Kas Yapmaya Yardımcı Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

0
kas-yapmaya-yardimci-kabak-cekirdegi-faydalari

Kabak çekirdeği sadece televizyon izlerken keyifle tüketilecek bir atıştırmalık değil, yüksek protein oranı ile kas gelişiminize katkıda bulunan, besin değerleri ile vücudunuza faydalı olan bir yiyecektir. Bu sebeple kabak çekirdeğinin faydaları ile ilgili detaylı bir yazı hazırlamak istedik. Beslenme düzeninize kabak çekirdeğini eklemenize yardımcı olacak bu yazıyı okurken bir avuç kabak çekirdeği yemeye ne dersiniz?

Kabak Çekirdeği Nedir?

Yeşil ve oval bir şekle sahip, beyaz kabuğu içerisinde kurutularak ya da taze bir şekilde tüketilebilen bir çeşit tohum olan kabak çekirdeği, turuncu kabakların içerisinde bulunur. Özellikle sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko açısından kuvvetli bir yiyecektir. 28 gramında 7 gram protein bulunduğu için sporcular ve vücut geliştiriciler proteinli atıştırmalıklarına ve ara öğünlerine kabak çekirdeğini sıklıkla eklerler. Kavrulmuşunu da çiğ halini de dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Reklam

kas-yapmaya-yardimci-kabak-cekirdegi-faydalari

Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan makro ve mikro besinler, vücut için birçok farklı faydaya sahiptir. Bu besleyici tohumun faydalarını incelemeden önce besin değerlerine bakalım.

Kabak çekirdeğinin besin değerleri: 

28 gram kabak çekirdeğinin besin değerlerini sıralayalım. (1)

  • 1,7 gr lif
  • 5 gr karbonhidrat
  • 7 gr protein
  • 13 gr yağ (6 gr’ı omega-6 yağ asididir)

Tavsiye edilen günlük miktara göre:

  • %18 K vitamini
  • %33 fosfor
  • %42 manganez
  • %37 magnezyum
  • %23 demir
  • %14 çinko
  • %19 bakır

Kabak çekirdeği ayrıca potasyum, B2 vitamini ve folat da içerir. 28 gramı yaklaşık 150 kaloridir.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği protein oranı tek dikkat çeçekn özelliği değildir. Kas yapımını desteklediği aşikar olan proteinin yanında vücut sistemi için gerekli olan birçok başka besini de içerir. Yukarıda sıraladığımız bu besinlerin vücuda birçok faydası vardır. Bu sebeple sizlere kabak çekirdeğinden alacağınız faydaları sıralıyoruz:

kas-yapmaya-yardimci-kabak-cekirdegi-faydalari

1. Yüksek Antioksidan Değere Sahiptirler

Kabak çekirdeği içerisinde önemli antioksidanlardan olan E vitamini ve karotenoidlerden bulundurur. Antioksidanlar vücuttaki inflamasyonun azaltılmasına, hücrelerin serbest radikallerden korunmasına yardımcıdır. Bu sebeple antioksidanı fazla yiyeceklerden bol miktarda tüketmek bazı hastalıkların engellenmesine yardımcı olabilir. (2)

2. Bazı Kanser Risklerinin Düşürülmesine Yardımcı Olabilirler

Kabak çekirdeği yönünden zengin beslenme modellerinin düşük mide, göğüs, prostat ve kolon kanseri riski ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Post-menopoz dönemindeki kadınlarda kabak çekirdeği tüketiminin göğüs kanseri riskini azaltabildiği gözlemlenmiştir. (3) Aynı şekilde başka çalışmalar da kabak çekirdeği tüketimini düşük kanser riski ile bağdaştırmaktadır.

3. Prostat ve Mesane Sağlığı İçin Faydalıdır

Kabak çekirdeği, prostat bezinin büyüdüğü, idrar yapma problemlerine neden olan, iyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. İnsanlar üzerinde yapılmış birçok araştırma bu düşünceyi desteklemektedir. Kabak çekirdeği ekstresinin hem erkeklerde hem kadınlarda günlük idrar fonksiyonlarını iyileştirdiği görülmüştür. (4)

4. Magnezyum Açısından Önemli Bir Kaynaktır

kas-yapmaya-yardimci-kabak-cekirdegi-faydalari

Eğer magnezyum eksikliğiniz var ise kabak çekirdeği size yardımcı olabilecek bir yiyecektir. Magnezyum, tansiyon kontrolünde, kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında, sağlıklı kemiklerin korunmasında ve kan şekerinin dengelenmesinde görev alır.

Piyasada bulunan ve genel vücut sağlığınız açısından önemli olan magnezyum ürünlerini incelemek ve satın almak için linke tıklayabilirsiniz.

5. Kalp Sağlığını Güçlendirmeye Destek Olabilir

İçerisinde bulunan magnezyum ile kalp hastalıklarına karşı vücut fonksiyonlarını koruyabilir. Antioksidan ve sağlıklı yağ asitlerinin fazla olması da diğer bir önemli faktördür. Ayrıca bazı araştırmalar kabak çekirdeğinin vücuttaki nitrik oksit oluşturma yeteneğini arttırarak kalp sağlığını destekleyebileceğini düşünmektedir.

6. Kan Şekeri Değerlerini Düşürebilir

Hayvanlar üzerinde şu ana kadar yapılan deneyler, kabak çekirdeğinin ve balkabağının kan şekeri seviyelerini düşürebildiğini göstermektedir. Bu durum, diyabet hastası olan kişiler tarafından oldukça önemlidir. Bazı çalışmalar kabak çekirdeğinin Tip 2 diyabete sahip kişilerde kan şekerini düşürebildiğini göstermiştir. Bu durum içerisinde bulunan magnezyum ile ilgili olabilecek de olsa, kabak çekirdeğinin kan şekeri üzerine olumlu etkileri olabilir.

7. Harika Bir Lif Kaynağıdır

Eğer sindirim problemleriniz var ise lif içeriği yüksek besinler tüketmeniz oldukça faydalı olacaktır. Genellikle lif denildiğinde akla sebzeler ve meyveler geliyor olsa bile tohumlar da lif açısından önemli yiyeceklerdir. Kabak çekirdeği yüksek lif içeriği ile sindirime yardımcı olabilir ve Tip 2 diyabet problemlerini azaltabilir.

8. Sperm Kalitesini Arttırmaya Destek Olabilir

Düşük çinko değerleri erkeklerde doğurganlığın ve sperm kalitesinin azalmasına neden olabilir. Çinkonun sperm kalitesini arttırdığı bilinmektedir. Kabak çekirdeği içerisinde bol miktarda bulunan çinko erkeklerin sperm kaliteleri için oldukça faydalıdır.

9. Uykunun Düzenlenmesini Sağlayıp ve Kalitesini Yükseltebilir

kas-yapmaya-yardimci-kabak-cekirdegi-faydalari

Eğer uyku probleminiz var ise akşamları atıştırmalık olarak kabak çekirdeği yemeği tercih edebilirsiniz. Neden mi? Kabak çekirdeği doğal bir triptofandır. Triptofan amino asidi uykuyu getirmeye yardımcıdır. Günlük olarak düzenli bir şekilde 1 gr triptofan tüketmek uykuyu kuvvetlendirebilir. (5) Ayrıca içerisinde bulunan magnezyum minerali de uyku kalitesinin arttırılmasında görev alabilir.

10. Beslenme Düzenine Eklenmesi Kolaydır

Kabak çekirdeği birçok kuruyemişe göre daha uygun fiyata sahiptir. Bu sayede beslenme düzenine kolayca eklenebilir. Salatalara, yoğurtlara eklenebilir, kek yapımında kullanılabilir ve sade bir şekilde ara öğün olarak tüketilebilir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz