Sağlıklı beslendiğinizi düşünüyorsanız ve vücudunuza iyi bakıyorsanız bu 6 kanıtlanmış gerçeği bilmek isteyeceğinize eminiz.
“Beyninizin dostu kim, düşmanı kim? Dondurulmuş gıdalar masum mu, suçlu mu? Glütensiz gıda ararken yorulanlar, eforunuza değiyor mu? D vitamini eksikliği yaşayanlar, bu iş vitamin hapı kullanarak çözülür mü?” hepsini size anlatacağız, hazırsanız başlayalım!
1. Beyin ve Pancarın Ne İlgisi Var?
Wake Forest Üniversitesi araştırmacıları, evden pek çıkmayan ve yüksek kan basıncı olan 55 ve üstü yaşındaki 26 deneğe pancar suyu takviyesi veya plasebo verdiler.
Sonuçlarda, antrenmandan önce takviye alanların, antrenman yapıp nitrik oksit (pancar suyu takviyesinde mevcut) desteğinden yoksun olanlara nispeten beyinlerinin daha genç birinin beyni gibi işlediği bulundu.
2. Kolanın Beyne Yaptıkları!
Boston Üniversitesinin light kola üzerine yaptığı iki çalışmada, normal şekerli sodadaki früktozun beyne zarar verebileceği, yapay tatlandırıcılı kola tercih edilse dahi felç ve bunama risklerinin artabileceği kaydedildi.
3. Dondurmak Serbest mi?
Dondurulmuş meyve ve sebzeler, hasattan hemen sonra donduruldukları için aslında vitamin ve mineral bakımından daha zengin oluyorlar. Deneysel Biyolojinin yıllık toplantısında sunulan bir çalışmada, donmuş sebze-meyve yemeyenlere nispeten, donmuş gıda yiyenlerin elzem besinleri daha çok aldıkları ve vücut kitle endekslerinin daha düşük olduğu görüldü.
4. Glutensiz Ürünler Kalbe İyi Gelmiyor Olabilir mi?
Columbia Üniversitesinin yürüttüğü bir çalışma, Nurses Health ile Health Professionals Follow-up adlı sağlık çalışmalarının 1968 ile 2010 yılları arasındaki topladıkları verileri tetkik ettikten sonra, glutensiz yiyecekler çölyak hastası değilseniz kalbinize bir faydası olmadığını, hatta kalbe iyi gelen tam tahılları elediği için zarar verebileceğini buldu.
Düşük oranda gluten tüketen deneklerin, bol miktarda gluten yiyen deneklerle aynı oranda kalp rahatsızlıkları geçirdiğine işaret eden çalışma, “glutensiz beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiği iddiası kanıtlanmış değildir” bilgisini geçti.
5. Sodyum Alımına Dikkat!
Circulation dergisindeki bir çalışmaya göre günlük sodyum alımınızın paketlenmiş gıda ve restoran yemeklerinden gelen yüzdesi %70’tir. Yemeklerinizi evde yapmaya başladığınızda ise bu değer bir hayli düşüyor.
6. Mükemmel Çift: Egzersiz ve D Vitamini
Johns Hopkins Üniversitesi profesörleri 10 binden fazla Amerikalının 20 yıl içerisinde yürütülen anketlere verdikleri cevap ve kayıtları inceledikten sonra, egzersiz ve D vitamininin birlikte yarattığı sağlık faydalarının ayrı ayrı sağladıklarından daha fazla olduğu sonucuna vardılar.
Denekler daha çok egzersiz yaptıkça kanlarındaki D vitamini oranı da o derece artış gösterdi. Buna ilaveten, en yüksek D vitamini oranına sahip olanların aynı zamanda en çok egzersiz yapan kişiler oldukları ve ileride kalp rahatsızlığı geçirme risklerinin de en düşük seviyede olduğu gözlemlendi.