Spor Yapmayanlar Supplement Kullanabilir Mi?

0

Spor yapmayanlar de supplement kullanması durumu söz konusu. Peki spor yapmayanlar da supplement kullanmalı mı? Sorunun net bir cevabı yok, bu yüzden gelin birlikte inceleyelim.

Supplement kullanmanın bir kısayol olması durumu söz konusu ve bu da supplementlerin yaygın olarak kullanılmasını beraberinde getiriyor. Bu yüzden bu ürünlerin kullanımı “sadece spor yapanlar suplement kullanmalıdır” çerçevesinde sıkışıp kalmıştır.

Reklam

Peki spor yapmayanlar supplement kullanabilir mi? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır.

Bizler, belli popüler ürünlerin spor yapmayan kişiler tarafından kullanılabileceği ve kullanınılamayacağı durumları ele alacağız.

Protein Tozu

Protein tozunun en popüler, en çok bilinen ve en yaygın kullanılan supplement olduğu aşikar. Sebebi ise hem hesaplı hem de basit ve etkili bir biçimde protein ihtiyacımızı karşılamaya destek bir ürün olması. Bu durum sporcular için çok etkili. Çünkü kasların çalışması durumu sebebi ile proteine olan ihtiyaç artıyor. Protein ihtiyacı arttıkça, daha fazla öğüne ihtiyaç duyuluyor. Bu öğünleri tüketmek her zaman kolay olmuyor. Üstüne bir de kana hızlı karışarak kasları hemen doyurabilecek besin destekleri olan protein tozları, sporcular için mükemmel bir seçenek.

Ek olarak, daha fazla öğün ise daha çok kalori demek. Bu da yağ depolama olasılığımızı arttırabilir. Protein tozları, düşük kaloriye sahip protein desteği olmaları sebebiyle yine sporcular için doğru bir tercih. Hali hazırda bebek maması içeriğinde bulunan, peyniraltı suyundan elde edilen bu ürünleri bir sporcunun kullanırken kuşku duymasına gerek yok.

Spor yapmayanlar Protein Tozu kullanabilir mi?

Kas aktivitesi yapmayan, günlük hayatta besin desteği olarak kullanan kişilerin dikkatli olmasında fayda var. Genelde spor yapmayan kişilerin kullanma sebebi; diyet. Diyeti sadece zayıflama amaçlı düşünmeyin, ‘beslenme’ olarak düşünün.

Kimi insan zayıflarken daha az kalorili protein kaynağı tüketmek adına alıyor, kimi insan ise yoğun hayat tarzı sebebi ile günlük minimum protein ihtiyacını karşılayamadığı için yaşadığı sıkıntıları önlemek adına kullanıyor. Bu tarz kullanımların öncelikle doktor tavsiyesi ile olmasını tavsiye etmemizde fayda var. Çünkü zaten protein ihtiyacı karşılama sıkıntısı olan veya zayıflamak isteyen kişilere doktor tavsiye edebileceği bir durumda edecektir. Protein ihtiyacını bilen ve bu ihtiyacı karşılayamayan kişiler, zaten bir profesyonel desteğinde bu bilgilere sahiplerdir ve ihtiyaçları olan miktara tamamlaması kaydıyla protein tozu tüketebilirler. Bu durumlar dışında tek başınıza kullandığınızda sindirim sisteminizi (başta böbrekler olmak üzere) ve karaciğerinizi yorma ihtimaliniz yüksek. Doz, sıklık, kullanmak gereken zaman konusunda bir profesyonelin desteğini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bununla birlikte, amacınız zayıflamak ise en azından kardiyovasküler aktiviteniz olmasını öneriyoruz. İlla ağırlık çalışmanız gerekmez, fakat vücudun hem zayıflamasına katkıda bulunacak hem de protein tozu tüketiminizin boşa gitmediğine emin olmanızı sağlayacak bir aktivite yapmanızda fayda var.

Aminoasit

Aminoasitler, sporcular tarafından onarıma katkıda bulunması için tercih edilen ürünlerdir. Protein tozunun aksine zaten spor yapmayan kişiler tarafından da pek yaygın olarak kullanılan bir supplement değildir. Belli başlı aminoasitler, belli durumlarda tüketilebiliyor olsa da bu çok nadir rastlanan bir durum. Bu durumda da doktor gözetiminde tüketmekte fayda var.

Spor yapmayanlar Aminoasit kullanabilir mi?

Çok üst düzeyde eksikliği görülmediği takdirde bu ürünleri spor yapmayan kişilere tavsiye etmiyoruz. Bu eksiklikler de doktor tarafından belirlenebilecek eksiklikler. Doktorunuz kontrolünde iseniz zaten sıkıntılı bir durum gerçekleşmez.

Protein tozu kısmında belirttiğimiz gibi, aminoasitler kas çalışması olmasa da kardiyovasküler aktivitelerde bulunuyorsanız bu aktivitelerin onarımını hızlandırabilecek ürünlerdir. Bu tarz durumlarda tavsiye edebiliriz. Çünkü zaten bu ürünlerin amacı, aktivite fazlalıklarının onarımını hızlandırmak.

Gainer (Karbonhidrat)

Son zamanların bir diğer popüler ürünü ise gainerlar, yani karbonhidrat destekleri. ‘Gainer’, yani ‘kazandırıcı’ olarak çevirebileceğimiz bu ürünler size kütle kazandırmayı sağlayacak ürünlerdir. Çünkü içeriklerinde epey karbonhidrat bulundururlar.

Aslında bir tabak pilav yemekle neredeyse aynı olan gainer tüketimi, tüketim kolaylığından dolayı tercih ediliyor. İştahsız kişilerin içerek tüketebiliyor olduğu bu ürünler, iştahsız kişilerin rahatlıkla kütle arttırmasını sağlıyor. Spor yapıp, vücut ağırlığını kas olarak arttırmak isteyen kişilerin mecbur tüketmesi gereken karbonhidratları karşılamak adına müthiş bir seçenek.

Spor yapmayanlar Gainer (Karbonhidrat) kullanabilir mi?

Bu soruya da hem evet hem hayır cevabını vereceğiz. Bir diyetisyen veya doktor kontrolünde, karbonhidrat tüketmesi gerektiği saptanan bir kişi tüketmesi gereken miktarı tamamlayamıyorsa tüketimini tamamlamak amacı ile gainer kullanabilir. Buna tek başınıza karar vermeniz doğru olmayabilir. Yine özellikle sindirim sisteminizi zorlayacaktır. Hele ki gainerlar, protein tozlarına göre sindirim sistemini çok daha fazla zorlayabilirler. Spor yapmayan kişilerde aktivite olmaması sebebiyle bu zorlama çok daha fazla olacaktır Çünkü tek seferde yüksek miktarda karbonhidrat tüketimi söz konusudur ve gerçekten ihtiyaç olmayan bir besin sadece vücudumuza ek iş anlamına gelir.

Spor yapmıyorsanız, gereksiz yere sindirim sisteminize yüklenmemek adına, ihtiyacınızı gıdalar ile karşılamaya çalışın. Bu besin desteklerine, son çare olarak bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Sonuç

Vücuttaki eksikliklerde, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan supplementleri spor yapmayan kişilerin kullanıp kullanmaması gerektiğine karar verecek bir profesyonelin daima kişilere yardımcı olmasında fayda var. Vücuttaki eksikliğe veya hastalığa zaten bu profesyonel karar verecektir. Bu durumlar haricinde, bir fiziksel aktiviteye destek amacı ile kullanılan bu ürünlere son çare olarak bakılması sağlık için çok daha faydalı olacaktır.

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz