Kan Şekeri Hormonları İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

0

Hormonlar kas inşasında büyük rol oynarlar. Hormonların nasıl etki ettiği anlaşılırsa, o zaman bu daha iyi bir vücuda sahip olmak için iyi bir avantaj olarak görülür.

Bu makalede vücut geliştirme için 2 anahtar rolü oynayan hormonlardan bahsedeceğim. Ancak öncelikle, hormonun ne anlama geldiğini tanımlayacağım.

Reklam

Hormon: Hayvanlarda ve bitkilerde, hücreler arasındaki bilgi alış verisini sağlayan kimyasal. Hormonları vücudumuzdaki kimyasal haberciler olarak görebiliriz. Hormonlar vücudumuza yapmaları gerekeni söylerler.

Hormonlar 

İnsülin nedir?

İnsülin pankreasta üretilen bir hormondur. İnsülinin görevi, kan sekerinin çok yükselmesini engellemektir. Eger karbonhidrat tüketilirse, (mesela üzüm suyu) vücut kan sekerini düzenlemek için İnsülin salgılar. Vücut devamlı olarak homeostasis ve iç dengeyi sağlamak için çaba gösterirler. Bu nedenden dolayı, kan şekerindeki kuvvetli iniş ve çıkışları engellemeye çalışır. Arta kalan glükoz kas dokularına ya da yağ hücrelerine transport edilir ve kan şekeri bu şekilde düşer. İşte bu nokta vücut geliştirmeciler için çok önemlidir. İnsülin, amino asitlerin vücut tarafından emilmesini iyileştiren anabolik bir hormondur. O nedenle, kan şekerinin çıkarılması için en doğru an ya uyandığımız andır ya da antrenmandan sonraki andır. Her iki an da, İnsülin duyarlılığının en yüksek seviyeye ulaştığı anlardır.(2) İnsülin’den en iyi verimi alabilmek için yüksek değerde GI içeren besinlerden yararlanmamız gerekir. En güzel örnek baldır. Protein shake delaletiyle bal insülini tetikler ve bu da glukozu kas sistemine transport eder ve amino asit alımını yükseltir.

Anabol nedir?

Anabol moleküler büyüme yoluyla karakterize olan madde değişim süreci ile alakalıdır. Boybuilding’le ilintili olarak bu anabol kelimesi sıklıkla kas inşaası ile aynı anlamda kullanılır.

GI nedir?

Glisemik indeks (Glycemic Index) için kullanılan bir kısaltmadır. Bunun dışında, İnsülin antrenman sonrası protein tasfiyesini (Katabolismus) durdurur (6). İnsülin ayrıca glikojen depolarını doldurur ve amino asitlerin emilimini kuvvetlendirdiği gibi protein tasfiyesini de sonlandırır.

Glikojen nedir? 

Glikojen, vücutta karbonhidrattan gelen enerjinin depolandığı formlardır. Bal ile beslenmeden evvel, insülinin ikinci yüzünü de bilmemiz gerekir. İnsülin aynı zamanda depolanan enerjinin yağ formu şeklinde saklanmasında büyük rol oynar. Eğer İnsülin salgılanırsa, bu durumda karaciğer glukozu glikojen formunda saklar. Aslında bu da karaciğerin boşalan glikojen depolarını tekrardan doldurduğu müddetçe iyidir. Ancak, tüm glikojen depoları tamamen dolmuşsa, bu durumda artan glükoz yağ olarak yağ hücrelerinde saklanır. (4)

Glukagon

Glukagon da pankreas tarafında salgılanan başka bir hormondur. Glukagon da kan şekerinin düzenlenmesine hizmet eder. İnsülin’in tersine Glukagon kan şekeri düştüğü zaman salgılanır.(3) Kan sekerini tekrar yükseltmek icin glükoz gereklidir. Vücutta her zaman bir miktar glükoz bulunduğundan kan sekeri düştüğünde vücut bu sefer bu tarafta kullanır.

Önce karaciğerde depolanan glikojen kullanılır. Peki karaciğerde bulunan glikojen depoları boşalırsa, bu durumda glikoz nerden bulunacak? Dikkatli okuyucuların doğru bir tahmini olmalı. Tabii ki kaslardan (2). Bu durumda glukojen kas proteinlerinden tedarik edilir. Kan şekerinin tekrar normal seviye çıkarmak için aranan glukoz kaslardaki proteinin tavsiyesi ile elde edilir. Bunu önlemek için düşük GI değerlere sahip olan ve vücuda uzun süreli glükoz ihtiyacını sağlayacak yemeklerle beslenmelidir. Ki bunda da kan şekerinin yükseltilmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü bu durumda da yine İnsülin salgılanacak ve fazla glukoz yine depolanacaktır. Fazlası da yine yağ olacaktır.

Sonuç
İnsülin çok anabolik bir etki yaratır. Bunu avantajlı bir şekilde kullanmak için, İnsülin salımını antranmandan sonra yapılması sağlanmalıdır. Bu en önemli noktadır. Bir diğer önemli an ise, uyandığımız andır. Ancak vücudumuzda bir insülin bombardımanına ugratmamalıyız, yoksa insülin yağlanmaya neden olur.

Kaynakça:

1. “Hormone,” Microsoft® Encarta® Encyclopedia 99. Copyright © 1993-1998 Microsoft Corporation. 
2. Paul Delia, “İnsülin, Glucagon, Glucose, Fat and Muscle: Understanding How These Elements Interact Can Help You Build Muscle and Burn Fat.” 
3. “Glucagon,” Microsoft® Encarta® Encyclopedia 99. Copyright © 1993-1998 Microsoft Corporation. 
4. “Physiologic Effects of İnsülin.” 
5. “İnsülin Regulation of Blood Sugar and Diabetes.” 
6. John M. Berardi, “Solving The Post-Workout Puzzle – Part 2: The Recovery Plan.”

Çeviren: demir00 – BFTR

SANA EN UYGUN TAKVİYELERSupplementler.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı giriniz