Güç Antrenmanının 3 Büyük Faydası

0

Güç antrenmanı kas-iskelet sisteminin kondisyon ve kuvvetini çoğaltmaya yönelik direnç artırma egzersizidir. Amaç kas tonusunu (sertlik) ve dayanıklılığını geliştirmektir.

“Güç antrenmanı” ile eş anlamlı olarak “ağırlık antrenmanı” veya “direnç çalışması” gibi terimler de kullanılabilir. Fizyolojik olarak güç antrenmanı, net olarak kas boyunu ve kas sertliğini artırır. Kas gücünün ve boyunun artması demek kemiklerin, tendonların ve ligamentlerin komple gücünün artması anlamındadır. Güç antrenmanı fizyolojik performansın dışında kendine güven, itimat ve değer verme duygusunu oluşturur.

Reklam

Fiziksel Görünüm ve Performansı Geliştirir

Güç antrenmanının en önemli sonucu fiziksel performansın artmasıdır. Kaslar enerjiyi tamamı tamıma kullanabilirler. Tüm motor fonksiyonlar en verimli şekilde çalışır. Yani kaslar toplayabilecekleri en yüksek enerji miktarını depolayabilirler.

Ağırlık antrenmanı kasın boyunu, gücünü ve dayanma kapasitesini arttırır. Antrenmanlarımızda olduğu kadar iş ve günlük yaşantımızın da daha verimli olmasını sağlar. İyi bir güç antrenmanının diğer önemli bir etkisi baştan başa vücut görüntümüzü değiştirmesidir. Bu da kişinin kendine güveni, kendine saygısını arttırır.

Diyelim ki normal 80 kilo gelen bir kişinin 15 kilosu yağ geri kalan 65 kilosu ise kas kemikler organlar ve su oluşturur. İyi bir ağırlık antrenmanı ile 7 kg kadar yağlardan eritirken ve 7 kg kadarda kaslara verir. Yani kişi yine 80 kilodur. Ancak vücudundaki yağ oranı azalıp kas oranı artmıştır. Aynı ağırlıkta olsa bile kasların gücü, sertliği, metabolik çalışması artmış ve kişi kendine uygun bir görüntüye kavuşmuş olur.

Kişinin fiziksel performansı ve fiziksel görüntüsü iki şekilde geliştirilir. Çalışırken kasları geliştirirken aynı anda da kas kaybına engel olmak… 30 yaşından sonra her yıl kas kalınlığından 700gr kadar kaybedilir. Bunun yerini ağırlığınızın aynı olduğunu düşünürseniz yağ dokusu alır. Bunun önüne geçmenin tek yolu düzenli egzersiz ve güç antrenmanı yaparak kasları kalınlaştırmak (kas dokusu eklemek) olacaktır. Çoğu insan yetişkinlikten sonra yağlanmanın ve vücuttaki sarkmanın normal olduğunu düşünebilir. Ancak düzenli güç çalışması aktivite demektir. Vücut ileri yaşlarda aktivitenin durdurmasından dolayı yağ depolamaya başlar. Kas dokusu da otomatik olarak azalır. Yürümek için bile baston gibi yardımcı malzemeler kullanırız. Halbuki güç antrenmanı size yaşlılık döneminizin de mükemmel geçmesi imkanını sağlar. Fiziksel, sosyal, seksüel aktiviteleriniz ileri yaşlara kadar sürer; sağlıklı bir yaşamınız olur.

Metabolik Verimliliği Arttırır

Bazal metabolizma faaliyeti demek vücudumuzun normal yaşamını sürdürebilmesi için enerji üretimi demektir. 30 yaşından sonra her yıl 600 gr kadar kas dokusunda bir azalma olduğunu söyledik. Yine bu yaştan sonra bazal metabolizmanın çalışmasında %1,5 luk bir kayıp olur. Bu şu demektir; vücudumuz ne kadar iyi beslenirsek beslenelim enerji üretmede ve onu kullanmada eskisi kadar mükemmel olmaz. Aldığımız yiyecekler enerjiye çevrilip yakılamaz bu nedenle de depo edilmeye başlar. Bu yağ oranında artışa neden olur.

Kaslarımız yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyarlar. Uyurken bile kaslarımız enerjimizin (toplam kalorimizin) %25 ini kullanırlar. Gerçek bir güç antrenmanı ortaya koyduğunuz zaman kaslarınız enerjiyi çok daha verimli kullanırlar. Az enerji kullanarak çok iş yapmaya başlarlar. Eğer kas dokusu artarsa kas dokusu içindeki metabolik faaliyetlerde o oranda artar. Eğer kaslarınız zayıf olursa metabolik faaliyetlerde zayıf olur.

Bunu zayıflamak isteyen insanlarda görebilirsiniz. Kilo kaybına bağlı olarak halsizdirler bitkindirler. Performansları düşer. Bu nedenle performanslarını kazanabilmeleri için güç çalışmaları şarttır.

Ağırlık antrenmanındaki özellik şudur; kaslar güçlendirilirken yemek yemekten ve beslenmekten vücut alıkonulmaz. Kilo kaybederek yağ dokusunu azaltmak isteyen kimseler beslenmelerini de aksatırlar. Bu büyük bir hatadır. Unutmayın güç çalışması ile kilo vermekle, sıradan kilo verip yağ eritmek arasında ciddi farklar vardır.

Sakatlanma Riskinin Önüne Geçilebilir

Kas gruplarının dengeli olarak güçlenmesi teknik hareketlerde vücut dengesinin de tam olarak sağlanmasına katkıda bulunur. Şişman biri ile güç antrenmanı yapmış adaleleri dengeli birinin koşması, top oynaması, zıplaması sırasındaki denge durumu çok farklıdır.

Kas grupları az enerji ile çok iş yapabildiklerinden atık maddelerin vücuttan atılması da o denli çabuk olur. Bu da antrenman ve müsabakada yorgunluk kramplarının önüne geçen en önemli etkendir.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz