Artık anneannenizden aldığınız tavsiyelerin bazılarının birer efsane olduğunun farkında olacak bilgi birikiminiz olabilir. Ancak anneannelerin yerini internetin aldığının farkında mısınız?
Herkes her konuda yazıp çiziyor, fikir belirtiyor ve her fikir önemseniyor. Önemli olan insanların karşısına çıkabilmek. Eğer bir insan tavsiyenize rastladıysa, güveniyor.
Araştırmalara bakıldığında, Facebook en yanlış beslenme tavsiyelerinin bulunduğu site. Gerisini siz düşünün…
Ne yemeniz gerektiğine odaklanan (ne yememenize odaklanılması gerekirken), yemek kötüleyen, korku salan yazılardan daima uzak durmalısınız. Sosyal medya artık herkesin bulunduğu bir alan, bu nedenle daima mesafeli bir tüketici olmalısınız.
Bilimsel kaynak belirten yazılardan dahi kuşku duymanın gerektiği şu günlerde, bilgi kirliliği zirvedeyken sizlere alabileceğiniz en kötü tavsiyeleri derledik.
1- Muz Kilo Aldırır, Muz Yemeyin
Şeker içeren her besin gibi, muz kadar zengin bir meyveyi kötüleyen internet… Artık hamburger yiyerek dahi onlarca kilo kaybeden insanın paylaşımları da ikna etmiyor mu? Kalorilere uygun beslenildiği sürece bir besinin kilo aldırması söz konusu değilken, neden bu taşlama ihtiyacı?
İnsanlar yalnızca paylaşım yapmak için paylaşım yaptığında böyle oluyor. Potasyum kaynağı olup sinir sistemine ve beyne sayısız faydası olan muz, bir elma veya armuttan çok da farklı değil. Antrenmandan önce, az şekerli bir fıstık ezmesiyle tüketin, sonuçları görün.
2- Limon Kabuğu Kemoterapiden Bile Daha Etkilidir
Vücudumuz gerçekten sanılandan güçlü. Ancak bir yiyeceği kemoterapiden iyi bir konumdaymışçasına pazarlamak, oldukça yanlış bir hareket. C vitamini bakımından zengin, kansere karşı üzerinde araştırmalar yapılan limon tabii ki kanserin çaresi değil. Olamaz da. Tabii ki bu besine beslenmenizde yer verin, ancak tedavinizin bu besinde olduğunu düşünmeyin.
3- Kırmızı Et Sağlıksızdır
İşlenmiş kırmızı etin sağlıksız olduğu aşikar. Kolorektal kanseri arttıran bu etlerden uzak durabilirsiniz.
Uzun vadeli ve gerçekçi olan bazı araştırmalar gösteriyor ki, işlenmemiş saf kırmızı et tüketiminin gözle görülür bir zararı yok. Her şeyin fazlası zarar verebilir. Ancak normal bir porsiyon kırmızı et tüketiminin korkunç zararlar yaratabileceğine inanmamalısınız. Sağlıklı etlere yönelip, et tüketimini sınırları aşarak yapmazsanız, kırmızı etin sağlıksız olduğundan bahsetmeniz bir hurafenin ötesine gidemez.
4- Hindistan Cevizi Suyu Antrenman Sonrası Sıvı İhtiyacını Karşılar
Spordaki su kaybı genellikle elektrolit ve sodyum ağırlıklıdır. Hindistan cevizi suyu iyi olabilir, ancak kaybedilen sodyumu gidermek için en iyi seçenek değildir. Yoğun bir idman sonrası sporcu içecekleri çok daha doğru seçeneklerdir.
5- Sadece Organik Besinler Tüketilmelidir
Organik veya organik olmayan yiyecekler tüketmek tercihlerden ibarettir. Besin değeri olarak çok farkı olmayan bu ikiliye bakıldığında, tercihleri manipüle etmek yanlıştır. Organik besin tüketmeye maddi durumu yetmediği için sebze tüketmeyen birçok insan varken, asıl en zararlı durumun sebze tüketmemek olduğunu vurgulamak gerekir. Organik olmasa da sebze tüketmek, vücut için oldukça önemlidir.
[…] [ 26 Şubat 2018 ] Alabileceğiniz En Yanlış 10 Beslenme Tavsiyesi: Bölüm 1 Beslenme […]