Spor Yaparken Kilo Verdiren Tarif: Diyet Granola Barlar

0
granolabar

Birçok kişi granola barları uygun ve sağlıklı bir aperatif olarak görür. Granola barların lezzetli olması ve çok yönlülüğü onları ön plana çıkarır.

Granola Bar Nedir?

Bazı durumlarda granola bar, öğünler arasındaki mide kazınmasını engellemeye yardımcı olmak için iyi bir lif ve protein kaynağı olabilir. Bununla birlikte, bazıları yüksek miktarda şeker, karbonhidrat ve kalori içerir.

Reklam

Granola Barın Faydaları Nelerdir?

Granola barlar gerek satın alındığında gerekse granola bar tarifi uygulandığında genellikle uygun, bütçe dostu ve taşınabilir besinlerdir. Belirli bir büyüklüğe sahip olduğu için aşırı yemekten kaçınmayı kolaylaştırabilir. Yapılan bazı araştırmalar, önceden hazırlanmış ve boyutlandırılmış gıdaların kilo yönetimi söz konusu olduğunda faydalı olabileceğini göstermektedir. Örneğin, 183 kişinin yer aldığı 12 haftalık bir çalışma, önceden hazırlanmış yiyeceklerden oluşan bir yemek planının, kendi kendine seçilen besinlerle sürdürülen standart bir diyete göre daha fazla kilo ve yağ kaybına yol açtığını bulmuştur (1). Genellikle pek üzerinde durulmasa da yulaf, kuru yemiş, tohum ve kurutulmuş meyve gibi sağlıklı bileşenler içeren granola barlar herhangi bir diyete fazlasıyla olumlu katkılar sağlayabilir. Özellikle yulaflar, kalp hastalığı için iki risk faktörü olan total kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir tür lif ve beta glukan kaynağıdır. Ayrıca kuru yemiş ve kurutulmuş meyvelerin kan şekeri kontrolüne ve kalp sağlığına fayda sağladığı da yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Kilo Vermek İçin Granola Bar Tarifi

granola-barlar

Granola barlar genellikle sağlıklı atıştırmalık olarak kabul edilir, ancak bazıları yüksek miktarda ilave şeker ve yapay tatlandırıcılar içerir. Bu neden evde granola bar yapımı uygulamak son dönemlerde popüler bir hale gelmiştir.

Malzemeler

  • 1 ½ su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı pirinç gevreği, darı, yüksek lifli tahıl karışımı, ezilmiş çubuk krakerler vb.
  • ½ su bardağı kıyılmış fındık, ceviz, yer fıstığı, badem vb.
  • ½ ya da 1 su bardağı kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler
  • ½ bardak kahverengi pirinç şurubu
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • ½ ya da 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • 3 yemek kaşığı yer fıstığı yağı veya 1 yemek kaşığı kakao tozu

ev-yapimi-granola-bar

Yapılışı

  1. Fırını 160 °C’ye ısıtın. Pişirme tepsisine pişirme kağıdını güzelce hizalayarak yerleştirin, yanlardan kağıdı biraz fazla bırakın. Dilerseniz, kuru yemiş ve tahılları 10-15 dakika kadar kızartın. Kuru meyveleri ise sıcak suda biraz bekletin ve kullanmadan önce süzün.
  2. Yulafları, gevrekleri, kuru yemişleri ve kuru meyveleri karıştırın.
  3. Pirinç şurubunu mikrodalgada veya orta ateşte küçük bir tencerede 10-15 saniye ısıtın. Şurup dökülecek kadar sıvı olmalıdır. Vanilya özü, tuz, baharat (eğer kullanılıyorsa) ve yer fıstığı ya da kakao tozunu (eğer kullanıyorsanız) karıştırın.
  4. Pirinç şurubunu kuru malzemelerin üzerine dökün. Şurubun son kısmını sıyırmak için bir spatula kullanın. Pirinç şurubunu, malzemeler tamamen kaplanana ve kümeler halinde birbirine yapışmaya başlayana kadar kuru bileşenlere karıştırın.
  5. Karışımı hazırlanan tavaya dökün. Karışımı tavaya sıkıca bastırmak için ellerinizi ıslatın ya da biraz yağ kullanın.
  6. Barların çiğnenebilir olması için 20-25 dakika, çıtır olması için 25-30 dakika pişirin. Granola barları fırından çıkardıktan sonra hafifçe yağlanmış bir spatula ile tekrar bastırın. (Bu size daha fazla sıkıştırılmış granola barlar verecektir.)
  7. Barların tavada tamamen soğumasını sağlayın. Granola barlar soğudukça sertleşecektir. Soğuduktan sonra, tavadaki barları 8 eşit parça olacak şekilde keskin bir bıçakla kesin, ardından tavadan çıkarmak için pişirme kağıdının kenarlarından kaldırın.
SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz