Sabah mı Yoksa Akşam mı Antrenman Yapmalı?

0

Antrenman zamanlaması; antrenmanın kalitesini, verimliliğini ve sürdürülebilirliğini belirler. Bu nedenle hepimiz için önemli bir kriterdir.

Pek çok farklı zamanlama tercihi görmek mümkün. Sabah kalkar kalmaz antrenman yapanlar, öğlende sıcak zamanları antrenmanla geçirmek isteyenler, akşamı tercih edenler, geceyi tercih edenler… Herkesin kendine göre sebeplerinin bulunduğu bir antrenman zamanlaması var.

Reklam

Peki doğru zamanlama hangisi?

Biz de bu soruyu cevaplamak ve sizlerle paylaşmak istedik. Sabah ve akşam antrenmanlarının yanı sıra, alternatif zamanlamalara da değineceğiz.

Sabah Kalkar Kalkmaz Antrenman Yapmak

Güne antrenmanla başlamak, tabii ki enerjik ve yüksek bir modla devam edecek olan günün göstergesi. Ancak her zamanlama gibi, sabah kalkar kalkmaz antrenman yapmanın da avantaj ve dezavantajları mevcut.

Ağırlık çalışması yapan kişiler, sabah kalkar kalkmaz eklemlerinin daha gergin olduğundan sıkça bahsederler. Bu çok sık rastlanan bir şikayettir. Özellikle teknik gerektiren squat, deadlift gibi hareketleri sabah ilk iş olarak yaptığımızda teknik anlamda iyi hissetmememiz mümkün.

[ls_content_block id=”6553″]

Günün ilk işi olarak antrenman yaptığımızda, enerji seviyemiz de bir önceki günün beslenmesine ve sabah uyandığımız moda göre değişecektir. Bu, antrenmanlarını düzenli ve eksiksiz yapmaya çalışan bizler için çok fazla değişken var anlamına gelebilir. Bununla birlikte, aç karnına antrenman yapmanın da testosteron seviyelerine olumlu etkilerinden de bahsedilmekte.

Ağırlık çalışmasının aksine, sabah kalkar kalkmaz kardiyo antrenmanı yapmak ise gerçekten etkili. Hem aç karnına yağ yakımı daha fazla olacağı için, hem de çok fazla merkezi sinir sistemine ihtiyaç duyduğumuz bir beceri olmadığı için kardiyoyu ilk iş olarak yapmamız çok daha olumlu bir tarafta duruyor.

Her gün farklı hissetmenize neden olabilecek sabah antrenmanlarını ağırlık çalışmasından ziyade, kardiyo için önerme sebebimiz de burada belirttiklerimizin sonucu olacak.

Akşam Antrenman Yapmak

Genellikle antrenman yapan kitle olarak, iş veya okul gibi günün içerisini dolduran sorumluluklara sahibiz. İşi spor yapmak olan kişiler için, diğer alternatif zamanlamalara değineceğiz, ancak öncelik tabii ki çoğunlukla gündüzleri yoğun olan büyük kitlede.

Akşam saatlerinde antrenman yapmanın da avantajları ve dezavantajları mevcut.

Yemek yediğinizi farz ederek, akşam yapılan antrenmanlarda enerji seviyelerinin yüksek olacağından bahsedebiliriz. Ek olarak, gün içerisinde eklemlerinizin açılacağını da düşünürsek teknik hareketlerde kendinizi daha iyi hissetmeniz mümkün.

Fakat akşam da iş yorgunluğunun sonrasında antrenman yapmak söz konusu. İşi fiziksel veya mental olarak yorucu olan kişiler için akşam saatleri çok verimli olmayabilir. Ayrıca akşam saatlerinde antrenman yapınca, günün kalanı da daha yorgun geçecektir ve antrenmandan artan zamandaki aktivitelerin modu daha düşük olacaktır. Antrenmanı yetiştirme telaşını da bir diğer dezavantaj olarak saymak mümkün

Öğlen Saatlerinde ve Gece Antrenman Yapmak

Bu iki zamanlama, pek çoğumuzun hayatına uygun olmayacaktır. Ancak bahsetmekte fayda var.

Öğlen saatleri, muhtemelen hem günü verimli geçirmek isteyenler için, hem de antrenmanı en iyi şekilde çıkarabilmek isteyenler için en verimli saatler. Hem fiziksel açıdan iyi hissedilen saatler, hem de zaman yönetimi açısından en doğru saatler olan öğlen saatleri kesinlikle öğlen antrenman yapmaya zamanı olan kişilere tavsiye ettiğimiz zaman aralığı.

Gece antrenmanları da, antrenman sonrası uyku problemi çekmeyenlere ve gece dışında opsiyonu olmayanlara tavsiye edebileceğimiz bir diğer seçenek. Uykuyu ciddi anlamda kısıtlayabileceğini ve çoğu spor salonunda uygulanamayacağını göz önünde bulundurursanız çok da verimli bir seçenek olmadığı kanısına varacaksınızdır. Ancak pek çok bilimsel dayanağı olmayan yazıda belirtildiği gibi, gece antrenman yapmanın daha az verimli ya da daha zararlı olması durumu söz konusu değil.

Eğer hayat stilinize adapte edebiliyorsanız, doğru antrenman zamanlaması sizin için odur.

Sabah ve Akşam Antrenman Yapanlara Supplement Tavsiyeleri

Sabah ve akşam anternman yapmanın avantaj ve dezavantajlarına değindik. Enerji seviyesi ve eklemlerin durumu genelde iki önemli faktör olarak görünüyor. Başka çarenizin olmadığı noktada, antrenman kalitenizi arttırabilmek adına pek çok takviyeye başvurabilirsiniz.

Yeni yazılarımızdan olan “Maksimum Enerji İçin En İyi 7 Gıda Takviyesi” yazısında belirttiğimiz üzere; kreatin, koenzim q10, yeşil çay ekstresi, taurin, beta alanin ve arjinin gibi takviyeleri antrenmanlardaki performansınızı ve enerji seviyenizi arttırmak için kullanabilirsiniz.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz