Dennis James ile Dev Bir Fizik İnşa Edin!

0

Gelecek yaza daha iyi mi görünmek istiyorsunuz? O zaman şimdi kas yapmanın tam vakti! IFBB Pro League tarihinin gelmiş geçmiş en iri adamlarından biri olan Dennis James’in 10 temel antrenman ve diyet taktiğini uygulayarak işe başlayabilirsiniz!

Dennis James cüsseli olmak adına ne varsa hepsini biliyor. 1999 – 2012 arasında 24 kez ilk beş sırada yer almayı başardığı vücut geliştirme kariyerini incelediğimizde “Gözdağı” lakaplı sporcunun 1.72’lik boyu ve devasa 118 kilosuyla (sezon dışında 134 kg) yarıştığını görürüz. Emekli usta IFBB sporcusu şu günlerde Phoenix’teki evini mesken tutarak kendisine ait başarılı vücut geliştirme stratejilerini, diğer yarışçıların gösterilere hazırlanmasında yardım ederek ve dennis-james.com adlı internet sitesi üzerinden özel ders vererek, uygulamaya devam ediyor. Bu kış kalın ve yoğun kaslar yapmak isteyen herkesin kullanabileceği – bütün bir çalışma programı ile örnek bir beslenme gününü de içeren – James’in en gözde 10 ipucunu burada bulabilirsiniz!

Reklam

Dev Bir Fizik İçin 10 Dennis James Kuralı

1 – Yeterli Beslenin 

Pek çok sebep sizi yağsız vücut kitlenizi geliştirmekten alıkoyabilir. Antrenmanlardaki tutarsızlık, sağlıksız beslenme, hatta stres… Ancak James en sık görülen birkaç nedene işaret ediyor. “İlk olarak yeteri kadar beslendiğinizden emin olun ve sonra da ağır idman yapın.” diyor James ve ekliyor “Cüssesini arttırmak isteyen herkese verdiğim ilk öğüt bu olur.”

2 – Her Gün Tek Bir Kas Grubunu Çalıştırın

Vücut geliştirenler birkaç kas grubunu – göğüs ve triceps, sırt ve omuz – tek bir idmanda halletmek isterler ama bu ikinci sıraya atılan kas gruplarının zinde ve enerji dolu olmasının önüne geçer. “Her gün tek bir bölgenin çalışılmasını tavsiye ederim.” diyor James. “Sırt, bacak, omuz, göğüs ve kol; her birine haftada bir kez vakit ayırmak gerek.” Eğer bacaklarınızı daha çok çalıştırmaya ihtiyacınız olursa bir hafta quadricep diğer hafta hamstring yapabilirsiniz.

3 – Ağırlıklarınızı Döngüsel Kullanın

Her ne kadar James “Ağır idman yapın.” dese de bunu rastgele bir şekilde yapmanızı önermiyor. Kendi müşterilerine genel olarak iki haftalık dönüşümlü programları tavsiye ediyor. İlk iki hafta dört-altı tekrarlı kasların sınırlarını zorlayan ağırlıklar, sonraki iki hafta ise sekiz-on iki tekrarlı setler. James’e göre “Eğer ilk iki hafta tek sette altıdan fazla tekrar yapabiliyorsanız ağırlığı artırmanız gerekir. Yüksek tekrarlı haftalar ise nitelikli idmanı oluşturursunuz. Orada formunuza odaklanır ve her bir kaldırışta kaslarınızı daha fazla sıkıştırmış olursunuz.”

Bilim de bu konuda James’in düşük-tekrar, yüksek-yoğunluk önerisinin arkasında. Ağustos 2015’te Physiological Reports’ta yer alan bir araştırmada 10-12 tekrar yapan bir grupla üç-beş tekrar yapan başka bir grup karşılaştırıldığında az tekrar yapanların sekiz hafta içerisinde daha yüksek 1RM bench-press gücüne ulaştıkları ve kol kütlelerinde de önemli derecede artış olduğu gözlemlenmiştir.

4 – ‘Olmazsa Olmazları’ Atlamayın

Bu günlerde ağırlık odasında çalışırken kendinize pek çok farklı ve faydalı egzersiz bulacaksınız ancak hiçbir ciddi vücut geliştiricinin atlamaması gereken bazı hareketleri de unutmamak gerek. James, “Ben bunlara olmazsa olmaz egzersizler ismini veriyorum, her çalışma programının birer parçası olması gereken hareketler bunlar.” diyerek açıklıyor. “Göğüs için incline barbell press, sırt için lat pulldowns ve barbell rows, bacaklar için squats, omuzlar için seated presses, tricepler için French presses ve bicepler için barbell curls benim vazgeçilmez hareketlerim.”

5 – Makinelerden Mutlaka Faydalanın

“Profesyonel vücut geliştiriciler eskiden serbest ağırlıklarla çalışmak durumundaydı çünkü elimizdeki en iyi aletler onlardı.” diyor James. “Bugünlerde ise makineleri o kadar iyi yapıyorlar ki herhangi bir kayıp olmaksızın onlarla çalışmak mümkün. Makineleri görmezden gelerek gelenekçi bir tavır tutunmanın bir gereği yok – eğer makinelerden yararlanmıyorsanız, aptalca davranıyorsunuz demektir.”

6 – Zamanı Doğru Kullanın

Bir amaç peşinde koşarken aşırı hevesli olunabilir ancak salonda geçirilen fazla zaman da yarardan çok zarar getirebilir. James’e göre “İyi bir çalışma 45 dakikadan az, 1 saatten fazla olmamalı.” Dinlenme aralıklarınızı bir-iki dakika kadar tutup egzersiz geçişlerinde amaca uygun kullanıyorsanız bu size herhangi kas grubunun yeterli biçimde bölünerek toparlanması ve gelişmesi için gerekli süreyi kazandıracaktır.

7 – Sağlıklı Bir Beslenme Programı Uygulayın

En son katıldığı ve üçüncülükle bitirdiği 2012 Masters Olympia yarışmasına hazırlanırken James, yemeğe bakışının da son derece basit olduğunu vurguluyor. “Her gün 6 öğün yiyordum ve protein kaynaklarım hep tavuk, biftek, yumurta beyazı, biraz balık ve protein tozları oldu.” diyor James. “Karbonhidrat için bazen patates yesem de asıl kaynağım hep pirinç olmuştur. Çok sebze sevdalısı olmasam da bulduğum her türlü yeşili yemeğime eklerdim; kuşkonmaz, brokoli, yeşil fasulye ve ıspanak.” Yemeğin üzerine de 4.5 litreye yakın su içen James, tüm öğünlerinin bundan ibaret olduğunu söylüyor.  Bu basit yöntemlerin kilo almak için de kullanılabileceğini söylemek gerek.

– Proteini Azaltın

“Eskiden çok fazla protein alırdım, vücudumdaki her kilo için her gün 6-10 gram protein tüketirdim.” diyor James. “Ama şimdi biliyoruz ki bu o kadar gerekli değil. Her öğün 300-400 gram et tüketirken şimdi sporcularıma 200 gramdan fazla tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Üzerinizdeki her kilo için günlük 4 gram protein tüketmeniz sağlam kazanımlar elde etmeniz için yeterli olacaktır.” Profesyonel vücut geliştiriciler söz konusu protein olduğunda tavsiye edilen miktarların çok üzerine çıkmaya meyilli olsalar da kimi araştırmacılar yüksek doz kullanımı konusundaki fikirlerinden uzaklaşmaya başladılar. Örneğin, International Society of Sports Nutrition 2017 yılında protein tüketimi hakkında yayınlananbir makalede düzenli antrenman yapanların günlük olarak vücut ağırlıklarının her bir kilosu başına 2.8 gram proteinin yeterli olduğu açıklanıyordu.

9 – Karbonhidrat Seçeneklerini Geliştirin

Esmer pirinç (bir bardakta 45 g karbo) ve patates (orta boy beyaz bir patateste 37 g karbo) vücut geliştirenlere en sık önerilen karbonhidrat kaynaklarıdır ama yükleme yapılması çok da kolay olmayan besinlerdir. Özellikle de günlük kalori alımında zorluk çeken bünyeler için… “Pek çok kişiye makarnayı tavsiye ediyorum çünkü tüketmesi daha kolay.” diyen James ekliyor, “[Bardak başına 68 g karboda] Kesip atmak pek iyi değil ama sezon dışında çok sorun olmaz.”

10 – Gelişiminizi Takip Edin

Her ne kadar düzenli olarak kilonuzu ölçüp – en azından haftalık olarak – sonuçlarınızın yazılı kaydını tutmanız gerekse de gelişiminizi esasen bir ayna yardımıyla ölçmeniz daha faydalı olacaktır. James’e göre “Bir tartı sizin sadece ağırlığınızı ölçer, üzerinizdeki yağ miktarını söylemez. Eğer vücudunuz yağlanıyorsa bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir. Bence bir vücut geliştirici sezon içerisinde koruduğu şeklini sezon dışında da muhafaza etmelidir. Kaslarınızı geliştirdiğiniz dönemlerde bile baklava dilimlerinizi görmeye devam etmek isteyeceksiniz.”

Dennis James’in Kas Geliştirme Programı

James’in üçüncülükle bitirdiği 2012 Masters Olympia’daki en son profesyonel gösterisi için yapmış olduğu hazırlıkların bir kısmını içeren bu örnek program kendisinin şimdiye dek vermiş olduğu ipuçlarının bir haftalık kapsamlı bir çalışma düzenine dönüştürülmüş hali. Sıralanan her egzersizi 3-4 set olarak uygulayın, her sette ağırlığı biraz daha arttırın ve her iki haftada bir 4-6’lık tekrarlarla 8-12’lik tekrarlar arasında geçiş yapın.

One-arm Dumbbell Row

Bir elinizi dambıl rafına yerleştirin ve bir elinizle ağırlık alın. Dumbbell’ı koltuk altınıza doğru çekin.


Hammer Strength Row

Bir Hammer Strength makinesinde oturun ve tutacaklara veya demirlere tutunarak dirsekler gövdenizi geçene kadar çekiş yapın.


Flat Dumbbell Press

İki elininizde bir dambıl ile bir sehpaya uzanın ve gövdenizin üzerine gelene kadar ikisini de bastırın.

Barbell Squat

Ensenizden aşağı doğru bir halter yerleştirin ve uyluklarınızın tabanları yere paralel olana kadar çömelin ve kalkın.

Cable Pressdown

Düz barı dirseklerinizi kitleyip 90 derecede aşağı doğru press yaparak hareketi tamamlayın.

Pazartesi: Göğüs

Incline Barbell Press
Flat dumbbell Press
Flat Bench or Incline Dumbbell Flye
Seated Machine Chest Press
Hammer Strength Wide-Grip Chest Press
or Decline Machine Press

Salı: Quadriceps

Leg Extension
Barbell Squat
Leg Press
Single-Leg Extension

Çarşamba: Omuz

Seated Barbell or Dumbbell Press
Dumbbell Lateral Raise
Dumbbell or Barbell Front Raise
Wide- or Close-Grip Upright
Row or Barbell Shrug

Perşembe: Sırt

Pullup
Hammer Strength Row
Barbell BentOver Row
Dumbbell One-Arm Row

Cuma: Kol

Cable Pressdown
Standing Barbell Curl
EZ-Bar French Press
Seated Dumbbell Curl
One-Arm Cable Kickback
High-Cable “Double Biceps” Curl

Cumartesi: Hamstring ve Kalf

Seated Hamstring Curl
Lying Hamstring Curl
Stiff-Leg Deadlift
Standing Single-Leg Curl
Standing Calf Raise
Seated Calf Raise

Kas Gelişimi İçin Beslenme Programı

Antrenmanlar bedeninizi geliştirmek için yola çıktığınız bu savaşın yalnızca küçük bir bölümü. Vücudunuzu büyütmek istiyorsanız yediklerinizi de büyütmeniz gerekecektir. Aşağıdaki örnek günlük diyet size istediğiniz büyüklüğe ulaşabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Makrolar

Kalori: 3,690
Protein: 286g
Karbonhidrat: 412g
Yağ: 95g

Öğün 1

3 adet tam buğday unuyla yapılmış pancake
2 yumurta
1 dilim yağsız peynir
1 dilim hindi jambon
1 bardak portakal suyu 200 g. az yağlı (%2) süt

Öğün 2

2 kaşık whey protein
1 adet az yağlı kepekli muffin

Öğün 3

150 g. dana pançeta
2 bardak (470 g.) domates soslu makarna

Öğün 4

2 yemek kaşığı az yağlı mayonez ile birlikte yarım konserve ton balığı
2 dilim tam buğday ekmeği
1 elma
200 g. az yağlı (%2) süt

Öğün 5

175 g. tavuk (1 büyük tavuk göğsü)
300 g. haşlanmış patates
1 bardak (200 g.) bezelye ya da mısır

Öğün 6

450 g. az yağlı (%2) süt ile karıştırılmış 1 kaşık whey protein
Az şekerli reçelle birlikte 2-3 dilim tam buğday ekmeği

 

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz