Oruç tutarken spor yapmak, korkuyla yaklaşılan bir durum. Aç kalmak, hele ki uzun süre aç kalmak pek çok insanda paniğe sebep olabiliyor. Bu nedenle ramazanın kas gelişimi için bir dezavantaj olması fikrine eğilim meydana geliyor.
Oysa pek çok profesyonel sporcunun, yılın belli zamanlarını oruçlu antrenman yaparak geçirdiği çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Olimpik haltercilerden vücut geliştiricilere, crossfit sporcularından powerlifting sporcularına pek çok ağırlık içeren sporla uğraşan sporcu bilinçli şekilde uzun süren açlıklar uyguluyor. Buna da “fasting” deniyor.
Oruç Tutmanın Dezavantajları
Oruç tutmanın tek dezavantajı, açlık hissini meydana getirebilmesi ve günün belli periyotlarında enerji seviyelerinin düşebilmesi.
Bunlar dışında oruç tutmanın dezavantaj olması söz konusu olamaz. Çünkü eninde sonunda, iftar ve sahurda vücuda besin giriyor. Giren besinler, kişinin alması gerektiği şekildeyse açlık hissinin yaşanması dahi bir süre sonra daha az mümkün olacaktır.
Ayrıca ek olarak, normalde antrenmanlar için yarattığınız mükemmel koşulları yaratmanız tabii ki oruç tutarken mümkün olmayacaktır. Antrenman öncesi kafein ve bol karbonhidrat alıp, antrenman öncesinde vücutta protein ve aminoasit bulunduramamak elbette sizi normale göre geri çekebilir. Modunuz da düşük olabilir.
Yine de eninde sonunda, doğru kalorileri alarak iftar ve sahur beslenmesi yapıyorsanız geri gitmeniz gerçekten zor. Hele ki kas kaybı yaşama ihtimaliniz, o kadar kısa bir açlık periyodunda neredeyse imkansız.
Kas kaybı ve gelişememenin yersiz korkular olduğuna dair daha fazla bilgi için, “Ramazanda Antrenman Programı Nasıl Olmalı?” ve “Ramazanda Antrenman Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazılarına göz atabilirsiniz.
Oruç Tutmak Kas Gelişimi İçin Bir Dezavantaj Değildir
Bilimsel veri; öncelikle kaloriler, sonrasında da makrolar, en son artık yemek yeme zamanlamasının önemli olduğunu söyler. Kaloriler ve makrolar sonrasındaki faktörlerin etkisi de %5’lik etkiye sahip faktörlerdir.
Eğer siz öncelikle ihtiyacınız olan kalorileri, sonra da doğru makroları tüketiyorsanız ve antrenmanlarınızı normalin çok çok altında bir performansla ilerletmiyorsanız geri gitmeniz mümkün değil.
Normalde kas gelişimi için ihtiyacınız olan şeyler kaliteli antrenmanla vücuda gerekli stresi yüklemek, akabinde de doğru şekilde beslenip düzgün bir uyku düzenini oturtmaktır. Beslenmenizi iftar ve sahurda ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyip, yeterli miktarda uyuduğunuz takdirde endişe duymanız gereken tek faktör antrenman oluyor. Pek çok insan oruç tutarken antrenmanlarının kalitesizleştiğini söylüyor.
Bu durum yalnızca bir önyargıdan ibaret. Doğru şekilde beslendiğiniz takdirde, yemek zamanlamanız nolursa olsun performansınızın yüksek oranda düşmesi mümkün değil. Eninde sonunda, günlük ihtiyacınız doğrultusunda bir besin tüketimi gerçekleştiriyorsanız, enerjinizin antrenman için yeterli olması gerekiyor.
Dolayısıyla genelde oruç tutarken antrenman performansı düşen kişiler; ya iftar ve sahurda düzgün beslenmiyor oluyor, ya düzgün uyumuyor oluyor, ya da gerçekten antrenman performansları psikolojik faktörlerden dolayı düşüyor.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi, oruca benzer nitelikte açlık diyetleri uygulayan sporcular dahi büyük gelişim kaydedebiliyorsa sizlerin de gelişmemesi için hiç bir sebep yok.