Protein Kaçağı Nedir?
Her insanın kanında protein yer almaktadır. Proteinler vücudumuzda kasları inşa etmek ve kandaki sıvı miktarını kontrol altında tutmak gibi önemli görevleri yerine getirirler.
Böbrekler de atık ürünleri vücuttan ayırırken proteinleri korur. Fakat bazı problemler böbreklerin proteinleri filtrelemesinin önüne geçer ve böylece idrarda protein oluşur. Böbreklerdeki protein kaçağı dönemsel olarak gerçekleşebileceği gibi sürekli bir problem de olabilir. Kalıcı bir problem olarak devam ettiğinde bu durum ciddi hasara neden olabilir.
Protein Kaçağı Belirtileri Nelerdir?
Protein kaçağı sorununu akla getirebilecek ve en kısa zamanda doktora başvurmanıza işaret eden belirtilerden bazıları aşağıda yer almaktadır:
- Köpüklü idrar
- İdrar esnasında yanma hissi ve ağrı
- El, ayak, yüz ve karın bölgesinde şişkinlik
- Halsiz olma
- Mide bulantısı
- Konsantrasyon eksikliği
- Böbreklerin bulunduğu yerde ağrı hissi
Böbrekte Protein Kaçağı Nedenleri Nelerdir?
Böbrekte gerçekleşen protein kaçağını tespit etmek için öncelikle idrar testi uygulanmalıdır.
Normal bir idrar testi yardımı ile idrardaki protein miktarına bakılır (1). Negatif olması ya da bazı durumlarda eser ibaresinin bulunması bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ayrıca 1-2 gibi seviyelerde normal görülmektedir.
Protein kaçağının farklı sebepleri bulunmaktadır. Fakat az önce de bahsettiğimiz gibi bunu iki farklı şekilde değerlendirmek mümkündür. Bunlardan ilki dönemsel olarak gerçekleşen ve bazı zamanlarda protein miktarının artmasıdır. Diğeri ise sürekli bir şekilde bu sorunun yaşandığı durumu kapsamaktadır.
Bu durumlar sonucunda oluşan protein kaçağının nedenleri aşağıda listelenmiştir. Sürekli yaşanan idrarda protein kaçağı nedenleri şunlardır;
- Ağır diyabet hastalığı olan kişilerde bu probleme rastlanılabilir.
- Devamlı olarak kullanılan bazı ilaçların yan etkileri söz konusu soruna neden olabilir.
- Sürekli yüksek tansiyon probleminin bir sonucu olabilir.
- Kalp ve damar hastalıkları sürekli protein kaçağına yol açabilir.
- Ağır böbrek hasarı problemi, bu durumu tetikleyebilir.
- Böbreklerde kist olması durumunda seyrek de olsa protein kaçağı görülebilir.
- Böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan kişilerde çok daha sık görülmektedir.
- Böbrek ve idrar yolları enfeksiyonu sebebiyle sorun görülebilir.
- Lösemi ya da diğer kanser türleri bu probleme neden olabilir.
Dönemsel olarak yaşanan protein kaçağı probleminin nedenleri ise şunlardır:
- Aşırı dehidrasyon dönemsel protein kaçağına yol açabilir.
- Hipotermi durumu bu soruna neden olabilir.
- Çok yoğun bir sportif aktivite sonrası protein kaçağı görülebilmektedir.
- Gebelik süresince bu problemi yaşama ihtimali bulunmaktadır.
- Taş düşürme esnasında düşük bir ihtimal de olsa bu sorun ortaya çıkabilir.
İdrarda Protein Çıkmasının Nedeni Nedir, Ne Anlama Gelir?
Böbreklerin vücuttaki görevi kanda bulunan atık maddeler ile fazla suyu süzerek idrar aracılığıyla vücuttan uzaklaştırmaktır.
Atık maddeler vücuttan uzaklaştırılırken bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, su ve protein korunur. Böbrek fonksiyonlarında geçici ya da kalıcı bir problem oluşması, kanda yer alan proteinin dışarı atılmasına neden olabilir. Durumun ciddiyetine ise yapılan testler ile atılan protein miktarına bakılarak karar verilir ve gerekli tedaviye başlanır. Protein kaçağı rahatsızlığında asıl sorun ise bu gibi problemlerin çoğu kişi tarafından yeterince önemsenmemesidir. Bu sorun her ne kadar bazen kısa sürede tedavi edilebilse de bazen çok ciddi problemlere yol açabilir. Bu yüzden erken tedavi oldukça önemlidir.
İdrardaki düşük protein seviyeleri normal kabul edilir. Aynı zamanda idrarda geçici olarak protein artışı da özellikle gençlerde egzersiz sonrası veya hastalık sırasında normal olarak görülür.
Protein kaçağı proteinüri olarak da bilinir. İdrardaki protein seviyesi sürekli olarak yüksekse bu bir böbrek hastalığının habercisi olabilir (2).
İdrarda protein kaçağı varsa en kısa sürede bir Nefroloji doktorunuza görünülmesi gerekmektedir. Ayrıca protein kaçağı problemi olan kişilerin tuz ve protein tüketimini azaltması söylenmektedir. Maydanoz kürünün de protein kaçağını azaltabileceği belirtilmektedir. Ayrıca böbreklere iyi geldiği söylenen limon ve çörek otu yağının da bu probleme iyi gelebileceği söylenmektedir.