Bulk Yapıp Kilo mu Almalıyım, Definasyona Girip Kilo mu Vermeliyim?

0

Bir süre spor yaptıktan sonra yeni başlayanların belki de en sık takıldığı nokta, kilo alıp kas yaparak yola devam etmek veya kilo verip yağ yakarak yola devam etmek arasındaki kararsızlıktır. Bu kararsızlığın en büyük nedeni, yeterince tecrübeye sahip olmamanın verdiği “hedef” belirsizliğidir.

Bulk ve definasyon arasında karar veremiyorsanız, ne istediğinizi bilmiyorsunuz demektir. Burada illa ki uzun vadeli bir hedef olan “şampiyon olmak”tan bahsetmiyoruz. Burada tercihlerinizden bahsediyoruz. Yani hangisini yapmanız gerektiğini aslında en iyi siz biliyorsunuz.

Reklam

Eğer başlangıç seviyesindeyseniz ve hem yağ oranınız yüksek hem de kas kütleniz azsa, yağ yakarken kas yapabilirsiniz. Bu nedenle bulk veya definasyon arasında bir seçim yapmanıza çok da gerek olmaz. Ancak daha ileri seviye bir sporcuysanız, o noktada tercihlerinizi devreye sokmalısınız.

Bulk Ne Zaman Yapılır?

Image result for bulking

Eğer kas kütlenizden memnun değilseniz, kalorilerinizi arttırarak bulk yapmalısınız. Bulk illa yağlı bir şekilde şişmek olarak gözünüzde canlanmasın, yağ oranınızı çok fazla yükseltmeden de bulk yapabilirsiniz. Mesele kas kütlenizden memnun değilken, yağ oranınızdan memnun olup olmadığınız.

Kimi insan yağlı olmaktan gocunmaz ve bulk yaparken limitleri zorlamayı sever. Kimi insan yağlı olmaya katlanamaz ve bulk yapmaya devam etmez. Sizin de hangi konumda olduğunuzu belirlemeniz gerekiyor.

Eğer yağ oranınız ekstrem boyutlara ulaşmadıysa ve kas kütlenizi arttırmayı istiyorsanız, bulk yapabilirsiniz. Ancak %15 ve üzeri yağ oranı sağlıklı yağ oranı olmaktan çıkacağı için bu noktadan sonra bulk yapmanız çok da sağlıklı olmayabilir.

Eğer güç sporcusuysanız işler değişebilir. Çünkü kütlenize yağ ekleyerek, kasın tükettiği fazla enerjiden kurtulup sizle aynı kiloda olan bir güç sporcusundan daha iyi hissedebilirsiniz. Güç sporlarında yağ oranının yüksek olması, siklet avantajı ve benzeri durumlar için tölere edilebilir.

Definasyon Ne Zaman Yapılır?

Image result for cutting diet

Kas kütlenizden tabii ki asla tatmin olamayacaksınız… Acı ama gerçek.

Yine de hem yağ oranınızın çok yükseldiği dönemlerde, hem de kas kütlenizden tatmin olmaya başladığınız evrelerde definasyona girebilirsiniz.

Özellikle yağ oranınız yüksek gezmeyi sevmiyorsanız, gücünüzü önemsemiyorsanız, yağ oranınızı da kas kütlenizi de beğenmediğiniz durumda dahi tercihinizi definasyondan yana kullanın. Çünkü aslında, yağsız olmak istiyorsunuz demektir.

Hangisini Yapmanız Gerektiği Sadece Tercihlerinize Bağlıdır!

Image result for bulk or cut

Ne istediğinizi, amacınızı, nasıl görünmeyi hedeflediğinizi bilinçli bir şekilde belirlerseniz hangi hedefe yöneleceğinizi de rahatlıkla seçebilirsiniz. “Belli bir yağ oranında diyet, belli bir yağ oranında bulk yapmak zorundasınız…” gibi bir gerçeklik olmadığı gibi, hangi tarafa yöneleceğiniz de tamamen uzun ve kısa vadeli hedeflerinize bağlı.

Kas Kütleniz Az İse İki Tercihten Birine Yönelmek Zorunda Değilsiniz!

Image result for novice skinny fat

Hatrı sayılır bir kas kütlesine sahip değilseniz, yazının başında da belirttiğimiz gibi hem yağ yakıp hem de kas yapabilirsiniz. Bu nedenle kas kütleniz azken bu iki tercihten birine yönelmeyi çok düşünmeyin. Eğer ki kas kütlenizi de önemsemiyorsanız ve sadece yağ yakmak istiyorsanız, o zaman zaten ömrünüz boyunca definasyon yapabilirsiniz.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz