Enerji içecekleri, dünyada en fazla tüketilen içeceklerden. Her yıl milyonlarca tüketilen bu içecekler birçok insanda alışkanlık haline gelmiş durumda.
Tadı güzel, tüketimi kolay ve etkili olan bu içeceklerin ölüme sebep olabileceğini biliyor muydunuz?
Enerji İçeceklerinin Tarihi
Enerji içecekleri ilk olarak Japonya’da üretildi. Hem profesyonel iş hayatı hem de sporcular için üretilen bu içeceklerin ani etkisi söz konusuydu. Daha sonra dünyanın diğer bölgelerinde de benzer çalışmalar yapıldı ve Red Bull 1980 yılında Avusturya’da kuruldu.
Red Bull’un Amerika’da satılması 1997 yılını buldu. Avusturya’da ilk satışı ise 1987 yılındaydı.
Satışının başladığı günden itibaren ekstrem bir satış artışı gösteren Red Bull, her yıl milyarlarca kutu satışı yapıyor.
Satışı bu kadar fazla olan bu içeceklerin yan etkileri de haliyle dikkat çekiyor.
Enerji İçeceklerinin Sağlığa Etkileri: Dean Wharmby’nin Hikayesi
Profesyonel bir vücut geliştirici olmak size çekici gelebilir. Ancak birçok insan vücut geliştiricilerin nasıl riskler aldığını bilmez. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını her gün riske atan vücut geliştiricilerin hayat stili gerçekten zorludur. Bunun en iyi kanıtı Dean Wharmby’nin yaşadıklarıdır.
Dean vücut geliştiriciyken günde 10 bin kalori tüketiyormuş. Bu erkeklere önerilen ortalama kalorinin (2500 kalori) tam 4 katı. Dean kas yapabilmek için bu miktarı tüketmek durumunda. Üstelik bu kadar fazla kaloriyi protein ve karbonhidrat ağırlıklı tüketmesi gerek.
“Peki Dean nerede yanlış yaptı?” diye soracak olursanız, kendisi antrenmanlarda her saat 2 tane enerji içeceği bitiriyordu…
Başta enerjisinin artması ona iyi hissettirdi. Odağı arttı ve dayanıklılığı da üst seviyeye çıktı. Ancak kanser teşhisi konduğunda, kemoterapi ve doğal ilaçlara dönmek durumunda kaldı. Üzücü olan ise sahip olduğu tümör kaybolmaya başladığı an enerji içeceği tüketmeye devam etti. Bu da ikinci kez kanser teşhisini beraberinde getirdi. Hayat stili, kanser hücrelerinin büyümesine sebep oldu.
Ne yazık ki ikinci kez kemoterapi ile tedavi bile edilemeyecek bir durumdayken mücadele etmeye çalıştı, yapamadı ve hayatını kaybetti. Geride kalanlar ise eşi ve kızı oldu.
Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir?
Enerji içecekleri kafein ile birlikte taurin, guarana gibi içeriklerle kombine edilmiş enerji sağlayan içeceklerdir. Bu da sağlığımızı riske edebileceğimiz bir içeriğe sahip olduklarını gösterir.
Kafeinin ölüme sebep olabileceğinden daha önce bahsetmiştik. Kafein, sınırları zorladığınızda her an yan etkiye sebep olabilecek bir madde. Günlük 400 mg sınırı aşıldığında pek çok kez ani ölüme sebep olduğu görülüyor. Özellikle kısa sürede çok kafein tükettiğiniz zaman bazı riskleri alıyorsunuz diyebiliriz.
Kardiyovasküler sisteminize pek çok yan etki ile yanıt veren kafein, tükettiğinizde çok dikkatli olmanız gereken bir takviyedir. Danimarka, Norveç gibi ülkelerde kafein içeren içeceklerin satışının yasaklanmasına teşvik dahi söz konusudur.
Sigara ve alkol bağımlılığı gibi, kafein bağımlılığının da varlığı pek çok araştırmada kanıtlanmıştır. Bağımlılığın karakteristiği, sigara ve alkol bağımlılığıyla benzer yapıdadır. Kafein de diğer bağımlı olunan maddeler gibi bırakıldığında baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, mod düşüklüğü gibi etkiler meydana getirebilir.
“Kafein Öldürür mü?” yazımızda da vurguladığımız gibi, özellikle genç yaşlarda çok fazla kafein tüketilmesi durumu oldukça risklidir. Kafeini fazlaca tüketme yaşının gün geçtikçe aşağıya düşmesi de endişelendirici bir durumdur.
Enerji İçecekleri ve Hepatit
Dean Wharmby’ın hikayesi tek hikaye değil. Grip olmaya benzer semptomlarla doktora gidip, bir şeylerin yanlış olduğu görüldüğünde hepatit teşhisi konan birçok insan var.
Hepatit ile ilintili başka problemi gözükmeyen bu insanlarda, enerji içeceği tüketiminin fazla olduğu görülüyor. Enerji içeceklerinin içerisindeki niyasin (niacin), hepatite sebep olabiliyor. Detayları inceleyebileceğiniz araştırmayla kesin bir sonuca varmak yanlış olsa da, daha enerjik hissetmek için bu riski almaya değmeyeceği de çok açık.
Daha sağlıklı seçenekleriniz varken, neden sağlığınızı riske atasınız ki?
Daha Sağlıklı Enerji Arttırıcı Alternatifleriniz Var!
Hindistan cevizi suyu ile hem hızlı sindirilen karbonhidratları hem de elektrolitleri vücudunuza alarak enerji seviyenizi arttırabilirsiniz.
Bal gibi sağlıklı şeker kaynaklarını tüketerek enerjinize enerji katabilirsiniz.
Multivitaminleri düzenli tüketerek hem modunuzu yükseltip, hem de enerjinizi daha verimli kullanabilirsiniz.
Omega-3 takviyesinin de enerjiyi arttırdığı pek çok araştırmada görülüyor. Sağlıklı yağ asitleriyle enerjinizi üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
Magnezyum ve çinko gibi önemli mineralleri tüketerek de yorgunluk hissinizi azaltabilirsiniz.
BCAA, kreatin, glutamin gibi takviyeler de enerjinizi arttırıp yorgunluk hissinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Özellikle düzenli kreatin kullanımının, enerjiyi ciddi oranda arttırdığı bir çok bilimsel araştırmada gözlemlenmektedir.