Amino Asit Nedir?

0

Amino asitler, protein ve adale dokusunun yapı taşlarıdır protein molekülleri bunlardan oluşur ve her tip protein, amino asitlerden oluşmuştur. Amino asitleri bir evin duvarındaki tuğlalara benzetebiliriz.

Vücuttaki her hücre, amino asitler içerir. Hormonlar, enzimler, antikorlar vb. gibi, vücutta yüzlerce farklı tür protein vardır. 23 adet amino asit bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmının spor için daha önemli olduğu belirtilmektedir. Her amino asitte bir ‘nitrojen’ kısım ve bir de ‘karbon iskelet’ mevcuttur. Tüm amino asitlerde nitrojen kısım aynıdır. Ancak karbon, kısım her birinde farklıdır.

Reklam

Amino asitler, esansiyel amino asitler ve non esansiyel yani esansiyel olmayan amino asitler olarak iki gruba ayrılmaktadır. ‘essential’ İngilizcede ‘asıl, temel; ya da gerekli’ anlamlarına gelen bir kelimedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, esansiyel amino asitler, mutlaka gıdalar vasıtasıyla dışarıdan alınması gereken amino asitlerdir. Diğer bir deyişle vücut tarafından üretilmezler. Esansiyel olmayanların ise dışarıdan diyet yoluyla alınması gerekmez çünkü vücut tarafından üretilebilmektedirler. İsoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, thronine, tryptophan ve valine, esansiyel yani temel amino asitlerdir. Bunların diyetle alınması zorunludur. Diğerlerini vücut üretebilmektedir. Bunlara ilave olarak, özellikle glutamine ve taurine’nin vücut geliştirme sporu yapan için önemli olduğu vurgulanmaktadır.

Ayrıca protein kaynakları da tam ve tam olmayan proteinler olrak ikiye ayrılabilir. Süt, et balık gibi tam proteinler, esansiyel amino asitleri içeren besin maddeleridir. Bunun yanında bazı esansiyel amino asitleri içeren besin maddeleridir. Bunun yanında bazı esansiyel amino asitleri içermekle beraber, tümünü içermeyen tahıl ve sebzeler gibi gıda kaynakları, tam olmayan protein kaynaklarıdır.

Protein içeren bir gıda ya da gıda takvviesi alındığı zaman, proteinler midede pepsin adı verilen bir enzime maruz kalarak parçalanır. Bu parçalanma, benzer şekilde ince bağırsaklarda da devam eder ve sonuçta uzun amino asit zincirleri tek amino asitlere ve iki ya da üç amino asitşi gruplara bölünür. Tek amino asitler kana karışır ve bu yolla karaciğere gider. Buradan itibaren şunlar vukuu bulabili: Amino asitler tekrar kana karışarak vücuda dağılabilir; başka bir aminoaside dönüşebişir; ya da metabolizmada kullanılacak diğer metabolitlere bölünebilirler. Elbette yenilen proteinlerden alınan tüm amşnoasitler, vücudun protein yapısına katılmaz. Fazla proteşn tamamen parçalanır ve nitrojen kısım üreye dönüştürülerek idrar yoluyla atılırken, karbon kısım yağ olarak depolanır.

 

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz