Genel sağlığınızı muhafaza etmek için prebiyotik ve probiyotiklerle mide-bağırsak yolunuzun düzgün işlemesini sağlayın.
“Bakterilerin sağlığımıza olan faydalarını duyup duruyorum. Yararlı bakterileri nasıl alabilirim?” diye mi düşünüyorsunuz?
Mide-bağırsak yolumuzda yaşayan bakteri nüfusları üzerine yapılan çalışmalar son birkaç yıldır muazzam sayıda arttı. Kendi insan hücrelerimizden üç kat daha fazla sayıda bulundukları tahmin edilen bu mikrop kitlelerine mikrobiyom (veya bağırsak direyi) denir; içimizde yaşayan bu bakteriler akıl sağlığından metabolizmaya, bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar her şeyi etkiler.
Bu bakterileri kendi tarafınıza çekmek ve kötü cinsten olanlar tarafından istilaya uğramamak için yararlı olanları çok tutup, onların da zararlı olanlara hükmetmesini sağlamanız lazım. Bunun için de bol bol probiyotikli yiyecekler yemeniz lazım. Yoğurt, kefir, Alman usulü (sauerkraut) ve Kore usulü (kimçi) turşular ve kombu çayı gibi doğal olarak mayalı gıdalardan bolca tüketmeye bakın.
Mide-bağırsak yolumuzun doğal olarak daha asidik olması gerekirken sudaki maddeler, sağlıksız gıdalar, antibiyotikler ve diğer ilaçlar gibi etmenler ortamı daha alkalinli bir hale getirerek yararlı bakterilerin yaşamasına izin vermez. Asidik ortam, yiyeceklerin besinlere ayrıştıktan sonra vücudumuzun bu besinleri emmesi için elzemdir. Bu besinlerden almazsanız, genel sağlığınızda bazı eksiklikler görülmesi olağandır.
Yararlı bakterileri desteklemenin başka bir yolu ise “serpilmelerine” yardımcı olan besinleri, yani prebiyotikleri, temin etmek. Prebiyotikli besinler, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, pırasa, Meksika turpu ve karalahana gibi saplı ve kesif, çiğ sebzelerde bulunur çünkü bu sebzelerde bizim hazmedemediğimiz ancak bağırsak bakterilerinin sindirebildiği oligosakkarit denen ve bir tür bitki lifi olan besinlerden bolca bulunur.