Mindfulness meditasyonu, düşüncelerinizi hafifletmenizi, olumsuzlukları bırakmanızı ve hem zihninizi hem de bedeninizi sakinleştirmenizi öğreten zihinsel bir eğitim uygulamasıdır.
Mindfulness teknikleri değişebilir ancak genel olarak mindfulness meditasyonu bir nefes alma uygulaması, beden ve zihin farkındalığıyla beraber kas ve vücut gevşemesini içerir. Mindfulness meditasyonu yapmak ortam veya hazırlık gerektirmez (hoşunuza gitmiyorsa mumlara, uçucu yağlara gerek yoktur). Başlamak için ihtiyacınız olan tek şey oturmak için konforlu bir yer, üç beş dakika bile olsa serbest bir zaman dilimi ve yargısız boş bir zihindir.
Unutmayın, meditasyon bir alıştırmadır, bu yüzden her zaman mükemmel olmaz. Şimdi başlamaya hazırsınız!
Mindfulness Nedir, Nasıl Başlanır?
Mindfulness meditasyonunu öğrenmek, kendi başınıza yapabileceğiniz kadar basittir ancak bir öğretmen veya program, özellikle de belirli sağlık nedenleriyle meditasyon yapıyorsanız, başlamanıza yardımcı olabilir.
İşte kendi başınıza başlarken size yardımcı olabilecek bazı basit adımlar:
1. Meditasyon süresini düşünmeyi bir kenara bırakın
Meditasyonunuzu yapmak için her gün az da olsa zaman ayırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Kendinizi çok zorlamayın. Eğer gerekli şartları sağlayamıyorsanız yarın tekrar deneyebileceğinizi unutmayın.
2. Rahatlayın
Sakin ve rahat bir yer bulun. Başınız, boynunuz ve sırtınız düz olacak şekilde sert olmayan bir sandalyeye veya yere oturun. Dikkatinizi dağıtmamak için rahat ve bol giysiler giymek yararlıdır.
3. Bacaklarınızı uygun pozisyona getirin
Bir minder üzerindeyseniz, bacaklarınızı önünüzde rahatça çaprazlayın. Eğer bir sandalyedeyseniz, ayaklarınızın tabanlarını yere koyun.
4. Üst vücudunuzu dengeleyin
Omurganızın doğal bir eğriliği vardır. Bırakın o eğrilik orada en doğal biçimde dursun.
5. Kollarınızı kontrol altına alın
Üst kollarınızı üst vücudunuza paralel olarak yerleştirin. Ellerinizin avuç içlerini en doğal hissettiğiniz noktada bacaklarınızın üstüne koyun.
6. Bakışlarınızı yumuşatın
Çenenizi biraz gevşek bırakın ve bakışlarınızın yavaşça aşağı doğru düşmesine izin verin. Gözlerinizi kapatmanıza gerek yok. Odaklanmadan gözlerinizin hafif açık kalmasına izin verebilirsiniz.
7. Nefesinizi hissedin
Dikkatinizi nefesinize verin. Aldığınız nefesin burnunuzdan veya ağzınızdan geçişine, göğsünüzün ve karnınızın yükselişine odaklanın.
8. Gezintiye çıkan zihninize anlayışlı davranın
Zihninizi sürekli dolaşırken bulabilirsiniz ki bu çok normaldir. Düşüncelerinizle boğuşmak yerine, onları tepki vermeden gözlemlemeye çalışın. Sadece oturun ve dikkatinizi toplayın. Yargılama veya beklenti içinde olmadan tekrar tekrar nefesinize odaklanın.
9. Hazır olduğunuzda gözlerinizi açın
Bir dakikanızı ortamdaki sesleri fark etmeye ayırın. Vücudunuzun şu anda nasıl hissettiğine dikkat edin. Düşüncelerinizi ve duygularınızı fark edin.
Zamanınızı meditasyona ayırdığınızda, muhtemelen kendinizi daha nazik, sakin ve daha sabırlı hissedersiniz. Deneyiminizdeki bu değişimlerin yaşamınızın diğer kısımlarında da değişiklikler yaratması çok mümkündür.
Mindfulness Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?
Mindfulness meditasyonunu uygulamanın 5 ana faydası vardır.
1. Acınızı anlamanızı sağlar
Acı yaşamın bir gerçeğidir ancak sizi yönetmesine izin vermemek sizin elinizdedir. Dikkat, zihinsel ve fiziksel ağrı ile ilişkinizi yeniden şekillendirmenize yardımcı olabilir.
2. Odaklanma sorununuzu azaltır
Kendinizi bir arkadaşınıza, sevgilinize, çocuğunuza boş boş bakarken bulduğunuz ve ne dediklerini anlamadığınız zamanlar mı oluyor? İşte meditasyon hayata ve çevrenizdeki kişilere odaklanmanıza yardımcı olur.
3. Stresinizi azaltır
Bugünlerde aşırı stresin çok sayıda hastalığa neden olduğu ve diğer hastalıkları daha da kötüleştirdiğine dair sayısız kanıt mevcut. Mindfulness meditasyonu stresi azaltır.
4. Aklınıza odaklanmanızı sağlar
Aklımızın yaptığımız şeyden uzaklaşması ve farklı yöne kayması sinir bozucu olabilir. Meditasyon, doğuştan gelen odaklanma yeteneğimizi artırır.
5. Beyninizi hafifletir
Kafamızda çınlayan, gevezelik eden sesler hayatımızın bazı dönemlerinde asla bizi yalnız bırakmıyor gibi görünebilir. Bu seslerden kurtulmanın zamanı geldiğini düşünüyorsanız meditasyon yapmak size iyi gelecektir.
Kısacası mindfulness meditasyonu farkında olmaktır. Düşünceleri, duyguları, davranışları ve diğer her şeyi fark ediyor ve dikkat ediyor olmaktır. Mindfulness meditasyonu, nerede olursak olalım, ne yapıyorsak yapalım kişinin kendini rahatlatmak için tercih edebileceği uygulaması oldukça kolay bir yoldur.