleniyor.
Biceps çalıştığı curl setlerinde, böylesine büyük ve yoğun kol kaslarına sahip olabilme sırrı olan hilesiz çalışma en önemli role sahip.
Bir yanda hileyle ve ağır çalışarak kas kazanımını arttıran vücut geliştiriciler varken öte yanda hileye kapı dahi aralamayan vücut geliştiriciler var. Hangisi sizde daha çok işe yarıyorsa onunla devam etmelisiniz. İşe yararlığı anlamak için 2-4 ay arası bir zaman periyodunda belli tekniklere şans tanımalısınız.
Ortiz’in hileye yer vermeyen tekniğiyle ilerlerseniz hem daha az yükle daha çok yol katedebilirsiniz, hem de sakatlıklardan büyük oranda korunursunuz. Güç temelini güç antrenmanlarıyla oluşturup, izolasyon egzersizlerinde hilesiz bir yol izleyerek en fazla ve en sağlıklı kas kütlesini elde etmeniz gayet mümkün!
Resimde de gördüğünüz gibi bu şekilde kol çalışırsanız, 60’lı yaşlarda da koruyabileceğiniz bir kol kası kütlesine sahip olabilirsiniz.