Antrenmandan önce yemek yemek, aç karna antrenman yapmak, Intermittent Fasting usülü yeme aralığı oluşturarak kısıtlı bir zaman diliminde yemek yemek… O kadar çok seçenek var ki, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğu sürekli tartışma konusu oluyor.
Tok Karınla Antrenman Yapmak Zararlı mıdır?
American Journal of Physiology’de yayınlanmış bir makaledeki bir deney bu soruya açıklık getiriyor.
1 saat boyunca %60 maksimum oksijen tüketimi ile aç karnına ve tok karnında (bol karbonhidratlı bir öğünle) yürüyüş yapan iki grupta da büyük farklılıklar gözlemlenmiyor. Ancak yağ dokusunda değişim ihtimali, vücut henüz yenmiş olan öğünü sindirdiği için azalıyor. Ek olarak, tok karna antrenman sağlıklı görülmüyor.
PDK4 ve HSL adlı iki gene bakıldığında; bu genlerin oruçla artıp yemek sonrası azaldığı görülüyor. PDK4 artışı, depolanmış olan yağdan enerji ihtiyacı karşılandığını gösteriyor. HSL ise aktivite artışıyla yağ dokusunun enerji kaynağı olarak kullanıldığını gösteriyor. Deney yapılan iki grupta da genlerde artış gözlemleniyor.
O Halde Tok Karnına mı Aç Karnına mı Antrenman Yapmalıyız?
Amaç kilo vermek ise, genlerdeki artıştan da görebileeğiniz üzere, aç karnına veya tok karnına antrenman yapmanız fark yaratmıyor. Ancak uzun vadede yaşayabileceğiniz potansiyel sağlık sorunu ve yağ dokusundan kilo kaybının daha az olması ihtimali sebebiyle, tok karındansa aç karnı tercih edebilirsiniz.
Güzel bir makale teşekkürler.