Kas Hafızası Sinir Sisteminde Saklanır mı?

0

Kas hafızası, kişi uzun süre ara verdikten sonra yeniden ağırlık kaldırmaya başladığında, daha önceki boyut ve kuvvetine dönmesi ilk kez başlayan birine kadar daha kısa sürede meydana gelmesinin gözlemlenmesine denir. Öne sürülen bir varsayıma göre, kas hafızasının kilit noktasının merkezi sinir sisteminde yattığı savunuluyor; diğer bir deyişle, baştaki kas kazanımının büyük bir çoğunluğunun kas koordinasyonunda yaşanan artıştan kaynaklandığı öngörülüyor. Bu koordinasyonun unutulmadığı ve bir süre sonra tekrar başlandığında eski kuvveti ve kas yapısının geri kazanılmasını kolaylaştırdığı düşünülüyor.

Araştırma

Teksas A&M Üniversitesi araştırmacıları, önceden yapılan kuvvet antrenmanının ve uzun süre sonra tekrar başlanan antrenmanın kas kütlesi ve kasılabilir (kontraktil) unsurlar üzerindeki etkilerini araştırdı. Kuyruklarına vücut ağırlıklarının %50-100 denginde ağırlıklar takılan sıçanlar, sekiz hafta boyunca merdiven tırmanmaya zorlandı. Ardından tırmanma antrenmanına 20 hafta ara verildi ve tekrar yeni bir sekiz haftalık antrenman süreci başlatıldı.

Reklam

Bulgular

Öngörüldüğü üzere, yeniden antrenman yapmak önemli miktarda kas boyutu kazandırarak ilk antrenman sürecinin sonuçlarını açık ara geride bıraktı. İlginçtir, kasılabilir unsurların baştaki antrenman sürecinde önemli derecede değişmediği gözlemlendi.

Sonuç

Kas hafızası, kas boyutu açısından önceki kazanımların hızlı bir şekilde geri kazanılabileceğine işaret ediyor. Ancak kas hafızasının sinir sisteminde meydana gelen uzun süreli değişikliklerin veya kasın kasılabilir unsurlarının bir sonucu olarak gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda kayda değer bir kanıt yok.

Uygulama

Her ne kadar bu çalışma kas hafızasının bir sinir sistemi işlevi olduğunu kanıtlamıyor olsa da, antrenmandan uzun süre ayrı kalmanın kas gelişimi için toptan bir kayıp olmadığı kanısını da destekliyor. Hatta antrenmana belli uzunlukta aralar vermenin (4-6 hafta gibi), kaslarda değişiklik yaratarak kasları antrenman uyaranlarına karşı daha da hassaslaştırabileceği çıkarsaması da yapılabilir. Aslında bu, HST’nin (Hipertrofi Spesifik Antrenmanı) Strategic Deconditioning (Stratejik Kondisyon Kaybı) prensibinin arkasında yatan fikirdir. Eğer istikrarlı biçimde antrenman yapıyor ve doğru besleniyorsanız ancak bir süredir kas kazanımı elde edemiyorsanız, platodan kurtulmak için belki de kısa bir ara vermeniz gerekiyordur.

Kaynak: FLEX 2017, Nisan-Mayıs
SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz