Balık Yağı Sporda Dayanıklılığı Arttırır mı?

2
Balık yağı takviyelerinin spor performansına etkileri

Yapılan araştırmalara bakıldığında, farklı spor dallarıyla uğraşan sporcular üzerinde yapılan araştırmaların bir çoğu balık yağı takviyesi alımı ve dayanıklılık arasında doğru orantı olduğunu gözler önüne seriyor.

Kalbe olan faydası ve kan basıncını düşüren etkisiyle gündeme gelen balık yağı, performans gelişimine olan uyum sağlama sürecine ve toparlanmaya da katkıda bulunuyor.

Reklam

Balık Yağı ve Performansa Etkileri

Araştırmalar balık yağının; kasların yağ tüketimini düzenleyici etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi, akciğer fonksiyonlarına olan etkisi, inflamasyona etkisi sebebiyle performansı arttırdığını gösteriyor. Tabii ki her araştırma bunu doğrular nitelikte değil.

Balık yağı takviyelerinin antrenmanda performansa etkileri

Kas gelişimi ve kas fonksiyonlarını güçlendirmek için balık yağı takviyesi alımında, fazla dozda omega-3 (n-3 FA) alımı üzerinde yapılan araştırmalarda futbolcuların 4 haftalık gelişimine bakılıyor. Bu gelişime bakılırken bacak gücü, depar hızı, patlayıcı güç ve anaerobik dayanıklılık kapasitesi gibi fonksiyonlar inceleniyor. Plasebo veya gerçek balık yağı ile 26 futbolcuyu inceleyen bu çalışmada hiç bir sporcu araştırmanın farkında değilken çalışmalar yapılıyor.

Kan testlerine bakıldığında lipid profili çok farklı iki tip grup ortaya çıkıyor. Ancak ölçülen fonksiyonlara bakıldığında fark gözlemlenmiyor. Bir fonksiyon hariç.

Dayanıklılık söz konusu olduğunda ise balık yağı alan grubun çok daha iyi geliştiği görülüyor. Özellikle crossfit sporuyla ilgilenenlere, balık yağı takviyesini kesinlikle öneriyoruz. Tabii ki vücut geliştirme, powerlifting gibi sporlarda da sağlıklı bir yağ takviyesi olması sebebiyle balık yağı çok işe yarayacaktır.

Balık Yağı Üzerine Yapılan Araştırmalar Hakkında Önemli Dipnot

Araştırmalara bakarken tek bir araştırmaya, ya da istediğimiz sonucu veren araştırmaya değil bulabildiğimiz tüm araştırmalara bakmalıyız. Çünkü beslenme ve supplement kullanımı gibi konulardaki araştırmalar çoğunlukla kısa vadeli olması ve denek yetersizliği sebebiyle net bir sonuca ulaştırmıyor. Farklı perspektifleri görmek gerekiyor.

Sonuç

Araştırmaları incelediğimiz zaman görüyoruz ki, balık yağı kullanımının dayanıklılık artışıyla arasında pozitif bir ilişki var. Eğer dayanıklılık sporları ile ilgileniyorsanız veya dayanıklılık antrenmanları yapıyorsanız balık yağına kesinlikle şans tanımalısınız.

“Krill yağı mı yoksa balık yağı mı daha etkilidir?” sorusunun cevabını öğrenmek için hemen makalemize göz atın!

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz