Ektomorf, endomorf ya da mezomorf musunuz? Doğuştan sahip olduğunuz vücut tipi antrenman türünüzü şekillendirecek bir etkiye sahip olabiliyor. Vücut tipinize uygun bir antrenman programı hazırlayarak çok daha verimli sonuçlar kazanabilirsiniz!
Hepimiz farklı vücut tiplerine sahibiz; kimimiz doğuştan ince vücut tipine, kimimiz ise kalın vücut tipine. Kemik kalınlığından kas yapısına, karın bölgesi şeklinden metabolizma hızına herkesin kendine özel bir vücut şekli var. Konu fit, güzel bir fizik ve vücut geliştirmek olduğunda ise vücudunuzu ve sahip olduğunuz genetik özellikleri tanıyor olmanız vücut yapınızı geliştirmek için harcadığınız zamanı çok daha verimli kılmanızı sağlar.
1940’lı yıllarda Doktor W. H. Sheldon insanların vücut tipini 3’e ayırdığı bir sistem geliştirdi. Bunlar ektomorf, endomorf ya da mezomorf vücut tipleridir. Herkes birebir şekilde bu vücut yapılarından birine bağlı olmasa da bu 3 vücut tipini anlamak fikir edinmenize yardımcı olabilir. Aşağıda sizinle temel 3 vücut tipini ve bu vücut tiplerinin antrenman programlarında oynadığı rolü paylaşacağız.
İnce Ektomorf Vücut Tipi
Siz de gün içinde istediği saatte istediğini yiyip hiçbir şekilde kilo almayan birilerini tanıyorsunuzdur. İşte bu kişiler ektomorf vücut tipine sahip olanlardır. Ektomorf bünyeye sahip kişiler hayatlarını genellikle zayıf geçireceklerdir ki bu ektomorf yapının güzel yanıdır. Kötü olan ise bu kişiler vücut geliştirmek istediklerinde kas yapma sırasında diğer vücut tiplerine oranla çok daha zorlanacaktır.
Zannedilenin aksine tüm ektomorflar uzun ve ince yapılı değildir. Çoğu uzun boylu insan ektomorf olabilir ancak uzun boylu olmak ektomorfluğu belirleyici etken değildir. Vücut tipi; kemik yoğunluğu, iskelet yapısı ve metabolizmaya göre şekillenir. Ektomorf vücut tipine sahip kişiler daha çok dar omuz ve kalça, ince kemik yapısı ve hızlı metabolizmaya sahiptirler. Bilekleri, dizleri ve ayak bilekleri de ortalamadan daha küçük ve ince yapılıdır.
Kare Endomorf Vücut Tipi
Endormorf vücut tipine sahip kişiler çoğunlukla kalın kemik yapısına, kare gövdeye, geniş bir bele ve geniş kalçalara sahiptirler. Eklemleri kalın metabolizma hızları daha yavaştır.
Endormorf vücut tipine sahip kişilerin ektormorflardan avantajlı oldukları konu ise kas geliştirme konusunda problem yaşamamalarıdır. Endomorfların sorunu ise vücut geliştirme sırasında beslenme programına ve kardiyovasküler egzersiz programına çok dikkat etmeleri ve sadık kalmalarının gerekmesidir. Yani çok çaba göstermeleri gerekir. Bu, başta biraz can sıkıcı olabilmekle zaman içinde pes edilmezse bir yaşam stiline dönüşebilir.
Mükemmel Mezomorf Vücut Tipi
Mezomorf vücut tipine sahipseniz inanılmaz şanslısınız. Tarihte en iyi vücut geliştiricilerden olan Sergio Oliva, Lee Haney, Dorian Yates ve Ronnie Coleman mezormorf vücuda sahip şanslı gruptan harika örneklerdir. Geniş göğüs ve dar kalçalı doğal V vücut şekline sahiptirler. Eklemleri gelişmiş kas yapısını taşıyabilecek büyüklükte ama kas kütlesi ve vücut şeklini güzel gösterecek kadar da küçüktür.
Örneğin Coleman’ın quad kaslarını geniş kalçalı ve dizleri olan birine koysak Coleman gibi etkileyici olmazdı. Ayrıca mezomorf vücut tipine sahip kişiler ideal metabolizma hızına sahiptirler. Yağ kazanmadan kas oluşumu için elverişli bir metabolizma.
Vücut Tipinize Göre Mi Egzersiz Yapmalısınız?
Yüksek ihtimalle direkt olarak ne ektomorf ne endomorf ne de mezomorfsunuz. Bu 3 vücut türünün arasında bir yapıya sahipsinizdir. Ektomorf vücut tipine sahip olmanıza rağmen kas kütlesi oluşumu sizin için kolay olabilir ve bu da demektir ki mezomorf vücut türünden de birazs etkilenmişsinizdir. Ya da tipik bir mezomorf vücut şekline sahipken beslenme programınıza ve yediklerinize dikkat etmediğinizde yağ oluşumunuz hızlanıyor olabilir bu da endomorf metabolizmanın sizde olduğunu gösterir.
Tüm bunları özetlemek gerekirse yüksek ihtimalle 2 vücut tipinden birine daha yakın olacaksınız.
Peki vücut tipine yönelik antrenman programına sahip olmak bu kadar önemli mi?
Vücut Tipine Göre Antrenman Programı Belirlemek Doğru Değildir
Vücut tipine yönelik bir vücut geliştirme programı oluşturmak, bizce yanlış bir strateji. Çünkü her vücut tipinin ihtiyacı olan şey hemen hemen aynı. Beslenme metabolizmaya bağlı olarak deneme yanılma yöntemleriyle birlikte farklılık gösterebiliyor olsa da, tüm antrenmanlar tüm vücut tipleri içindir. Bir antrenmanın belli bir vücut tipi için daha iyi olduğundan bahsetmek yerine, kişisel tercihlerden bahsetmek doğrudur.
Kimi insan kaslarındaki pump etkisini severken, kimi insan bol miktarda terlemeyi sevebilir. Kimi insan ağır kaldırmaktan hoşlanıyorken kimi insan daha çok vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlere yönelebilir.
Kas gelişimi için doğru olan, daima kaslara binen yük miktarını arttırmaktır. Bunu hangi antrenman çeşidiyle yapıyor olduğunuz amacınıza ve zevkinize bağlıdır. Tek yapmanız gereken, zaman ilerledikçe yaptığınız toplam işi arttırmaktır. Bu noktada da en ekonomiği, zamanla daha ağır ağırlıklara adapte olmaktan geçiyor.