Kas gerginliği kas liflerinin gerilmesi veya yırtılmasıdır. Bu genellikle yorgunluk, kasların aşırı veya yanlış kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gerilmeler herhangi bir kasta olabilir, ancak en çok sırtta, boynunda, omuzda ve hamstring kaslarında görülür.
Kas gerginliği ağrıya neden olabilir ve etkilenen kas grubundaki hareketi sınırlayabilir. Hafif ve orta gerilmeler evde buz, ısı ve ilaçlarla başarıyla tedavi edilebilir. Şiddetli gerginlikler veya kas yırtıkları tıbbi tedavi gerektirebilir.
Kas Gerginliğinin Belirtileri
Genellikle bu kas gerginliği oluştuğunda vücudunuzda bunu hissedersiniz. Belirtiler şunları içerir:
- Ani ağrı başlangıcı
- Sınırlı hareket aralığı
- Morarma veya renk değişikliği
- Şişme
- “Düğümlenme” hissi
- Kas spazmları
- Sertlik
- Zayıflık
Hafif bir gerginlik biraz sert hissedilir, ancak yine de kullanım için yeterince esnek olabilir. Şiddetli kas gerginliği, kasın ciddi şekilde yırtılmasıdır. Bu, ağrıya ve hareketlerinizi oldukça sınırlamanıza sebep olur.
Hafif ve orta şiddette kas gerginliklerinin belirtileri genellikle birkaç hafta içinde geçerken, daha şiddetli olanların ise iyileşmesi aylar alabilir!
Kas Gerginliğinin Nedenleri
Akut kas gerginliği, kasınızın aniden ve beklenmedik bir şekilde yırtılmasıdır. Bunlar yaralanmalardan veya travmadan kaynaklanabilir. Bunun nedeni şunlar olabilir:
- Fiziksel aktivitelerden önce düzgün ısınmama
- Zayıf esnekliğe sahip olma
- Zayıf şartlandırma
- Aşırı zorlama ve yorgunluk
Sadece yoğun egzersizlerin ve yüksek yoğunluklu egzersizlerin kas gerginliğine neden olduğu hakkında yanlış bir kanı vardır. Kas gerginlikleri yürüyüş esnasında bile meydana gelebilir.
Atlama, koşma, bir şey fırlatma, ağır bir şey kaldırma ve bunun gibi durumlarda şiddetli bir zorlanma meydana gelebilir.
Şiddetli kas gerginlikleri soğuk havalarda daha yaygındır. Bunun nedeni, düşük sıcaklıklarda kasların daha sert olmasıdır. Gerilmeleri önlemek için bu koşullarda ısınmak için ekstra zaman ayırmak önemlidir.
Kürek, tenis, golf veya beyzbol gibi sporlar, sırtınızı veya boynunuzu, masa başında çalışırken olduğu gibi uzun süre garip bir konumda tutmak, kötü duruş kronik kas gerginliklerini tekrarlayan hareketlerdir.
Kas Gerginliği İçin Uygulanması Gereken İlk Yardım Yöntemleri
Çoğu kas gerginliği evde başarıyla tedavi edilebilir. Bu tip sakatlanmalarda RICE tekniği oldukça önemlidir. Minör kas gerginlikleri; dinlenme, buz, yüksekte tutma ve kompresyon ile tedavi edilebilir.
Dinlenme
Özellikle hareketleriniz ağrınızda artışa neden oluyorsa, kasınızı birkaç gün boyunca kullanmaktan kaçının. Ancak çok fazla dinlenme kasların zayıflamasına neden olabilir. Bu iyileşme sürecini uzatabilir. İki gün sonra, aşırıya kaçmamaya dikkat ederek, etkilenen kas grubunu yavaşça kullanmaya başlayın.
Buz
Kasınız zarar gördükten hemen sonra buz uygulayın.
Bu, kas şişliği durumunu en aza indirecektir. Doğrudan cildinize buz koymayın. Bir buz torbası kullanın veya bir havluya buz sarın. Buzu yaklaşık 20 dakika boyunca kasınızda tutun. İlk gün her saat tekrarlayın. Sonraki birkaç gün boyunca her dört saatte bir buz uygulayın.
Sıkıştırma
Şişmeyi azaltmak için, etkilenen bölgeyi şişme aşağı inene kadar elastik bir bandajla sarın. Alanı çok sıkı sarmamaya dikkat edin. Bunu yapmak kan dolaşımınızı azaltabilir.
Yükseklik
Mümkün olduğunda, yaralı kası kalbinizin seviyesinin üzerinde tutun. Kas gerginliğiniz şiddetli ise, tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Fizik tedavi de önerilebilir (1).
Kas Gerginliği Teşhisi
Bir doktora gitme ihtiyacını gösteren diğer semptomlar şunlardır: Yaralı bölgeyi hareket ettirmeyi zorlaştıran şiddetli şişme, etkilenen alanı bükme veya düzleştirme zorluğu, önemli derecede morarma.
Bir doktor kas gerginliğinden şüphelenirse, fizik muayene yapacak ve kişiye semptom öykülerini soracaktır. Ayrıca, kemiğin kırılmadığından emin olmak için röntgen de istenebilir.
Teşhisin bir parçası olarak, doktor genellikle yaralanmayı 1., 2. veya 3. derece gerilme olarak belirler. Derece 1 hafiftir ve hızlı iyileşmesi beklenir, derece 3 ise ciddi bir kas yırtığıdır.