Gelsin Potasyum
Güney Kaliforniya Üniversitesinin besleyici yiyecekler üzerine yürüttüğü bir çalışmada tatlı patates, avokado, ıspanak, bakliyat ve muz gibi potasyum bakımından zengin yiyecekler ele alındı. Araştırmacılar, düşük kan basıncına yol açan yüksek sodyum seviyelerini dengelemek için potasyum zengini gıdaların daha çok tüketilmesi gerektiği sonucuna vardı.
Burun Şaşmaz
Florida Üniversitesi araştırmacıları, insanların yemek seçimlerini neye göre verdiklerini öğrenmek için farklı türde sebze-meyve tüketen tüketicileri inceledi. Tüketicilerin gıdayı rengine göre seçtiğini belirten araştırmacılar, bu yöntemin en doğrusu olmadığını aktardılar. Tüketicilerin ayrıca aldıkları gıdaların kalitesinin şansa bağlı olduğunu düşündüklerini ancak bunun doğru olmadığını söylediler.
Araştırmacılar, yiyeceğin tadı veya aromasının rengiyle alakalı olmadığını belirtiyorlar. Bunun yerine meyvelere iyice inceledikten sonra almanızı ve burnunuzu kullanmanızı öneriyorlar. Güzel kokuyorsa muhtemelen tadı da güzeldir.
Avokado Sosunu Alayım
Avokadonun sayısız sağlık faydalarını inceleyen bir grup araştırmacı, bu konudaki kapsamlı çalışmalarını Phytotherapy Research dergisinde yayımladılar. Araştırmada, avokadonun neresini yerseniz yiyin (kabuğunu, etini, çekirdeğini, hatta yaprağını bile), şeker ve kalp hastalıklarına yol açan metabolik sendrom riskini düşüren sağlık faydaları bulunduğu bilgisi geçildi.
En İyisi Evde Pişen
Washington Üniversitesi araştırmacıları ne kadar sık evde yemek yaparsanız o kadar sağlıklı besleneceğinizi, üstelik paradan tasarruf edeceğinizi söylüyorlar. Seattle şehrinde yaşayan 437 yetişkinle yürütülen çalışmada deneklere geçtikleri hafta neyi nerede yedikleri gibi sorular soruldu. Daha çok evde pişirip yiyenlerin daha sağlıklı beslendikleri ve mutfak masrafından ayda $133 kadar tasarruf ettikleri görüldü.
Dengeli Protein
Illinois Üniversitesince yapılan bir çalışmada, deney fareleri iki gruba ayrıldı; kalori alımlarının %16’sı tekabülünde, gruplardan birine whey veya yumurtadan gelen hayvansal protein verilirken diğer gruba soya ve buğdaydan gelen bitkisel protein verildi. Hayvansal protein alan grubun kas sentezinde diğer gruba nispeten artış görüldü. Bitkisel protein alan farelerde ilk çalışmanın sonunda ayrıca %20 daha çok vücut yağı olduğu gözlemlendi.
Çalışmanın ikinci kısmında beslenme programı değiştirilerek grupların birine gün boyunca dengeli bir ölçekte protein verilirken diğer gruba gün ilerledikçe artan miktarlarda protein verildi. Dengeli protein miktarı alan farelerin, diğer gruba nispeten daha yüksek miktarda kas kütlesine sahip oldukları bulundu.