“Kaç şınav çekebiliyorsun?”
Bu soru erkekler arasında bir ego meselesidir. Eninde sonunda yaşını başını almış iki kişiyi yerde yarışırken görürüz. Ego meselesi olması dışında, şınav cidden pek çok faydası olan bir vücut ağırlığı egzersizidir. Barfiks ile beraber vücut ağırlığı egzersizlerinin ise kralı.
Peki şınav neden bu kadar faydalı? Şınav yaparken nelere dikkat etmeliyiz? 100 şınav çekebiliyorum diyen herkes gerçekten 100 “şınav” mı çekiyor yoksa 100 “çeyrek şınav” mı? Hadi birlikte inceleyelim.
Doğru Şınav Nasıl Yapılır?
Egoları yarıştırmadan evvel, şınavı doğru yapıp yapmadığımıza bakalım. Çünkü doğru yapmıyorsak, işleri kolaylaştırıyor olabiliriz. Hatta kolaylaştırayım derken, sakatlığa doğru yol alıp farketmemiş de olabiliriz. Bu yüzden önce doğru yapıp yapmadığımızın göstergesi olabilecek noktaları maddeler halinde bir sıralamakta fayda var.
1) Yeri Kavrayın
Ellerinizdeki tüm noktalar yere temas etmeli. Bu hem daha stabil olmanızı sağlayacaktır hem de bazı kasları dolaylı yoldan daha fazla aktive edecektir. Bir harekette kavrayışımız veya tutuşumuz nasıl ise, hareket öyle devam eder. Bu yüzden yeri yarım kavrarsak, tam kavradığımıza nazaran daha yanlış bir yol izlemiş oluruz.
2) Kalça ve Merkez Bölgenizi Sıkın
Bu madde kesinlikle şınav yapan kişilerin dikkat etmediği bir madde. Sadece düz mantıkla bile bu sonuca varabiliriz. Merkez bölgesi çalışmalarının en önemli hareketlerinden ‘plank’ de bu şekilde yapılır. Şınav yapmaya başlarken de aslında ‘plank pozisyonu’ almış oluyoruz. Hareketin mekaniği ve sağlığı açısından kalça ve merkez bölgesinin sıkı olması bu sebeple çok önemli. Sıkmayarak daha çok şınav çekebileceğimiz doğru, fakata daha az kas gelişimi ve güvenlik ile sonuçlanacağı da bir gerçek.
3) Dirseklerinizi Gövdenize Yakın Tutun
Bu madde de daha çok şınav çekebilmek için dirsekleri yana açarak şınav çeken arkadaşlarımızın yaygın olarak yaptığı hataya değinmemizi sağlayacak. Dirsekleri yanlara açarak, güzel dirsek çalışabiliriz fakat hareketin amacından da bir o kadar uzaklaşmış oluruz. Şınav bir ego yarışı değil, bir egzersiz ve ona da hakettiği gibi yaklaşmamız önemli. Bu sebeple bir çok itiş hareketinde olduğu gibi yapışık olmaması kaydıyla dirsekleri mümkün mertebe vücudumuza yaklaştırmalıyız.
Şınavın Faydaları Nelerdir?
Pek bilinmese de şınav aslında omuz sağlığı için en önemli hareketlerden biri. Hele ki spor salonu bağımlıları için. Sebebi ise pek çoğumuzun itiş hareketlerinin delisi olması. Çok fazla itiş hareketi (bench press, shoulder press vb.) yapıyoruz ve bu itiş hareketlerini doğru yapıyorsak eğer hareketler esnasında skapulamızı sıkıyoruz. Sıkmıyorsak zaten yakın bir zamanda omuzlarımızı salonumuza hediye olarak vereceğiz demektir.
Skapulamız sıkılı iken, çalıştırmayı ihmal ettiğimiz bazı kas grupları beliriyor. Bunlardan en önemlisi ise “serratus anterior”. Peki bu durumun şınav ile alakası ne? Çünkü şınav bu bölgeyi çalıştırıyor. Şınav çekerken skapulamızı sıkmıyoruz ve omuz daha rahat hareket edebildiği için o noktanın da çalışabilmesi mümkün oluyor. Bu da daha dengeli bir üst gövdeye sahip olmamızı sağlıyor.
Şınavın bir diğer faydası ise vücudumuza çok pahalıya mal olmadan kas miktarı kazandırabilme yeteneği. Vücut ağırlığı ile yaptığımız pek çok egzersiz, vücudun sonradan kendini onarmasını zorlaştıran egzersizler değil. Şınav da bunlardan biri. Merkezi sinir sistemine mal oluşu yok denecek kadar az. Yapabildiğimiz tekrar/set sayısı da pek çok hareketten fazla. Bu da az maliyet çok iş, yani işimize gelecek bir şey.
Her Gün Şınav Çekmek Mantıklı mıdır?
Yukarıda belirttiğimiz gibi, şınav vücudun onarımını olumsuz etkileyen bir hareket değil. Merkezi sinir sistemini öylesine az yoruyor ki, gönül rahatlığıyla her gün yapılabilecek bir hareket. Peki o zaman size bir soru:
Böylesine ucuza mal edebildiğmiz bir hareketi, niye her gün yapmayalım?
Çok mantıklı bir soru. Çünkü çok iş, çok kas kazanımı anlamına geliyor bu bir gerçek. Ve biz her gün şınav çekerken aslında hem omuz sağlığımızın yerinde olduğunu garanti altına alıyoruz, hem de kas miktarımızı arttırabiliyoruz. Sabahları güne başlarken veya gün ortasında uygun bir anda bir kaç set yapabiliriz. Aynı zamanda bu kaslarda toplanan kan miktarını da arttırıp, normalde göründüğümüzden daha kaslı görünmemizi de sağlayacaktır. Çok teşvik edici bir sebep olmasa da, bir gerçek.
Sonuç
Sonuç olarak şınav hem sağlıklı, hem sakatlık önleyici hem de merkezi sinir sistemine karşı arkadaş canlısı bir egzersiz. Her gün yapmamız mantıklı olsa da, zaman ve efor sebebi ile yapamamamız mümkün. Yine de en azından, önceki yazılarımızdan “Göğüs Kası Geliştirme ile İlgili Yanlış Bilinenler ve Doğruları”makalesinde belirttiğimiz üzere, göğüs/üst vücut odaklı antrenmanlarımızda bulundurmamızda fayda var.
Ağır ağır yapıldığında time under tension dedikleri daha etkili
Oldukça açıklayıcı ve ışık gösterici bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz
[…] Şınav veya Dips: Set sınırı yok, toplam tekrar sayısı hedefi koyarak […]
Dirsekleri yakin tutmak ?sinav gogus bolgesini omuzlari ve tricepsleri hedefler.dirsekleri yakin tuttugunuzda triceps kaslari daha cok devreye girer.sinavin bir cok nizami durus sekli vardir ve hic biri yanlis degildir.sectiginiz durus sekline gore hedeflediginiz kas grubuna daha cok yuklenebilirsiniz.boyle bir site icin bu dirsek isi hatta dirseklerinizi calistirirsiniz gibi anlamsiz hafiften alayci ve komik bir aciklama cok yanlis olmus.