Fazla Şeker Organlarınıza Nasıl Zarar Veriyor Biliyor musunuz?

2

Küçük yaşlardan beri şekerin fazlasının vücuda çok zararlı olduğunu dinlemişizdir. Fakat bu uyarılar “şeker yeme dişlerin çürür”den öteye pek gitmemiştir. Özellikle yapay şekerin organlarınıza ne gibi olumsuz etkilerinin olduğunu biliyor musunuz?

1. Beyin

Reklam

Şeker, beyninizin tatlı şeyler yemeyi kesmenizi adeta bağırarak söyleyen sesini kısar. Ne kadar çok yerseniz o kadar daha çok istersiniz. Nadolsky, “Şeker mezolimbik ödül sistemini uyardığından beyniniz kötü olduğunu bile bile daha çok şeker isteyecektir” diyor. Düşünme gücünüzü de zayıflatabiliyor. The Journal of Physiology dergisinde çıkan 2012 tarihli bir çalışmada, yüksek şekerli bir beslenme düzenine alınan farelerin, daha az şeker tüketen farelere nispeten hafızalarında zayıflama ve genel bilişim sağlıklarında düşüş gözlemlendi. 2009 tarihli Georgia Eyalet Üniversitesi çalışmasında da, yüksek fruktoz tüketen sıçanların uzamsal hafızalarında zayıflama meydana geldiği görüldü.

2. Ağız

Anneniz (ve de diş hekiminiz) size çok fazla şekerin dişlerinizi çürüteceğini söylerken aslında doğru söylüyorlardı. Yüksek miktarda şeker ağzınızda yaşayan bakterilerin çoğalıp büyümesine ortam hazırlayarak dişlerde çürümeye yol açabiliyor. Çok sayıda çalışma, şeker tüketimiyle diş çürümesi arasında bir ilinti olduğunu söylüyor.

3. Kalp

Yüksek miktarda şeker kalbinize de iyi gelmiyor. Journal of the American Heart Association dergisinde çıkan 2013 tarihli bir çalışmaya göre şekerde bulunan bir molekül, kalbinizin kan pompalama işlevini etkileyerek kalp yetmezliği riskini arttırabiliyor. JAMA Internal Medicine yayınında çıkan 2014 tarihli başka bir çalışma ise şekerin kilolu olmayan kişilerde bile kalp rahatsızlıklarına neden olabildiğini söylüyor. Çalışma, günlük kalori alımlarının %25 fazlasını ilave şeker olarak alan kişilerin, fazla şeker alımını %10 oranında tutanlara nispeten kalp rahatsızlıklarından ölme risklerinin iki kat daha fazla olduğunu söylüyor. Cinsiyet, yaş, ağırlık ve aktivite seviyesi fark etmeksizin, ne kadar çok şeker yerlerse kalp rahatsızlıklarından ölme risklerinin o kadar yükseldiği kanısına varılmış oldu. Aşırı miktardaki şeker, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskiyle ilintili olan ve kan dolaşımında bulunan bir tür yağ olan trigliseritleri de arttırabiliyor. Yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi ilave şekerler kan basıncını zıplatarak kalp kriziyle birlikte felç, böbrek yetmezliği ve bunama gibi vakaların riskini yükseltiyor.

4. Bağırsak

Oregon Eyalet Üniversitesinin yürüttüğü bir araştırmada, çok şekerli, çok yağlı beslenen farelerin bağırsaklarda yaşayan bakteriler anlamına gelen mikrobiyomlarında değişiklikler meydana geldiği ve bunun da farelerin değişen koşullara adapte olma becerilerini zayıflattığı bulundu.

5. Cilt

Aşırı miktarda tatlı tüketimi cildinizin erken yaşlanmasına yol açabiliyor. Şeker moleküllerinin proteinlere eklenmesi anlamına gelen glikasyon süreci, ileri glikasyon son ürünleri (AGE’ler) denen zararlı moleküller oluşturabiliyor. AGE’ler biriktikçe özellikle cildi sıkı ve elastik tutan kolajen ve elastin olmak üzere komşu proteinlere zarar verebiliyor.

19.5 Tatlı kaşığı: ABD’de ortalama bir yetişkinin her gün tükettiği şeker
miktarı – bu, yılda kişi başına yaklaşık 30 kg ilave şeker
tüketilmesi demek
Kaynak: University of California, San Francisco

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz