Demir, oksijeni kırmızı kan hücrelerinize taşımakla ve sinir uyarılarını taşımakla görevli bir mineraldir. Vücudunuzda demir eksikliği anemi, yani kansızlık olarak tanımlanmaktadır.
Çoğu insan beslenme yoluyla yeterli miktarda demir almaktadır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda demir takviyeleri devreye girer. Bireylerin fazladan demir takviyesine gereksinim duymaları belli ilaçlar kullanmaları ve sık sık egzersiz yapmalarındandır. Kadınların da demir takviyelerine ihtiyaçları vardır.
Aşağıda, beslenme düzeninize demir takviyesi eklenmesinin zorunlu olabileceği durumları paylaşıyoruz.
DEMİR EKSİKLİĞİNE BAĞLI ANEMİ YAŞIYORSANIZ
Belirtiler
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Baş dönmesi
- Odaklanmada zorluk
Demir Eksikliği Nedenleri
- Regl, özellikle de regl ağrılı ve uzun sürüyorsa
- Peptik ülser hastalığı
- Sindirim sisteminde kanser
- Yaralanma ya da kan bağışına bağlı oluşan kan kaybı
- Uzun süreli aspirin ve ibuprofen kullanımından kaynaklanan sindirim sistemi kanamaları
HAMİLEYSENİZ
Hamile olan kadınların daha fazla demire ihtiyacı vardır. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre hamile kadınlar için önerilen günlük alım miktarı 27 miligramdır.
Yeterince demir almadığınızdan endişeleniyorsanız doğum öncesi kullandığınız vitaminlerin miktarın arttırmayın. Böyle yapmanız gereksiz vitamin alımına yol açıp bebeğinize zarar verebilir. Bunun yerine vitaminlerinizin yanında demir takviyesi almak konusunda doktorunuzla konuşun.
BEBEĞİNİZ VARSA
Bebeğiniz altı aylık olduğunda beslenmelerine demir zengini besinler eklemelisiniz.
Bebeğinize demir takviyesi vermeden önce mutlaka çocuk doktorunuzla görüşün.
ADET DÖNEMİNİZDEYSENİZ
Regl, demir depolarınızı azaltır. Bu yüzden kadınlarda anemi oranı erkeklerden daha fazladır.
EGZERSİZ YAPIYORSANIZ
Office on Women’s Health kurumuna göre, kadın atletler demir eksikliği riskiyle karşı karşıya. Bunun gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Araştırmalar, atletlerin egzersiz devamlılığını sağlayan oksijeni taşımak için daha fazla kırmızı kan hücresine gereksinimleri olduğunu söylüyorlar.
DÜZENLİ KAN VERİYORSANIZ
Aşırı miktarda kan kaybı yaşayan kişiler fazla demire ihtiyaç duyarlar. Düzenli kan verenler ve sindirim sistemlerinde kanama yaşayanlar risk grubundaki kişileri oluşturur.
DİYALİZE GİRİYORSANIZ
Diyalize giren kişilerin demir ihtiyacı artmaktadır. Diyaliz anında küçük bir miktarda kan kaybı yaşayabilirsiniz ve diyaliz diyetleri sık sık demir alımını sınırlamaktadır. Diyalize giren insanların kullandığı bazı ilaçlar, demiri tüketebilir ya da vücudunuzun demiri emme yeteneğini engelleyebilir.
DEMİRİ AZALTAN İLAÇLAR KULLANIYORSANIZ
Bazı ilaçlar vücudunuzun demir emilim yeteneğini engelleyebilir. Bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın. Ancak doktorunuz tarafından belirtilmedikçe ilaçlarınızı kullanmaya ara vermemelisiniz.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU YAŞIYORSANIZ
Annals of Medical & Health Sciences Research’te 2014 yılında yayınlanan bir araştırma, demir eksikliğinin, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuyla (ADHD) yakın bir ilişkisi olduğunu göstermiştir.
Araştırmalar kandaki demir, ferritin, D vitamini, magnezyum, kalsiyum ve fosfor seviyelerini inceledikten sonra ADHD’li çocukların daha az demir ve ferritin seviyelerine sahip olduklarını bulmuşlardı. Ferritin, hücre içerisinde daha sonra kullanılmak üzere demiri depolamaktadır.
ACE İNHİBİTÖR KULLANIMINA BAĞLI OLARAK ÖKSÜRÜYORSANIZ
Doktorlar, ACE inhibitörlerini belli sağlık sorunlarını tedavi etmek amacıyla kullanmaktadırlar. Bunlar:
- Kalp hastalıkları
- Tansiyon
- Tip 2 diyabet
- Orta dereceli böbrek hastalığı
Kuru bir öksürük bu ilaçları kullanmanın bir yan etkisidir. Araştırmacılar demir alımının kandaki nitrik oksit miktarını artırdığını buldular. Nitrik oksit, ACE inhibitör kullanımına bağlı olan öksürmelerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
İdeal olarak demir takviyelerini mideniz boşken almalısınız çünkü bazı gıdalar vücudunuzun emeceği demir miktarını azaltabilir. Demir takviyelerinizi C vitamini içeren yiyecek ve içeceklerle almak vücudunuzun demiri emmesini kolaylaştıracaktır.
Yalnızca tavsiye edilen demir miktarını aldığınızdan emin olun. Fazlası zehirlenme etkisi yapabilir, özelikle de çocuklar için. Bu arada demir takviyenizi ne kadar süre kullanmak zorunda olduğunuzu doktorunuza mutlaka sorun.
[…] renkte kulak kiri size birtakım vitamin ve mineral eksikliğini işaret eder. Özellikle demir ve bakır mikro besinleri vücudunuzda azalmış olabilir. Fasulye ve yulaf ezmesinin yanısıra […]