En Basit Spor Olan Merdiven Çıkmanın Yararları

0
merdiven-cikmanin-yararlari

Güçlü kaslarınıza ağırlık antrenmanları ile sahip oluyor olabilirsiniz. Peki sağlığınızı ve kaslarınızı hangi antrenmanlar ile koruyorsunuz?

Merdiven çıkmak birçok kişinin sağlıklı yaşama giriş adına edinmeye çalıştığı bir alışkanlık. İnternet üzerinde de merdiven çıkmanın faydaları adına birçok yazının yayınlandığını ve araştırıldığını gördük. Açıkçası kas geliştirmek için yaptığınız spor da dahil olmak üzere bir şekilde spor yapıyor olmanız, sağlık açısından mükemmel bir artıdır. Ancak merdiven çıkmak gerçekten de hem vücut görünüşü hem sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Reklam

Bu sebeple sizlerle bugün merdiven çıkmak kaç kalori yakar sorusuna odaklanıyoruz! Tabii ki bu dediğimiz bir şakadan ibaret, size bir sayı vermemiz asla mümkün değil… Bunun için nasıl beslendiğinizden metabolizmanızın hızına, cinsiyetinize, yaşınıza ve nasıl spor yaptığınıza kadar birçok faktörü biliyor olmamız gerek. Bizim bugün sizlerle paylaşacağımız bilgiler neden merdiven çıkmak gerekir, merdiven çıkmanın faydaları nelerdir sorularına ışık tutacak.

merdiven-cikmanin-yararlari

Şimdi hazırsanız, kardiyo egzersizlerinin şâhı merdiven çıkmaya odaklanıyoruz.

Merdiven Çıkmak Zayıflatır mı?

Bu soru da konuya başladığımızda beri aklınızın bir köşesindeydi eminiz. Elbette fazladan kalori yakmanıza yardımcı olacak her egzersiz gibi merdiven çıkmak zayıflamanıza yardımcı olur. Ancak merdiven çıkmak zayıflatır diye işe girişmekten merdivenleri tepe tepe çıkmaya başlamaktansa genel sağlık açısından yararlarına odaklanmalısınız.

Zaten hali hazırda spor yapan biriyseniz merdiven çıkmak ve merdiven inmek, kaslarınızı dinç, aktif tutmak ve korumak için mükemmel bir araçtır. Vücudunuz için ise harika bir kardiyodur.

Merdiven çıkmanın faydalarını aşağıda 3 madde ile özetleyelim:

  • Erken ölüm riskini %33 oranına kadar azaltabilir
  • Günde 8 dakika boyunca merdiven çıkmak kalp krizi riskini yarı yarıya azaltabilir
  • Her gün fazladan 2 dakika boyunca merdiven çıkmak orta yaşların getirdiği kiloyu kontrol etmeye yardımcı olabilir

merdiven-cikmanin-yararlari

Yani merdiven çıkmak hem ömrünüzü uzatabilecek hem de kilo kontrolünüze yardımcı olabilecek faydalara sahiptir.

Beslenme uzmanları, yaşam koçları, fitness hocaları boş yere sizi daha fazla yürümeye ve merdiven çıkmaya teşvik etmiyor… Merdiven çıkmak hayatınıza adapte edebileceğiniz, en en en basit ve en en en ucuz ancak bir o kadar verimli kardiyo egzersizidir.

[ls_content_block id=”6553″]

Merdiven Çıkmak Kalp Sağlığınızı, Kaslarınızı ve Kemiklerinizi Korur

Spordan sonra bitkin olduğunuzu biliyoruz. Spordan önce de tüm enerjinizi ağırlık egzersizlerinize saklamak istediğinizi biliyoruz. Ancak eğer siz de çoğu kişi gibi kardiyo egzersizlerini erteliyor ve sevmiyorsanız gerçekten merdiven çıkmaya alışmalısınız. Gerek spora giderken evinizin merdivenleri, gerek spordan çıkarken salonunuzun gerek ise iş yerinizin merdivenlerini bulabildiğiniz tüm merdivenleri tırmanın. Hiç üşenmeyin asansörlere meyletmeyin…

  • Yüksek tansiyonu dengelemek ve yüksek kalp çarpıntılarını kontrol altına alabilmek için kardiyo egzersizleri değerlidir.
  • Kilo kontrolünü sağlayacak, metabolizmanızı ve kaslarınızı daha çok çalıştıracak kardiyo egzersizleri değerlidir.
  • Tıkalı damarlarınızı açmak konusunda da kardiyo egzerizleri değerlidir.

Diyabet, kronik kalp rahatsızlıkları, kalp krizi, kas demansı ve bazı kanser türlerinin gelişmesi ve engellenmesinde merdiven çıkmak başta olmak üzere kardiyo antrenmanları uygulamak gerekmektedir.

merdiven-cikmanin-yararlari

  • Kemiklerinizin ve eklemlerinizin güçlü ve esnek kalması
  • Kemik ve kas yoğunluğunuzun korunması

Özellikle uzun süre oturarak çalışan kişiler ve osteoporoz riski yüksek olan kadınlar için merdiven çıkmak önemlidir.

Ayrıca her sporda olduğu gibi mental sağlık açısından da merdiven çıkmak faydalıdır. Siz spor yaptığınız ve kaslarınızın çalıştığı her an iyi hissetmenize yardımcı olan endorfin gibi mutluluk hormonları mental sağlığınızın korunmasına da yardımcı olur.

Yukarıda bahsettiğimiz merdiven çıkmanın faydaları daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenizi sağlayacaktır. Sırf sevdiğiniz sporu daha uzun süre yapabilmeniz için bile size daha kaliteli bir yaşam sunacak olan merdiven çıkmayı hayatınıza eklemenize ve bir alışkanlık haline getirmenizi dileriz.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz