Dengeli bir beslenme ve yeterli uyku içeren sağlıklı bir yaşam tarzı, çoğu insana günlük aktivitelerinde ihtiyaç duydukları enerjiyi almaları için yeterlidir. Bununla birlikte, sporcular vücutlarını en yüksek performansla kullanırlar, bu nedenle bu kişilerin daha fazla enerjiye ihtiyacı olabilir.
Vitaminler ve mineraller, gıdayı enerjiye dönüştürmek ve kemikleri sağlıklı tutmak gibi vücuttaki çeşitli aktiviteler için çok önemlidir. Ayrıca vücudun gösterdiği performansı da etkileyebilirler.
İşte sporcuların yorgunluğu yenmelerine ve performanslarını en iyi şekilde göstermelerine yardımcı olabilecek bazı vitaminler. (1)
1. B Vitaminleri
B vitaminleri, karbonhidratların, yağların ve proteinlerin metabolizmasına yardımcı oldukları için vücuttaki enerjiyi serbest bırakmak için hayati önem taşırlar.
Bir veya birkaç tür B vitamini eksikliği yaşamak, bir kişinin ne kadar iyi egzersiz yapabileceğini etkileyebilse de, gereksiz yere takviye almanın performansı artıracağını gösteren çok az kanıt vardır.
B12 vitamini eksikliğine sahip olmak insanları zayıf ve yorgun hissettirebilir. B12 vitamini öncelikle hayvansal ürünlerde bulunduğundan, veganlar ve vejeteryanların bu vitaminde bir eksikliğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. (2)
B vitamini hangi besinlerde bulunur?
Tavuk, sığır eti, yapraklı yeşillikler, yumurta, süt, fasulye ve kepekli tahılların çoğu B vitamini içerir. Hayvanlar en iyi B12 kaynaklarıdır, ancak veganlar ve vejeteryanlar da takviye edilmiş tahıllarda B12 vitaminini bulabilirler.
2. D Vitamini ve Kalsiyum
D vitamini ve kalsiyum kemik sağlığı için beraber çalışırlar. Kalsiyum kendi başına kemiklerinizi daha güçlü hale getirip ve bir anti-enflamatuar olarak çalışsa da, D vitamini yardımı olmadan tamamen emilmez. Kalsiyum ve D vitamini vücudun sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar oluşturmasına ve korumasına yardımcı olur. Bu vitaminler sporcuların kas kütlesini korumalarına ve kemik kırıkları gibi yaralanma riskini azaltmalarına yardımcı olurlar.
D vitamini ve kalsiyum hangi besinlerde bulunur?
Peynir, süt ve yoğurt gibi çoğu süt ürünü, hem kalsiyum hem de D vitamini açısından oldukça verimlidir. D vitamini, yağ ile birleştiğinde en iyi şekilde emildiğinden, yağsız yerine tam yağlı yiyecekler tercih edin. Somon her ikisi için de harika bir kaynaktır.
3. A Vitamini
Görmedeki rolü ile tanınan A vitamini, özellikle dayanıklılık egzersizleri sırasında bir antioksidan görevi de görebilir. Takviyelerin fazla miktarının toksik etkileri olabilir, bu yüzden almadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız mantıklı olacaktır.
A vitamini hangi besinlerde bulunur?
Tatlı patates, havuç, kabak, yeşil salata, ıspanak ve peynirde bol miktarda A vitamini bulunur.
4. C Vitamini
Hastalıkla mücadele etmek gibi iyi bir nedenden dolayı bilinir. C vitamini önemli bir bağışıklık güçlendiricidir. Hastalıklarınızla mücadele etmek için sağlığınızı iyileştiren birkaç yiyeceği diyetinize dahil edin.
C vitamini hangi besinlerde bulunur?
Vücudunuzun C vitaminini en iyi şekilde alması için brokoli, biber, kivi ve portakal gibi yiyecekleri bolca tüketmelisiniz. Sarı dolmalık biber, erkekler için önerilen günlük dozun neredeyse dört katını, kadınlar için önerilen dozunun neredeyse beş katını içerir. (3)